Det har indtil videre været regeringens storslåede reform af skattesystemet, som næppe er særligt revolutionerende inden for skattepolitik.
Tværtimod.
Det er ting som er prøvet før, og som næppe kommer til at ændre den stigende ulighed, som det danske samfund oplever.
Det viser også et særligt fokus for regeringen. At holde dialogen på indkomstskatten. Man piller ikke ved beskatningen af passiv indkomst eller formue, og man ser ikke på den effekt, som bundfradraget kan give på langt sigt.
Og for mig at se, er det et forfejlet fokus på fremtidens skattesystem.
Et af de steder, hvor uligheden sætter de længste spor, er i barndommen og op i de tidlige voksenår. Det er der, hvor forældres indkomst, men også formue, skaber den største forskel i unges forudsætninger for livet.
Nogle stryger ind på boligmarkedet gennem forældrekøb og lommepenge, mens andre må acceptere, at de ikke kommer ind på boligmarkedet, så længe at de vil bosætte sig i en større by.
Men det er ikke kun forældrekøbte lejligheder ved søerne i København. Det er også investeringskonti, som unge får givet i 18-års fødselsdagsgave
Og allerede der begynder nogle at tjene hundredtusindvis af kroner om året på en lækker placeret lejlighed, mens andre må smide penge i et sort hul i udlejerens lomme.
Men det er ikke kun forældrekøbte lejligheder ved søerne i København. Det er også investeringskonti, som unge får givet i 18-års fødselsdagsgave.
Når man træder ind i voksenlivet som 18-årig med en aktieopsparing på 50-200.000 kroner, så har man en gevaldig fordel relativt til den unge, der kommer ud med en opsparing på 10.000 kroner fra konfirmationen.
Den ulighed skal vi komme til livs. En måde at komme det til livs kunne være, at etablere en formueskat, som skal udmøntes til en statslig investeringskonto for alle over 18 år.
Præcis ligesom en pensionsopsparing, kunne det her være en måde at mindske formueuligheden der, hvor den er allermest tydelig.
I overgangen til voksenlivet og i frigørelsen fra forældrene.
På den måde kan den fordel, det er at have en masse kapital i ryggen, når man flytter hjemmefra, bredes ud til alle uanset forældrenes indkomst eller formue
Det ville give dem med allermindst i tilværelsen en mulighed for at komme tidligere ind på boligmarkedet eller at spare sine penge op gennem investeringer.
På den måde kan den fordel, det er at have en masse kapital i ryggen, når man flytter hjemmefra, bredes ud til alle uanset forældrenes indkomst eller formue.
Uanset om man er vokset op i et palæ i Gentofte eller i et alment boligbyggeri i Esbjerg.
Konkret kunne man indføre en formueskat på to procent om året.
Det er markant mindre, end den generelle udvikling i finansielle formuer på ni procent om året, og det kunne tage pusten af den formueulighed, som globalt er massiv, men som også spiller en markant rolle i Danmark.
Og for mig at se, er formueskatten et markant vigtigere greb end at lave små ændringer i indkomstskatten.
Og på langt sigt vil det skabe markant mindre ulighed blandt unge, og forhåbentligt også øge ligheden gennem alderen, da alle unge som minimum har et godt udgangspunkt for fremtiden.
Det er sådan vi skaber en fremtid for de unge, som er mere lige end hvad vi ser i dag.
Kommentarer
Jeg forstår ikke helt forslaget. Skal alle over 18 år have en investeringskonto? og hvor stor skal den være? Vil der være bindingskrav?
Ja, SF Ungdom vil bestemme over alle voksne, og give os slaveri i 18-års fødselsdagsgave. Vi er nemlig for dumme til noget selv. Alexander fra SFU er meget bedre og klogere end os, og vi skal derfor deponere alle beslutninger hos ham.
Jeg har allerede sendt ham mit NemID og MitID, så han kan styre mit liv.
Der kan opnås mere lighed, hvis lån bliver skattepligtig indkomst, på linje med alle andre indkomster, til gengæld gøres afdragene fradragsberettiget.
Det ville stoppe uendelige mængder svindel og bremse inflationen, kronen vil kunne revalueres og overstige euroens værdi, arbejdstiden vil kunne sættes ned og folks rigdom op, vi vil få vores kære natur tilbage.
Frihed er slaveri under Alexander Blavnsfeldt fra SFU.
Vi er dumme. Han er klog. Han ved bedst. Han må styre os.
Alene det at det handler om at "komme ind på boligmarkedet" - altså købe en bolig - fremfor at få noget at bo i.
For alle os, der kommer fra almennyttige boligkvarterer, sørgede forældrene for at få deres børn skrevet op i boligselskabet fra fødslen (det kan man vist ikke mere), så de kunne komme langt nok frem i køen, når de 18-20 år senere skulle bruge noget at bo i til en fornuftig pris.
Ingen talte dengang om ejerboliger, for hvordan i alverden skulle man da kunne købe noget, når man i bedste fald kun lige var begyndt at tjene sine egne penge?
Så hvad med at sikre massevis af billige lejeboliger til alle specielt omkring de steder, hvor priserne på ejerboliger er eksploderet? Det kan da medvirke til at få priserne ned, og det er jo ikke mindst det forhold, at boliger har udviklet sig til spekulationsobjekter, der har givet den stadigt stigende ulighed gennem årtier.
Gode Thor! Du har ret man kunne jo begynde i Gentofte og Hellerup, det er 2 steder der virkelig
mangler billige boliger.