Annonce

Slaget om formandsposten: Alle venter på to store forbund

Med kun tre uger før FH skal vælge ny formand ser alt udramatisk ud på overfladen. Men magtspillet er i fuld gang og opmærksomheden vendt mod to store forbund. Det skriver Matias Bredde i dagens analyse.
Foto: David Troels Garby-Holm
Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København søndag den 5. februar 2023.
Morten Skov Christiansen, den nuværende fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), har allerede annonceret sit kandidatur. Indtil videre har ingen udfordret ham.

Ikke desto mindre fortæller flere kilder, at Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, arbejder for at skabe støtte til sit mulige kandidatur.

Men hvad foregår der under overfladen? Hvilke forbund støtter hvem? Med dykkerbriller og snorkel tager vi her et blik under overfladen i kampen om formandsposten i FH.

Under overfladen

Selvom Henrik W. Petersen endnu ikke har offentliggjort noget, har hans nære allierede offentligt opfordret ham til at overveje formandsposten. Denne taktik – ikke at tage stilling offentligt – skyldes ønsket om at undgå direkte konfrontation, indtil han er sikker på, at han har opbakning.

Derfor bliver ideen om ham som formand luftet af andre, uden at han afviser det. Dette er et signal til andre om, at han er interesseret. Herefter kan man så lægge følere ud til forbundene og undersøge, om han kan opnå støtte.

Det sker eksempelvis igennem Facebook-opslag. Selv om formandsvalget ikke nævnes, så tolker mange det som, at Henrik W. Petersen har støtte fra de tilstedeværende forbundsformænd.

placeholder

Det er ikke usædvanligt i sådanne formandsvalg. Kilder har bekræftet, at Henrik W. Petersen også tidligere har forsøgt at skabe støtte bag sit kandidatur.

Ud over Morten Skov Christiansen og Henrik W. Petersen har flere navne også været i spil i løbet af sommeren, men lige så hurtigt som et navn blev nævnt, blev det lagt i graven igen.

Det skaber nemlig uro i baglandet, hvis en kandiderer til en anden post end den man har, så hvis lysten eller opbakningen ikke er der, skal sådanne rygter hurtigt lægges ned.

Forbundenes holdning

Mens nogle få forbundsformænd har erklæret deres støtte, holder de fleste deres kort tæt til kroppen, idet de venter på at se det fulde kandidatfelt. Selvom denne taktik giver mening, har mange forbund allerede besluttet, hvilken kandidat de vil støtte.

Forbundenes tavshed har sine grunde. For det første vil de naturligvis helst bakke op om den vindende kandidat og dermed være på god fod med den nye formand.

For det andet skal forbundene have deres hovedbestyrelses godkendelse, før de træffer en beslutning, og de vil derfor vente, til de kender hele kandidatfeltet, før de melder noget ud.

Forbundene frygter, at en valgkamp vil fremstille en splittet fagbevægelse

Formandsvalg har en tendens til at blive hårde, splittende og personlige, hvilket kan efterlade varige skel i organisationen. Derfor arbejder flere forbund på at undgå et kampvalg.

Forbundene frygter, at en valgkamp vil fremstille en splittet fagbevægelse. Særligt set i lyset af LO’s historie med hårde valgkampe. De mener, at der er brug for enhed og samling, ikke splittelse.

På den anden side er der forbund, der mener, at en valgkamp skærper kandidaternes argumenter og giver de delegerede frit valg til at vælge imellem forskellige visioner for fagbevægelsen.

Hvilke forbund støtter hvem?

Ifølge kilder har Morten Skov Christiansen støtte fra flere af de store tidligere LO-forbund, såsom HK og FOA og en stor del af de tidligere FTF-forbund, hvilket næsten sikrer ham et flertal på FH-kongressen, hvor antallet af delegerede afspejler forbundenes størrelse.

Det bemærkes, at Morten Skov Christiansen samme aften, han annoncerede sit kandidatur, fik rosende ord med fra den forhenværende FTF-formand Bente Sorgenfrey.

placeholder

Henrik W. Petersen, på den anden side, har tiltrukket støtte fra nogle af de mellemstore og mindre forbund fra det tidligere LO, men mangler stadig støtte fra større LO-forbund og støtte fra de tidligere FTF-forbund.

Kan Henrik W. Petersen lande opbakning fra 3F og Dansk Metal, forbedrer det hans chancer markant, men selv med deres opbakning er der et stykke til de 50 procent.

Det er nu eller aldrig for Henrik W. Petersen kandidatur

Hverken 3F eller Dansk Metal har indtil videre meldt ud. Hvis det ikke sker snart, så vil det af mange blive tolket som en erkendelse af, at Henrik W. Petersen mangler opbakning. Sikkert er det, at uden 3F og Dansk Metals opbakning, er Henrik W. Petersens chancer meget små.

Tiden er også til Morten Skov Christiansens fordel. Det har været en kort valgkamp, og jo tættere vi kommer på kongressen, jo flere forbund vil se ham som den eneste kandidat, der kan samle et flertal, og derfor erklære deres støtte.

Det er nu eller aldrig for Henrik W. Petersen kandidatur.

Den næste uge kommer til at afgøre, om fagbevægelsen skal kastes ud i konflikt eller fælles overenskomst.

Matias Bredde er murersvend og forhenværende vicepartisekretær i Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Håber det bliver en somalisk non-binær LGBTQI+-forkvinde.

Mangfoldighed <3
#TryToBeLessWhite
#AsylTilAlle

En kommende leder af FH. Skal i særlig grad kunne tale til unge, der ikke ser sig selv, som fagforeningsmedlemmer. En leder skal også kunne tale både til privat og offentligt ansatte. En FH leder skal kunne samle bredt politisk. En FH leder skal have bred opbakning, både fra LO og fra FTF. Det taler alt sammen for Morten Skov !!!

Helt enig!
- forældre skal køre en på arbejde,
- fuld løn ved tømmermænd,
- fri med fuld løn i Pride Week,
- mester skal klimakompensere lærlingeløn,
- ekstra tillæg ved klimadepression og klimaangst,
- lige mange farvede kvinder og non-binære som mænd i murerfaget,
- LGBTQI+-kvoter på tekniske skoler,
- mødetid skal være frivilligt,
- gratis tamponer og bind på alle byggepladser.