Annonce

Velkommen på arbejdsmarkedet – her har du en arbejdsskade

Nye tal viser, at unge erhvervsaktive er særligt udsatte for arbejdsulykker og arbejdsskader på deres arbejdsplads. Helt urimeligt, mener HK-næstformand.
Tag godt imod jeres nye kollega. Længere burde den egentlig ikke være, når vi byder yngre kollegaer velkommen på arbejdsmarkedet.

Men en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) peger på, at særligt de 18-29-årige har et hårdt arbejdsmiljø.

Rapporten fra NFA viser, at de unge erhvervsaktive i alderen 18-29 år er særligt udsatte for arbejdsulykker og arbejdsskader på deres arbejdsplads.

De oplever simpelthen fysisk hårdere arbejde, længere tid i belastende arbejdsstillinger og mere arbejde med kemikalier og væsker, der giver hudlidelser, end deres kollegaer fra 30 til 64 år.

Ikke kun et problem for de helt unge

Når vores Jobpatrulje hver sommer besøger tusindvis af unge mennesker i fritidsjob, er det næsten sikkert som amen i kirken, at langt, langt størsteparten har oplevet dårlige eller direkte ulovlige arbejdsvilkår. Men at de unge også står for skud, når de kommer ud på fuldtids-arbejdsmarkedet er meget bekymrende.

Det kan vi simpelthen ikke tillade os at byde de kommende generationer

Er det virkelig den velkomst vi vil give vores unge mennesker på arbejdsmarkedet?

Skal deres første af mange år på arbejdsmarkedet ende ud i fysiske og psykiske skavanker i en ung alder, fordi de ender med de opgaver, som deres ældre kollegaer ikke vil have?

Nej, selvfølgelig ikke. Det kan vi simpelthen ikke tillade os at byde de kommende generationer.

Fem anbefalinger fra Arbejdsmiljøråd

Derfor er vi i Arbejdsmiljørådet – et forum for arbejdsmarkedets parter, der rådgiver beskæftigelsesministeren om arbejdsmiljø – kommet med fem anbefalinger til, hvordan man tager imod nye, unge medarbejdere på sin arbejdsplads.

  1. Vær gode rollemodeller – Tal om på arbejdspladsen, hvordan man er en god rollemodel, før en ny medarbejder starter.
  2. Læg en plan for den første tid – Lav en tjekliste over, hvad jeres nye kollega skal lære om jeres arbejdsgang og sæt god tid af til instruktion og oplæring.
  3. Inviter til dialog – Sæt tid af til dialogen og sæt den i system.
  4. Opstil tydelige krav og forventninger - Italesæt jeres forventninger, når I modtager en ny ung medarbejder på arbejdspladsen – ét skridt ad gangen, så jeres nye kollega får mulighed for at lære jeres arbejdsgange at kende i et godt tempo.
  5. Giv konstruktiv feedback – Giv feedback og modtag feedback, det styrker begge parter.

Det burde simpelthen ikke være nødvendigt for os i Arbejdsmiljørådet at bruge tid på at udbrede disse anbefalinger – det burde være sund fornuft i enhver relation på arbejdsmarkedet, at man lytter og inddrager alle, uanset alder og anciennitet.

Der må vi bare konstatere, at vi ikke er kommet til endnu, og derfor denne opsang. Tag nu godt imod jeres nye kollega. Ung som gammel.

Næstformand i HK Danmark.


Flere artikler om emnet