”Vi ser det jo som en klar fordel, at vi har dagpengesystemet. Men et helt år til at finde et job, det mener vi er rigeligt. Vi synes ikke, det er rimeligt, at der er andre, som må betale for, at man kan gå hjemme i to år. Og især også nu, hvor det jo ikke er fordi der ligefrem mangler jobs,” siger Sólbjørg Jakobsen til Netavisen Pio.
Vi synes ikke, det er rimeligt, at der er andre, som må betale for, at man kan gå hjemme i to år
Hun er beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, og blev valgt til Folketinget ved valget i november sidste år.
Det liberale parti, som har medvind i meningsmålingerne for tiden, peger på en tendens blandt dagpengemodtagere, der et væsentligt argument for at halvere perioden.
”Det, som sker på magisk vis, kan man næsten sige, er, at lige før perioden er ved at udløbe, så er der rigtig mange, der finder et job. Lige nu er der mange, der får et job lige før, der er gået to år, og før var der mange, der fandt et job lige før, der var gået fire år,” siger Sólbjørg Jakobsen og tilføjer:
”Og det er jo fordi, der kommer et pres på, når man nærmer sig begrænsningen. Derfor øger det her forslag incitamentet, og det vil få flere i job tidligere.”
Ledigheden i Danmark er for tiden meget lav. Derfor er staten ikke tynget af store udgifter til dagpenge. Det medgiver Sólbjørg Jakobsen, men netop derfor er det alligevel et godt tidspunkt at tage fat på at sænke dagpengeperioden.
”Jeg synes, det er fint, at tage de her beslutninger i en periode, som den vi er i nu med mange ledige jobs. At tage fat på det, når der var en meget høj ledighed ville gøre ondt på mange,” siger ordføreren.
Hun understreger, at forslaget ikke kun handler om økonomi for Liberal Alliance, men at det også er værdipolitik og noget, som partiet gik til valg på.
På spørgsmålet om man kan vedtage Liberal Alliances forslag uden, at det vil skade den danske flexicuritymodel, hvor der ved de fleste ansættelser er korte opsigelsesvarsler mod at arbejdstagerne derimod har et sikkerhedsnet af en vis størrelse, svarer Solbjørg Jakobsen.
”Det tror jeg godt man kan. Der vil jo stadig være et helt år tilbage. Men jeg er helt med på, at vi kan jo ikke blive ved med at bruge det her argument, og så sige, at nu skal dagpengeperioden skæres yderligere ned til seks eller tre måneder.”
Umiddelbart lader det til, at partiets planer om at reducere dagpengeperioden stopper ved et år.
”Vi har ikke noget på tegnebrættet om, at når vi har fået perioden ned på et år, så skal den også yderligere ned. Hvis vi havde ment, at dagpengeperioden skulle være mindre end et år, så havde vi foreslået det. Vi mener, at det er fornuftigt med en periode på et år,” slutter Sólbjørg Jakobsen.
Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at der var tale om et lovforslag, det er ikke korrekt, det er et beslutningsforslag. Det er derfor rettet. Netavisen Pio beklager fejlen.
Kommentarer
Man ville kunne opnå et bedre resultat, ved at nedsætte ydelsen måned for måned, indtil den efter 3 år er nede på samme størrelse som kontanthjælp.
Gad vide om LA i samme ombæring stiller forslag om, at deres eftervederlag skal ligestilles med dagpengene?
Det forslag har de faktisk stillet - det vil sige at de gerne vil nedsætte eftervederlaget efter et år, men de vil ikke afskaffe det. Det er kun de arbejdsløse der skal miste deres forsørgelsesgrundlag til et minimum efter et år, for arbejdsgiverne vil jo gerne, ifølge LA, ansætte folk, men de arbejdsløse gider blot ikke at lade sig ansætte, siger LA. Her henviser de til at mange arbejdsløse pludselig finder et job før perioden udløber. Det "glemmer" at det kunne skyldes at de har brugt så meget tid på at søge at det for nogen flasker sig sådan at de faktisk får et job. Men det er igen ikke alle. Det er dog ligegyldigt for LA - de arbejdsløse gider jo ikke at arbejde, må man forstå. Men ingen krav til at arbejdsmarkedet så skal være til rådighed for de arbejdsløse. For det er jo ikke arbejdsgiverne der ikke vil ansætte folk - øeh, med mindre de jobsøgende ikke er erfarne nok og prisen for dem er tilstrækkelig lav.
Kommentar:
Som Folkevalgt burde man selv starte med, at nedsætte eftervederlagene, inden man påbegynder tanken med, at nedsætte Dagpengeperioden til ét år...
