Annonce

Vender dit barn også tilbage til et dårligt indeklima?

I dag overskrider CO2-niveauet i halvdelen af klasselokalerne Arbejdstilsynets anbefalinger. Det kan vi hverken være bekendt overfor eleverne eller de ansatte
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Sommerferien er ved at være overstået. Klasselokalerne har ligget øde hen og i daginstitutionerne har der været markant færre børn, end der plejer at være det.

Og selvom det bestemt klæder både klasseværelser, børnehaver og vuggestuer, at de nu igen er fyldt med glade elever, så er det desværre langt fra alt sammen fryd og gammen.

For indeklimaet er desværre mange af stederne stærkt kritisabelt, og det bevæger sig end ikke i den rigtige retning.

Alt imens vi halter efter vores nabolande Norge og Sverige i hvert fald på skoleområdet, hvor de rent faktisk har stillet krav til indeklimaet.

Jeg håber, at det er i år, vi for alvor får taget livtag med det dårlige indeklima. For som det er i dag, går det udover både koncentrationen og sygefraværet – det kan vi hverken være bekendt overfor eleverne eller de ansatte.

I dag er CO2-niveauet så højt i halvdelen af klasselokalerne, at det overskrider Arbejdstilsynets anbefalinger

Og når børnene bruger så meget af deres vågne tid i institutioner, så må og skal det være i ordentlige fysiske rammer.

I dag er CO2-niveauet så højt i halvdelen af klasselokalerne, at det overskrider Arbejdstilsynets anbefalinger.

En nylig undersøgelse viser, at 23 procent af sygefraværet blandt pædagogerne i daginstitutioner kan forklares af indeklimaet – og at de pædagoger, der arbejder i det værste indeklima, har et 1,9 gange højere sygefravær end dem med det bedste indeklima.

Det skulle være meget mystisk, hvis det ikke også havde indflydelse på lærere, elever og børnenes sygefravær. Og ikke mindst trivslen i det hele taget.

På Venstres landsmøde sidste år sagde Troels Lund Poulsen (vicestatsminister, forsvarsminister og formand for Venstre) i sin tale: 

”Siden jeg blev far, har jeg undret mig over, at vi tillader at aflevere vores børn i nedslidte institutioner i Danmark. Børnene brokker sig selvfølgelig ikke, men jeg mener ikke, vi kan være det bekendt. Og det siger jeg ikke for at pege fingre ad nogen. Det er et fælles ansvar.”

Vi kan faktisk heller ikke være det bekendt over for os selv

Jeg er helt enig med Troels Lund Poulsen, men jeg synes, det er vigtigt også at nævne skolerne i den sammenhæng, for her står luften mange steder lige så stille.

Og så ser jeg virkelig frem til, at der kommer handling bag ordene!

En god investering

Når det er sagt, så er det ikke bare børnene og de ansatte, vi ikke kan være det bekendt overfor. Vi kan faktisk heller ikke være det bekendt over for os selv.

For der er et åbenlyst besparelsespotentiale i at forbedre indeklimaet, faktisk så stort, at jo længere vi venter, desto dyrere bliver det samfundsøkonomisk.

Det kræver godt nok en investering her og nu, men det er penge, der mere end tjener sig hjem på sigt.

En analyse fra konsulenthuset Transition anslår, at den samfundsøkonomiske gevinst over en 30-årig periode ved forbedring af indeklimaet i danske folkeskoler er på hele 13,54 milliarder kroner.

Derfor håber jeg, at det bliver i år, hvor indeklimaet kommer på den politiske dagsorden

Beløbet er næsten det dobbelte af de nødvendige investeringer. Det vil med andre ord sige, at vi på sigt vil tjene på et bedre indeklima.

Derfor håber jeg, at det bliver i år, hvor indeklimaet kommer på den politiske dagsorden – både i skoler og i daginstitutioner.

For det kan ikke løses alene ved bedre udluftning, men kræver mekanisk ventilation, der bliver serviceret regelmæssigt.

Det fortjener både børnene og de ansatte!

