Da restaurationsloven blev lempet i 2017, så unge under 18 år kunne servere alkohol på caféer og restauranter, blev det mødt med stærk kritik og bekymring for arbejdsmiljøet for de mindreårige fra blandt andre 3F.
Det viser sig nu, at mere end hver tredje af de unge i hotel- og restaurationsbranchen er udsat for seksuelle krænkelser ifølge rapporten fra Det Nationale Center for Arbejdsmiljø.
“Vi kan se en tendens til, at jo mere alkohol der er involveret på serveringsstederne, des mere udsættes de unge for uønsket opmærksomhed og chikane. De unge fortæller om reaktioner som forbløffelse, gråd og vrede, og i nogle tilfælde ønsker de ikke at fortsætte med at servere,” siger seniorforsker Johnny Dyreborg fra Det Nationale Center for Arbejdsmiljø i en pressemeddelelse.
De unge fortæller om reaktioner som forbløffelse, gråd og vrede, og i nogle tilfælde ønsker de ikke at fortsætte med at servere
Det Nationale Center for Arbejdsmiljø oplyser, at de har fokuseret på aldersgruppen 15-19, da der ikke var nok data til at fokusere udelukkende på mindreårige.
Udover seksuelle krænkelser er vold og trusler om vold også et problem, både i restaurationsbranchen og på tværs af andre brancher. I hotel- og restaurationsbranchen har 7,8 procent af de ansatte oplevet vold og trusler om vold, mens tallet er 7,4 procent på tværs af alle brancher.
Når det kommer til seksuelle krænkelser, kan de unge opleve sjofle SMS-beskeder, et stirrende blik eller seksuelle kommentarer fra kunder. I rapporten fra Det Nationale Center for Arbejdsmiljø beskriver en ung kvinde på 17 år, hvordan hun bliver slået bagi af en ældre, beruset mand.
”Så var der en eller anden ældre mand, der var godt snaldret efterhånden, der havde givet mig lige et klask i røven,” fortæller den unge kvinde i rapporten.
En anden ansat i hotel- og restaurationsbranchen beskriver, hvordan hun har oplevet seksuelle krænkelser og at blive råbt ad af gæsterne:
”.. og så er jeg blevet aet hele vejen ned af ryggen, af en gæst. Og det er ubehageligt, og jeg er også blevet råbt ad af en gæst til en julefrokost, fordi han ikke mente, at jeg hældte nok alkohol i hans drink,” fortæller en 19-årig tjenerelev.
Kommentarer
Jeg foreslår man indsætter serveringsrobotter der, hvor der indtages alkohol.
I udlandet findes der restauranter med Labradorhunde som tjenere. Indfør det her i Danmark. De vil sikkert meget gerne aes på ryggen og klappes over halen. Og de er aldrig sure, men derimod meget opmærksomme.