I Region Hovedstaden er der ifølge flere medier i løbet af november eksempelvis registreret bare fem opsigelser ud af de tusindvis af sygeplejersker, der arbejder i regionen.
Alligevel betegner talsmanden for protest-bevægelsen ”Styregruppen for Arbejdsnedlæggelser”, Luca Pristed, over for Netavisen Pio aktionen for en succes.
"Jeg synes, det har været en bragende succes."
Han siger, at det vigtigste har været at få sat sygeplejerskernes utilfredshed på den politiske dagsorden. Han kritiserer samtidig sygeplejerskernes officielle faglige organisation, Dansk Sygeplejeråd (DSR), for at have forfejlet deres kommunikation under sommerens sygeplejerskekonflikt.
Du kritiserer de manglende resultater hos Danske Sygeplejeråd. Men hvad har I konkret fået ud jeres aktion?
”Vi har været i medierne næsten dagligt de sidste seks måneder. Og det er ikke på grund af Dansk Sygeplejeråd.”
”Hvad var meningen med vores opfordring til kollektive opsigelser og vores Arbejdsnedlæggelser? Det var at skabe opmærksomhed om vores arbejdsforhold. Politikere og regering forhandler om hjælpepakker til sundhedsvæsenet. Så jeg synes det har været en bragende succes. Og det har ikke været på grund af DSR,” siger Luca Pristed.
”Det er farligt for os at gå ud og sige et bestemt tal.
Men der er jo ikke andre konkrete resultater, end at politikerne forhandler en akutpakke, som foreløbig har et ukendt indhold?
”Pointen med aktionen var aldrig, at folk skulle sige op. Det var at skabe opmærksomhed om vores arbejdsforhold, og at vi gerne vil have dem forbedret. Vi har jo ikke sagt, at vores arbejde er færdigt. Nu har vi lavet denne her begivenhed med kollektiv opsigelse og fået en masse opmærksomhed. Og selvom der ikke er så mange opsigelser, som jeg havde håbet, så synes jeg stadig, vi har fået det ud af det, som vi ville.”
Har du selv et tal for hvor mange, der har sagt op?
"Jeg har ikke noget konkret tal til dig, men jeg kan bare sige, at der er mange, der har sagt op. Enten regner regionen på en anden måde, eller også er det fordi, folk af frygt for Arbejdsretten giver en anden begrundelse end utilfredshed med løn og arbejdsforhold."
”Det er farligt for os at gå ud og sige et bestemt tal, for så kan Arbejdsretten bruge det imod os. Jeg er slet ikke interesseret i hvor mange, der har sagt op. Jeg er interesseret i, at den her bevægelse fik opmærksomhed - og det gjorde den.”
Har du selv sagt op?
”Det har jeg.”
Hvad skal du så lave nu?
”Det ved jeg ikke endnu. Enten skal jeg arbejde som sygeplejerske i det private, eller i et medicinalfirma. Eller også skal jeg ud og lave noget helt andet end at være sygeplejerske.”
Vi er helt klart ikke færdige, før vi får bedre forhold.
Men jeg kan forstå, at I fortsætter det her arbejde i ”Styregruppen for Arbejdsnedlæggelser”?
”Ja, da. Nu skal vi lige lægge hovedet i blød og se, hvad det næste er, som vi kaster på bålet.
Vi er helt klart ikke færdige, før vi får bedre forhold.”
Hvad kunne være for en aktion?
”Det tror jeg ikke, jeg vil afsløre endnu. Vi går lidt hemmeligt med det, inden vi går ud til offentligheden.”
Men kan du så sige, hvornår I vil gøre det?
”Nej det kan jeg heller ikke.”
Men igen. Hvordan har jeres aktioner skabt bedre eller anderledes resultater end Dansk Sygeplejeråd (DSR) har kunnet skaffe gennem overenskomstforhandlinger, Forligsinstitutionen og regeringens indgreb?