Erling Drews...
Folketingsmedlemmer, der har siddet i Folketinget i et år, får godt 1.800 kroner i pension om måneden, mens de folketingsmedlemmer, der får mest i folketingspension - dem der har været medlemmer i 20 år eller længere - får godt 32.200 om måneden,
Et folketingsmedlem valgt i Danmark får i alt 788.165 kroner årligt i vederlag og omkostningingstillæg. Et folketingsmedlem valg i Grønland eller på Færøerne får i alt 811.475 kroner årligt.
Et folketingsmedlem modtager et vederlag på 59.852,83 kr. om måneden (pr. 1. oktober 2022).
3 og 4, i lovbekendtgørelse nr. 294 af 7. marts 2022 om valg til Folketinget. Godtgørelsen er skattefri.
Hvorfor mon jeg lige har fået incitament til at ønske, at Sólbjørg Jakobsen højst har 6 måneder tilbage som medlem af det Danske folketing OG derefter bliver arbejdsløs ....
LA. bryder sig ikke om fagforeninger,hvorfor skal folk da have hjælp når de bliver ledige politikerne får da 2års vederlag i kan sygemelde jer når det passer jer uden at skulle på job centret.Det skal alle andre syge mennesker selv når de ligger på dødslejet skal de møde til samtal får taget deres sygdagpenge efter et halv år selv om døden er tæt på hun skulle skamme sig med at komme med sådan et oplæg som ville forringe folks levebrød.
Er enig med de øvrige kommentarer, vil lige tilføje at når dem over 60 der på grund af alder ikke kan få et arbejde, så kan vi jo lige tilføje at når staten ikke vil ansætte seniorer skal de heller ikke hav adgang til at blive valgt ind i folketinget.
God ide Tage.
Du bør oprette et borgerforslag.
Jamen sikke da en overraskelse fra Liberal Alliance. Partiet for de rige, som har mere end penge nok. De sparede dagpenge skal så bruges til topskattelettelse og fjerne den nye top top skat.
Se, det giver jo frihed. For dem, som har mere end nok.
Og resten af befolkningen? Ja, de kan lige så godt vende sig til at spænde livremmen ind.
Når Solbjørg og hendes kammerater bliver fyret fra Christiansborg, så få de 2 års fuld folketingsløn og pension. Så de er sikret. De 2 års løn retfærdigøres med usikkerheden i ansættelsesforholdet. Men den form for usikker arbejdsforhold er der i dag 100.000 vis af på det "moderne" danske arbejdsmarkedet med mange tidsbegrænsede ansættelsesforhold. Så hvorfor skal almindelige lønmodtager kun have ret til et års dagpenge, mens Liberal Alliances folketingsmedlemmer skal fortsætte med ret til 2 års løn i tilfælde af en fyring? Og det endog med fuld pensionsindbetaling, som udgør et beløb, som i sig selv ligner dagpenge satsen.
Der skal konstant skæres ned på de lavlønnedes løn- og arbejdsforhold. Indtil der kun er en overlevelsestilværelse tilbage, som sikre de rige og velhavende adgang til billige serviceydelser 24/7.
Jo. Det er skam frihed.
Lad os lige se på det pigebarn. Hun har været på offentlige ydelser hele sit liv.
Uddannelse
Cand.jur., Aalborg Universitet, 2014-2016.
Bac.jur., Aalborg Universitet, 2011-2014.
Hhx, Handelsskolen på Færøerne, Kambsdal, 2007-2011.
Folkeskolen, Runavíkar Kommunuskúli, Runavík, Færøerne, 1998-2007.
Beskæftigelse
Ekstern Lektor, social- og forvaltningsret, Aalborg Universitet, 2022.
Fuldmægtig, Vurderingsstyrelsen, 2022.
Fagkonsulent - beskæftigelse, psykiatri og handicap, Ungecenter Brønderslev, 2021-2022.
Selvstændig konsulent, Solbjørg ApS, 2020-2021.
Fagkonsulent - sygedagpenge, Jobcenter Brønderslev, 2017-2020.
Fuldmægtig, Ankestyrelsen, 2016-2017.
Ressourceforløbssagsbehandler, Jobcenter Brønderslev, 2016.
Cafémedarbejder og bartender - deltid, Blikk Café, Færøerne, 2008-2009.
Servicemedarbejder - deltid, Kiosk Vár, Færøerne, 2008-2011.
Fabriksmedarbejder - deltid, United Seafood, Færøerne, 2005-2010.