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er pænt gammel, født i slutningen af Anden Verdenskrig. I min barndom fyrede vi med koks, som i vores tilfælde blev slæbt på loftet af leverandøren, så min mor skulle bære dem nedad, ikke opad! Vi boede på tredie sal.
I 1950'erne og 1960-erne blev varmekilderne i byen skiftet ud til petroleumsfyr. Stanken hang tungt over byen, særligt om efteråret som vi nu nærmer os.
I 1970'erne blev de fleste varmekilder så lavet om til gasfyr, der lagde en fed polstring oven på træværk og stofmøbler. Det lugtede kun lidt bedre end petroleumsfyr.
Tiderne skifter.

Problemet er at danskerne hellere ofrer 10.000-20.000 kroner på årets charterferie end betaler i skat hvad et livtag med det dårlige indeklima koster.

Længere er den ikke!

Problemet er blevet endevendt og diskuteret i de sidste 30 år og stort set intet er sket!

Kun at små elevtal i Udkantsdanmark har givet flere kubikmeter luft til eleverne i Udkantsdanmark.

Og at færre lærere har givet mere luft i skemaet til at være udenfor i mellemtimer!

Men de stakkels børn der bor i de røde storby-kommuner!

Ingen har råd til at betale kommuneskat med de boligpriser og skolerne er i en forfærdelig stand!

Danske køer og grise har det ti gange bedre med EU-krav der for længst er opfyldt!

Rekordmange ferierejsende i 2024 vil kun gøre problemet endnu større!

Indeklimaet er en by i Rusland!

Det er jo kun børn! Fem dage i ugen!

Der er både weekender og masser af ferier med frisk luft!

Sammen med mor og far!

Der i øvrigt selv gik i den samme skole med de samme elendige vilkår!

Vil du have læst problemet så stem SF!

De har pengene!

I feriebudgettet!

Kun et spørgsmål om prioritering!

Men med CO2 afgifter på C02 niveauet i klasselokalerne kunne Kæbenhavn, Odense, Aarhus og Aalborg måske finde en udvej!

Og balancen land og by kunne bevares i økonomisk forstand!

C02 afgiften ville tvinge kommunerne til at tænke i nye baner!

Præcist som SF ønskede med co2 afgifter på landbruget!

Lige for lige! Noget for noget!

Men det ville selvfølgelig gå ud over SFernes årlige charterrejser!

Kommuneskatten ville tage budgettet til vinterferien!

Så hellere leve med et dårligt indeklima i skoler og institutioner!

I vores familie prioriterer vi charterferien. Det giver luft under vingerne. Og fede feriebilleder til familie og venner!

Danskerne har i årevis været klare i spyttet!

Børn er ikke børn hele livet!

Åh de skønne feriebilleder!

At rejse er at leve!

Nu er Henrik W. Petersens ærinde nok ikke så meget børnenes tarv og bedre indeklima i skolerne, det gælder nok mere om at "skaffe" merarbejde til medlemmerne af blok- og rørarbejderforbundet og dermed flere medlemmer.
Nu har han jo fået indført at der i forbindelse med renoveringsarbejde på bygninger fra før 1988, skal foretages en undersøgelse om forekomst af asbest med efterfølgende asbestsanering udført af autoriserede håndværkere. OK for det, men det har medført et omsiggribende hysteri, som vi lige har set i Sorø, hvor ca. 155 beboere blev tvunget til at flytte fordi målinger i boligerne havde vist for stort indhold af asbestfibre, som senere har vist sig at være "stærkt" overdrevet så flytning havde været unødvendig, men nu er beboerne flyttet, mange til en "skurby" tæt på boligerne de fraflyttede og som de så kan kigge over på. Hvad den "fejlmåling" af asbestfibre i boligerne kommer til at koste boligselskabet og kommunen er uvist men i sidste ende ender regningen nok hos lejerne, når de flytter tilbage til an større husleje efter "asbestrenoveringen" Sådan går det når hysteriet tager overhånd, man må håbe at det samme ikke sker, når problemer med indeklima skal afhjælpes.

Vi bliver nødt til at skaffe os en Nordisk Union, hvis vi skal have ordentlige forhold for skolebørnene i kongeriget Danmark, men sådan set også et godt arbejdsmiljø, åbenhed i retsplejen og en masse andre ting som vi ikke kan opnå isoleret i Danmark, men som man har haft siden tidernes morgen, i resten af Norden.