”I sommer fik DSR overhovedet ikke budskabet igennem om, at vi skal have mere i løn. Lige nu er der ingen, der er i tvivl om, hvorfor vi er utilfredse i sundhedsvæsenet. Vi prøver forgæves at tiltrække kollegaer, fordi lønnen er dårlig. Folk forlader faget. Så budskabet er, at fortælle hvad der er galt i sundhedsvæsenet. Det har vi fået igennem. Det har DSR ikke kunnet gøre.”
”Jeg er sikker på, at jeg ønsker det samme som DSR."
Det lyder som om, det største problem er kommunikationen fra DSR, mere end det har været den faglige politik?
”Jeg er sikker på, at jeg ønsker det samme som DSR: Bedre arbejdsforhold og flere kollegaer. Det har DSR ikke formået at kommunikere ud. Men det har vi i ”Styregruppen for Arbejdsnedlæggelser” formået,” siger Luca Pristed til Netavisen Pio.
Kommentarer
det kan faktisk være ret så spændende at få regnet ud hvad ham Lucca har været årsag til af bøder til "de hårdt trængte" sygeplejersker. Mon ikke han havde arbejde på hånden inden han sagde op?
Jeg tror at Luca havde regnet med at rigtig mange ville sige op, så arbejdsretten havde grebet ind og gjort opsigelserne ulovlige, nu står han med bukserne nede om haserne og ved ikke hvad han skal lave når hans opsigelse træder i kraft... en ting er sikkert, han skal nok se andre steder end som sygeplejerske, jeg tror ikke der er nogen som tør ansætte en provokatør som Luca... sikke en julegave at gi' sig selv !!!
Der er masser af job til Luca. I forvejen arbejder enormt mange danske sygeplejersker i Norge og Sverige. Ivrigt trist holdning i har til en lønmodtager som kæmper en god gammeldags arbejdskamp og lægger hovedet på blokken. Der er ikke meget arbejderparti i Socialdemokratiet. Det ender med at de forsvinder hvis de glemmer deres vælgere.
En god gammeldags arbejdskamp, der er i strid med reglerne.
En såkaldt arbejdskamp hvor man tager befolkningen som gidsel,ikke prisværdigt
2020 var 48,8% af sygeplejerskerne på deltid. Når de så skal arbejde "OVER" kommer de måske op 37 normale timer.
Ah, så det var slet ikke målet at få en he masse sygeplejersker til at opsige deres job, det handlede bare om at komme i medierne, og derfor har aktionen netop været en succes.
Jamen det tror jeg helt sikkert på.
Luca Pristed gør hverken faget eller fagbevægelsen noget gavn eller glæde - tvært om. Han er en Spielverderber, Men han stiller muligvis op for Enhedslisten til næste valg. Vent og se.
Jeg skulle ikke passe af en Sygeplejerske som Luca Pristed, hør hør mig, men lytter ikke til andre. Jeg mener ikke de skal have mere i løn, der er mange andre som har knoklet under Corona krisen, som heller ikke får mere for det. Min egen uddannelse tager længere tid end Sygeplejerskerne, vi får ikke højere løn. Jeg kan forstå arbejdsforholdene, men ikke lønnen.
Jeg skulle ikke passe af en Sygeplejerske som Luca Pristed, hør hør mig, men lytter ikke til andre. Jeg mener ikke de skal have mere i løn, der er mange andre som har knoklet under Corona krisen, som heller ikke får mere for det. Min egen uddannelse tager længere tid end Sygeplejerskerne, vi får ikke højere løn. Jeg kan forstå arbejdsforholdene, men ikke lønnen.
Hvem er egentlig med i den der “Arbejdsgruppe for arbejdsnedlæggelser”? Er det et privat initiativ fra nogle enkelte medlemmer? Eller er det en fraktion i DSR? Man hører, at Luca Pristed forsøgte at blive valgt ind i ledelsen af DSR på et eller andet niveau, men blev tydeligt fravalgt af de stemmeberettigede. Ved man, hvad der er op og ned i den sag?
Det er ikke DSR men en privat facebookgruppe.
Er det virkelig sådan , at man fremover skal forhandle med en Facebook gruppe ved løn og overenskomstforhandlinger og ikke igennem DSR- må sige , det er en svag og uduelig ledelse i DSR der står på sidelinien og ikke accepterer normale spilleregler ..