Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil blandt andet helt fjerne muligheden for, at private firmaer kan tjene penge på sociale tilbud til udsatte børn, unge og voksne.
Astrid Krag vil samtidig give socialtilsynene flere kræfter, så det bliver lettere for dem at gennemskue og føre kontrol med de sociale tilbuds økonomi.
“Det gør mig både vred, forarget og ked af det, når de mest udsatte børn og unge bruges som sociale hæveautomater. Velfærdskroner, betalt til botilbud og opholdssteder for børn og unge og mennesker med svære handicap, som ikke bruges på de sårbare børn og voksne - det duer bare ikke!” skriver Astrid Krag i et Facebook-opslag.
Det duer bare ikke!
Regeringens udspil rammer plet, lyder det fra fagforbundene FOA, Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening.
”Et kæmpe skridt i retningen mod at sikre kvaliteten på tilbuddene til nogle af de svageste borgere,” lyder det fra de tre fagforbund i en pressemeddelelse.
”Penge, der er afsat til velfærd, skal gå til velfærd – ikke til dyre vaner hos ejeren af bostedet. Derfor er det virkelig positivt, at regeringen nu vil ændre lovgivningen,” siger Thomas Enghausen, der er næstformand i FOA.
Socialministeren vil ændre reglerne for blandt andet sociale tilbud som bo- og opholdssteder for udsatte børn.
I dag finansieres de af kommunerne, men ofte drives de af private aktører via aktie- eller anpartsselskaber.
Den selskabskonstruktion muliggør at trække store overskud ud af socialtilbuddene.
“Regeringen er ikke imod private tilbud. Mange private driver rigtig gode tilbud med de helt rigtige intentioner om at hjælpe udsatte børn og unge og mennesker med handicap. Men det har altså aldrig været meningen, at skatteindbetalte velfærdskroner tiltænkt udsatte børn og voksne i stedet ender i private millionærers lommer eller hos kapitalfonde,” skriver Astrid Krag.
Derfor vil ministeren nu omdanne selskaberne til selvejende institutioner, så det ikke længere er muligt.
Det vil nemlig sætte en stopper for, at store overskud kan trækkes ud som profit til ejerkredsen
“Det vil nemlig sætte en stopper for, at store overskud kan trækkes ud som profit til ejerkredsen. Pengene bliver hos de udsatte, så de kan gøre gavn, dér hvor de skal,” understreger Astrid Krag.
Socialpædagogerne glæder sig over, at ministeren vil fjerne profitmotivet.
”Motivet for at drive et bosted skal være at sikre den bedst mulige kvalitet for børn, unge og voksne. Når vi fjerner det motiv, der hedder profit, sikrer vi, at fokus er på netop kvaliteten,” siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogerne, i en pressemeddelelse.
Når vi fjerner det motiv, der hedder profit, sikrer vi, at fokus er på netop kvaliteten
Ifølge ministeren skal socialtilsynene også sikres bedre muligheder for at føre tilsyn med de sociale tilbuds økonomi. Derfor skal kravene til revisorerne skærpes - og det glæder Dansk Socialrådgiverforening.
"Kontrollen med tilbuddenes økonomi skal styrkes, og derfor er det rigtig positivt, at Socialtilsynet nu får flere muskler. Man skal ikke blive mangemillionær på udsatte børn," siger Ditte Brøndum, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, i en pressemeddelelse.
Man skal ikke blive mangemillionær på udsatte børn
Udspillet kommer i kølvandet på Ekstra Bladets afsløringer af flere mistænkelige forhold om den mangeårige ejer af Søbæk-imperiet, Erik Filthuth, der er blevet mangemillionær på at eje og drive bosteder for udsatte børn.
Også ejeren af Behandlingsskolerne, Mads-Frederik Damgaard, er blevet multimillionær på at tilbyde landets kommuner hjælp til børn med svære diagnoser. I 2017 og 2018 trak Mads-Frederik Damgaard 23,8 millioner ud af sit private holdingselskab til sig selv - ud over direktørlønnen.
Kommentarer
Ministeren har fundet ud af at den offentlige sektor ser dyr og ineffektiv i forhold den private!
Har vi læst den samme artikel Jens Peder Nielsen?
Selvejende institutioner, med driftoverenskomster med de relevante myndigheder er vejen frem. Men den politiske vision må drevet af behovet for at undgå anbringelser ved tidlig indsats og støtte til familierne. Det er så ubehageligt at mærke drivkraften er forargelse og selvretfærdighed. Det smitter jo også af alle andre i faget. Og fjerner den offentlige opmærksomhed på den fejlslagne socialpolitik, med uforståeligt, hjerteskærende mange anbragte børn i vores velfærdssamfund.
Hvis jeg har et firma der sælger grøntsager, vin, møbler o.lig. så må jeg gerne tjene på det. Hvis jeg sælger sociale tilbud, må jeg ikke. Hvis det offentlige kunne og ville tilbyde tilsvarende sociale tilbud, ville man helt sikkert vælge dem.
Såfremt selvejerformen er løsningen vil jeg gerne kondolere med et stort tillykke.