Annonce

Erhvervsliv er uenige om CO2-regning

En CO2-afgift er nødvendig, men hvordan regningen skal betales, er to af landets store erhvervsorganisationer helt uenige om.
En ekspertgruppe fremlagde tirsdag tre bud hvordan politikerne kan indrette en fremtidig afgift på CO2.

I landets erhvervsorganisationer hilser man ideen om en CO2-afgift meget velkommen, men spørger man to af landets store erhvervsorganisationer, DI - Dansk Industri og SMVdanmark, så er der delte meninger om hvor politikerne skal sende regningen hen.

"Virksomhederne er allerede i gang med en grøn omstilling. Men hvis vi skal nå målet i klimaloven om at reducere CO2-udledningen med 70 procent om otte år, er det nødvendigt med en højere pris på CO2. Det vil få forbrugere og virksomheder til at vælge klimavenlige løsninger, siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør for DI, som har landets store industrivirksomheder som medlemmer.

Helt afgørende, at politikerne finder den rette balance

Danskerne skal vænne os til, at den grønne omstilling har en pris. Men samtidig skal vi passe på, at det ikke bliver for dyrt at drive virksomhed i Danmark. Derfor skal en højere CO2-afgift blandt andet følges af lavere energiafgifter, mener DI.

"Det er helt afgørende, at politikerne finder den rette balance i den grønne skattereform," siger Lars Sandahl Sørensen, som mener at politikerne skal se nærmere på de to modeller, som foreslår at støtte kulstoffangst, hvor man indfanger CO2 fra kraftværker, store virksomheder og biogasanlæg, og lagrer det sikkert under jorden.

Ingen urimelig særbehandling eller rabatter

Men lige modsat er det hos Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Hans anbefaling er den modsatte af DI-direktørens:

"Jeg vil klart anbefale politikerne at tage udgangspunkt i den model, der ikke giver de store virksomheder urimelig særbehandling på de smås bekostning. Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne giver store rabatter til de store virksomheder,” siger han.  

Ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere

Han peger på, at i to af modellerne slipper enkelte store virksomheder med en lavere afgift, samt at de får tilskud til store CO2-fangere, der kan reducere deres udslip.

"Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere for, at f.eks. Aalborg Portland får en alt for stor rabat og også får tilskud til en CO2-fanger på skorstenen.

Alle bør som udgangspunkt være lige, og desuden er det et sundt grundprincip, at forureneren betaler. Hvis nogle virksomheder slipper billigere, så mindsker det naturligvis de virksomheders incitament til at gøre noget ved deres udledning,” siger han.  

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis klimakatastrofen bare skal have en lille chance for at blive afværget kræver det et global samarbejde. Med den militære udvikling verden gennem Ukraine krisen er ved at bevæge sig ind i, hvor amerikanske tropper nu skal have adgang til Danmark og Rusland og Kina laver indledende aftaler om en fælles udenrigs- og militær blok tager verden et alvorligt skridt mod en opdeling i to interessesfære. En opdeling, hvor globale klima foranstaltninger kan blive en stor udfordring og hvor CO2 udledning, i værste fald, ligefrem kan ende med at blive anvendt som et våben uden at gå i krig. Vi kan bogstaveligt blive røget ud.

Verden er i disse dage ikke ligefrem ved at udvikle sig til et bedre sted. Quid pro quo.