LA har da vis mistet jordforbindelsen, de glemmer helt at dagpengene er en forsikring som medlemmerne af A kassen selv betaler til hver eneste måned, også når de går ledige og er jobsøgende. Det er altså ikke alle de andre der betaler for de der er på Dagpenge... Man kunne jo også foresl, at folketingsmedlemmer i mindst 3 måneder hvert andet år, skal ud på arbejdsmarkedet til MINDSTELØN, så kunne de væreat de fotstår at det kan være en byrde at være ledig, og at mindstelønne ofte er det man må nøjes med når man begynder et nyt sted jeg siger til LA find på noget mere fornuftigt at foretage jer !
Jeg synes der er behov for at forbedre dagpengene, dimittender skal igen have 80% af satsen, og perioden skal op på tre år. Økonomisk midler til dette kunne fås ved lave regel forenklinger og fjerne skattefradraget for kontingentet. Som arbejdsløs udfylder man også en vigtig rolle ved at være til rådighed, hvis ikke der er arbejdsløse stiger inflationen jo, og så kommer der arbejdsløshed alligevel igen.
Dagpenge som nu i 2 år er en ok ordning og med en forhøjelse i de første 3 måneder er der vel ingen som må "gå fra hus og hjem".
At dimittender efter afslutning af en "højere" uddannelse får nedsat dagpenge efter 3 måneder ser jeg ingen grund til at ændre. De har forhåbentlig valgt en uddannelse som samfundet efterspørger, ellers må de jo finde en anden form for beskæftigelse, de er jo stadig unge.
At dem som er i arbejde og er medlem af en fagforening efter din mening skal betale ca. kr. 3.000,00 mere i skat for at medfinansiere understøttelse til de arbejdsløse har jeg ingen sympati for.
At arbejdsløse udfylder en vigtig rolle mod stigende inflation er noget vrøvl. Siden 2012 har der været stigende en efterspørgselse efter arbejdskraft uden det har medført stigende inflation, den opstod først efter krigen i Ukraine p.g.a. nedlukning af import af gas og olie fra Rusland. Den er så yderlig blevet forstærket af de stigende omkostninger til den "grønne" omstilling som følge af "klimahysteriet" hvor man næsten har sat dato for hvornår "jorden går under", hvis vi ikke omgående bliver "grønne". Nu udgør Danmark kun 0,075 % af jordens befolkning, så selv om vi får stoppet udledning af CO2 senest i år 2050, vil det ikke få nogen indvirkning på klimaet og slet ikke så længe man fortsat har krige med bombninger og ødelæggelser til følge.
Så vil man "redde" klimaet må man først nedlægge våbenindustrien og afskaffe militæret, gør man det er der et lille håb for at kloden overlever med et klima som det nuværende.
skide godt forslage, som betyder at,
plus 55-58-60 årige har et år på dagpenge
og når der så ikke er en arbejdsgiver der vil ansætte en
så er det et år på kontanthjælp og når der så ikke
er en arbejdsgiver der vil ansætte en
så har man nået til 225 timers reglen
der giver en bøde på 1000 kr hver måned
fordi der ikke er en arbejdsgiver der vil ansætte en
og så kan man ikke synke dyber så er man kommet på C-holdet
ISKOLDT og ARROGANT at tale om blot et år på dagpenge. Men,kan nok ikke forvente andet fra en liberal alliance
person.
Vores samfund HETSER alle der ikke er på arbejdsmarkedet. Samfundets svageste får det ringere og ringere.
Samt alle der er blevet "sat af" på grund af DIGITALISERING.
ja far og mors gulddatter klarer sig selv
ja far og mors gulddatter klarer sig selv
Det kan man jo sagtens mene, når man har en månedsløn på 70-80.000 kr.. Så er der rigeligt med økonomisk kapacitet til at spare op og sikre sig selv. En mulighed hr. og fru Normalløn ikke har nogen mulighed for. Her rækker økonomien kun lige til at dække livsnødvendig heder.
Og så er det jo rart med et folketings eftervederlag på 2 år med de vante 70-80.000 kr. frem for dagpenge på 19.750 kr.. I et år efter LA.
Ifølge Liberal Alliance skaber et A og et B hold en god dynamik i det danske samfund. En dynamik, hvor A holdet kan ridder på ryggen af B holdet under krig, krise og inflation. Særligt under krig, hvor den patriotisk trænede del af B holdet hellere end gerne møder op ved fronten for at slås for A holdets værdier og besiddelsen, mens A holdet møder solen i de varme lande end til balladen er overstået.