Annonce

Til kamp mod uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på erhvervsskoler

Efter triste tal: Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Danske Erhvervsskoler og - Gymnasier er sammen gået til kamp for trygge uddannelsesmiljøer for lærlinge
Foto: Colourbox
Erhvervsskole
I kølvandet på en analyse foretaget af Institut for Menneskerettigheder, der viser en uacceptabel forekomst af uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsuddannelserne, har tre aktører dannet en alliance med det formål at skabe trygge og respektfulde uddannelsesmiljøer.

Alliancen består af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Danske Erhvervsskoler og - Gymnasier (DEG.

Ifølge analysen, der blev offentliggjort januar i år, har mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsuddannelserne.

"Som ungt menneske skal du kunne regne med, at der er et trygt miljø, hvor du kan lære noget og udfolde dig, når du søger ind på en erhvervsuddannelse."

Det siger Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers bestyrelse om baggrunden for initiativet til netmediet Altinget.

Alliancen dannes i kølvandet på flere enkeltsager om sexchikane af lærlinge – blandt andet en sag fra Holstebro, hvor en 17-årig kvindelig tømrerlærling blev udsat for grove krænkelser af mandlige svende.

Den 17-årige lærling oplevede blandt andet, at mandlige svende gik bag hende og lavede bollebevægelser, og at der stort set dagligt var kommentarer som “sut min pik” og “du skal bolles bagfra”.

Sagen endte med at kvinden fik udbetalt en erstatning på 65.000 kroner.

Ekspert: Mestre og ledere må gå forrest

Hendes mester, Jesper Vith Nielsen, konkluderede efterfølgende over for Fagbladet 3F, at kvinden nok ikke var ‘mentalt klar’ til at arbejde på en byggeplads:

“Jeg tror bare ikke, at hun som person har været gearet eller mentalt klar til at gå på en byggeplads.” Vieth Nielsen føjede til, at han fremover ikke ville tage piger ind som lærlinge.

Maj Britt Nielsen, seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, understreger over for Altinget, at store forbedringer kræver, at mestre og ledere ude på arbejdspladserne går forrest i kampen for at sikre en ordentlig og tryg omgangsform. Både for lærlinge og andre medarbejdere.

Hun understreger, at der er et meget tydeligt hierarki - særligt når man er under oplæring, og at man kan være ekstra udsat i brancher, der er eller har været domineret af mænd.

Det viser analysen

Én ud af syv erhvervsskoleelever oplever uønsket seksuel opmærksomhed på skolen

  • Cirka hver syvende erhvervsskoleelev (15 %) svarer i 2022, at de i løbet af det seneste år er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed af andre elever eller ansatte på deres skole.

Omkring hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed

  • Jo yngre eleverne er, jo større er andelen, der har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på skolen. For kvinder på 17 år eller derunder er det omkring hver fjerde elev (28 %), og for mænd i samme aldersgruppe er det godt hver femte (22 %).

Minoritetskøn oplever i højere grad uønsket seksuel opmærksomhed

  • Der er en klar tendens til, at minoritetskønnet (det underrepræsenterede køn) i højere grad oplever uønsket seksuel opmærksomhed. Omfanget er størst for kvinder på de mandsdominerede uddannelser, hvor omkring hver tredje kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed (29 %) sammenlignet med omkring hver sjette mand (16 %). På de kvindedominerede uddannelser er det 14 % af mændene sammenlignet med 11 % af kvinderne. For kvindelige elever på 17 år eller derunder, som befinder sig på mandsdominerede uddannelser (med 60 % mænd eller derover), er det hele 40 %, som har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet