Annonce

Fogh bærer meget af skylden for det skæve boligmarked

Nye tal viser, at andelsboligerne er blevet en lukket fest for den øvre middelklasse. Meget af den udvikling skyldes politiske beslutninger i 1990’erne og 2000’erne
Foto: Rasmussen Global
Tidl. statsminister, tidl. Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen
Andelsboliger har i over et århundrede været et billigere og tryggere alternativ i det ellers lunefulde københavnske boligmarked.

Mens andelsboliger - med deres lave priser og ofte attraktive beliggenhed - stadig er meget eftertragtede, er der imidlertid sket meget, siden de i det 19. og 20. århundrede åbnede døren for, at unge og arbejdere kunne få en fod indenfor på boligmarkedet.

En ny analyse fra Rockwool Fonden viser nemlig, at hele 17 procent af beboere i københavnske andelsboliger har mindst et nært familiemedlem i samme forening.

Det skyldes, at medlemmer af andelsboligforeninger selv bestemmer reglerne for deres ventelister. Dermed har de ret til at give fortrinsret til egne familiemedlemmer - en ret, de ifølge Rockwool Fondens analyse gør flittigt brug af.

Den praksis vækker bekymring blandt flere eksperter. Heriblandt direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen, der over for Berlingske kalder den en “en slags nepotisme”.

For de foreninger, der valgte at indføre markedsbaserede priser, betød det en prisstigning på 110 procent fra 2000 til 2005

Med så slående en udvikling bliver det oplagte spørgsmål: Hvorfor er andelsboligerne blevet en lukket fest? 

I hvert fald noget af svaret på det spørgsmål kan man finde i den ulighedsskabende boligpolitik, der er blevet ført siden 1990’erne.

Tre store grunde

Forskerne Leonard Seabrooke og Jens Ladefoged Mortensen observerede allerede i 2009, at boligmarkedet - og særligt andelsboligerne - havde udviklet sig i en markant mere ulige retning.

Den tendens, peger forskerne på, skyldtes særligt tre ændringer i boligpolitikken i 1990’erne og 2000’erne.

Først ændrede man under Poul Nyrup Rasmussen fundamentalt på prisdannelsen på andelsboliger. Hvor andelsboligforeningerne indtil 1990’erne holdt deres priser nede, tillod man nu, at foreningerne kunne vælge markedsbaseret prissættelse.

For de foreninger, der valgte at indføre markedsbaserede priser, betød det en prisstigning på 110 procent fra 2000 til 2005. De stigende priser var en fordel for dem, der allerede var medlem af en andelsboligforening og nu kunne sælge deres medlemskab til en langt højere pris og bruge gevinsten på at købe sig vej til ejerboligmarkedet.

Omvendt betød de store prisstigninger, at andelsboliger ikke længere var den samme nemme og smarte vej ind på boligmarkedet for unge førstegangskøbere og de ringere bemidlede.

Seabrooke og Mortensen peger også på det skattestop, som Anders Fogh Rasmussen indførte kort efter folketingsvalget i 2001. Skattestoppet betød, at ejendomsskatterne blev fastholdt i kroner og øre. Da københavnske boliger steg enormt i værdi i samme periode, var skattestoppet i praksis ikke bare et stop for skattestigninger, men en stor reduktion i skattesatsen.

Meget af skylden skal dog lægges på en fejlslagen boligpolitik, som særligt siden årtusindskiftet har gjort boliger langt mere profitable

Skattestoppet, som mange økonomer advarede Fogh-regeringen om, førte til stigende priser på både andelsboliger og andre boligtyper og bidrog til kollapset i 2008.

Endelig kritiserer Seabrooke og Mortensen dereguleringen af kreditmarkedet, som ligeledes pustede til boligpriserne og stillede de etablerede ejere og andelshavere bedre - og førstegangskøberne endnu værre.

Konsekvenser i dag

Der er utvivlsomt mange årsager til de uheldige udviklinger på det københavnske boligmarked og dets andelsboliger.

Lokale reguleringer, der begrænser udbuddet af boliger i København, kan nævnes som en anden vigtig faktor bag de galopperende boligpriser.

Meget af skylden skal dog lægges på en fejlslagen boligpolitik, som særligt siden årtusindskiftet har gjort boliger langt mere profitable - og dermed øget incitamentet til den nepotisme, der nu spreder sig i de engang så socialt retfærdige andelsboliger.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Andres Fogh og Venstre har været DK. et MEGET dyrt bekendtskab, og Venstre fortsætter med deres landsskadelige politik. Ufatteligt at S. vil have andel i det.

Forældrekøb af boliger i universitetsbyerne har været den største forandrende faktor for boligmarkedet!

De socialdemokratiske mønsterbrydere skulle jo have et sted at bo.

Opsparede formuer blev investeret!,

Når studietiden var omme blev boligen solgt med stor fortjeneste til næste boligkøb!

Sådan er det gået slag i slag!

Det frie marked har tømt provinsen og skabt kæmpe boligpriser i univversitetsbyerne!

Socialdemokrater er blevet til kloge kapitalister!

Længere er den såmænd ikke!

Nyrup og Fogh gjorde blot markedet endnu mere frit!

Da det store slag skulle slås med andelsboligtanken fik “gamle socialdemokrater” kolde fødder,

Andelstanken lever derfor lidt endnu i Enhedsliste-enklaver med konservativt medspil!

Jeg beholder mine 25 Tønder land!

Mange forældre scorede kasssenn på deres børns universitetsuddannelse!

Men det taler man ikke højt om i de kredse!

And3rs Fogh- den kapitalist!

Men heldigvis behøver man ikke være politiker eller politisk bevidst for at regne den ud!

Boligpriserne følger den uddannelsespolitiske udvikling i Danmark!

Jo flere universitetsstuderende jo højere boligpriser!

Socialdemokrater har for længst overhalet Fogh indenom!

Nogle af os troede nok - fejlagtigt, åbenbart - at Kåre Dybvads entre i politik, ville kunne ændre social-kammeraternes boligpolitik i en mere lighedsskabende retning, men som det jo ofte går, når man aflønner politikere med 4-5 gange mere end arbejderne, ja, så falder de til patten!

Jo, Fjogh bærer da meget af skylden for det skæve og inflationsskabende boligmarked, men det gør Poul Uld-i-Mund og hans velbetalte partilakajer i høj grad også.

https://www.regeringen.dk/om-regeringen/hvad-tjener-en-minister/

https://www.dr.dk/nyheder/politik/i-fem-aar-har-s-og-v-lovet-aendre-dere...