Men selvom ngo’en kæmper for, at verdens naturressourcer udnyttes bæredygtigt, så sidder WWF Verdensnaturfondens egen bestyrelsesformand, Nils Smedegaard Andersen, også i bestyrelsen hos oliegiganten BP, tidligere The British Petroleum Company.
Hverken bestyrelsesformand Nils Smedegaard Andersen eller WWF’s generalsekretær, Bo Øksnebjerg, ønsker at udtale sig i sagen
Netavisen Pio har - forgæves - forsøgt at få en kommentar fra WWF til, hvordan Nils Smedegaards post i olieselskabet BP stemmer overens med WWF’s overordnede formål. Hverken bestyrelsesformand Nils Smedegaard Andersen eller WWF’s generalsekretær, Bo Øksnebjerg, ønsker at udtale sig i sagen. Det oplyser WWF Verdensnaturfondens presseafdeling.
BP er er blandt verdens syv største virksomheder inden for handel med olie og gas, der også er kendt under den samlede betegnelse “Big Oil” eller “Supermajors” pga. deres enorme økonomiske magt.
Pensionskassens undersøgelse viser desuden, at BP har modarbejdet regulering på klimaområdet
Olieselskabet BP er netop blevet ekskluderet fra Pensionskassen Magistre og Psykologers investeringsportefølje. Beslutningen om eksklusion sker fordi mere end halvdelen af selskabets omsætning kommer fra udvinding af olie. Pensionskassens undersøgelse viser desuden, at BP har modarbejdet regulering på klimaområdet, samt støttet kampagner mod CO2-regulering i USA.
I WWF’s egne rapporter bliver der igen og igen sat to streger under, at ngo’en officielt er imod investeringer i fossile brændsler.
I 2016 udgav WWF Verdensnaturfonden en undersøgelse, som viste en rangliste over de 16 største danske pensionsselskabers indsats for klimaet. WWF ville med analysen gøre opmærksom på, at pensionsselskaberne aktivt investerer borgernes penge i det WWF betegner som “sort energi” - altså olie, gas og kul - og på den måde er med til at svække den grønne omstilling.
“De danske pensionskasser sidder på en gigantisk milliard-pengetank, der svarer til halvdelen af den norske oliefond. Derfor både kan og bør de spille en vigtig rolle i den grønne omstilling ved at kanalisere flere investeringer over i den grønne energi og færre i den sorte,” lød det fra den daværende klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo.
WWF opfordrer i stedet til frasalg af investeringerne
I samme analyse stiller WWF sig stærkt tvivlende overfor, at pensionskasserne kan påvirke olie- og kulselskaberne indefra gennem deres investeringer ved et såkaldt aktivt ejerskab.
WWF opfordrer i stedet til frasalg af investeringerne, fordi man ikke mener, at det er umuligt for pensionskasserne at få de fossile-selskaber til at “skifte så markant kurs, at de ikke længere bidrager til at forstærke klimaforandringerne”.
Nils Smedegaard Andersen, som er en topfigur i dansk erhvervsliv, trådte ind i WWF Verdensnaturfonden som bestyrelsesformand for under et år siden. Dengang kaldte han posten for et “supplement” til hans arbejde for de store erhvervsvirksomheder, som også dengang talte oliegiganten BP.
Jeg er et naturmenneske og har i også mine tidligere jobs været optaget af klima
“Jeg er et naturmenneske og har i også mine tidligere jobs været optaget af klima. Der er brug for fokus på natur og biodiversitet i en tid, hvor bl.a. verdens vilde dyr er under pres. Derfor har jeg sagt ja til opgaven i WWF som supplement til mine andre gøremål,” sagde Nils Smedegaard Andersen i november 2018 til Finans.dk.
Heller ikke den afgående WWF-bestyrelsesformand, Steen Riisgaard, virkede til at mene, at det at være på lønningslisten hos en oliegigant stod i modsætning til WWF’s arbejde for bæredygtighed og natur.
Han betegnede dengang valget af Nils Smedegaard Andersen som ny bestyrelsesformand som “en kæmpe styrke for WWF og verdens truede dyreliv og natur.”