Men der er ingen klare favoritter til posten.
Sådan lyder det fra en række nuværende og tidligere centralt placerede personer i fagbevægelsen, som Netavisen Pio har talt med.
Spillet er ekstremt åbent, og især resultatet af den advokatundersøgelse, som lige nu er i gang, kan få stor betydning for kandidatfeltet og valget.
Flere peger også på, at FH-formandsposten heller ikke er så attraktiv, som den tidligere har været.
Nok er der meget indflydelse og prestige i at være FH-formand, men det er også en post, hvor man skal bruge en stor del af sin tid på at finde kompromiser og hele tiden passe på med ikke at træde ind på forbundenes enemærker.
Så hellere være konge i eget lille rige, end at skulle være kongernes tjener i et større rige.
Desuden er der også - og særligt efter Lizette Risgaards exit - et ekstra skarpt lys på potentielle kandidaters moralske habitus og ageren - og der kan også være nogen, som måske ikke har lyst til at få hele deres liv og faglige karriere gennemlyst.
Ser man historisk på det, så har næsten samtlige LO-formænd siden krigen haft en fortid som enten næstformand eller sekretær (altså bestyrelsesmedlem) i LO, inden vedkommende trådte op på topposten.
Med Lizettes afgang og kun to næstformænd, så er det sandsynligt, at den næste FH-formand kommer direkte fra et af forbundene - men ikke nødvendigvis fra en formandspost.
Og hvad er det så, som forbundene leder efter. FH-formanden skal være en samlende figur for en meget broget medlemsskare, som tæller 65 forskellige fagforbund og et utal af faggrupper.
Ufaglærte, faglærte og professionsuddannede. Offentligt ansatte og privatansatte. Nogle højtlønnede, andre ikke.
Det skal ikke nødvendigvis være den mest frembrusende person, men en som kan skabe tillid og formår at give plads til forbundene. Gode diplomatiske evner er i højsædet.
For det andet, så må vedkommende gerne have gode, dokumenterede forhandlingsevner, både når det kommer til at forhandle overenskomster, men også gerne politisk tæft og netværk i forhold til Christiansborg.
Endelig vil det være en fordel, hvis vedkommende også har en lille smule medietække.
Der er enighed om, at det vil være en postgang for tidligt, at de gamle FTF-forbund får en formandspost, men om vedkommende også partout skal komme fra et af de forbund, der overvejende organiserer privatansatte, er der delte meninger om.
Køn og geografi betyder til gengæld ikke noget, er der enighed om.
Det er formelt den ekstraordinære FH’s kongres, der vælger den nye formand. Den består af delegerede fra de 65 organisationer.
Der tegner sig lige nu to muligheder. Den mest sandsynlige er, at man vælger en lidt ældre formand, som kun skal sidde frem til den ekstraordinære kongres i 2026.
En overgangsfigur, som til gengæld uden de større problemer, kan træde direkte ind i f.eks. trepartsforhandlinger med regeringen.
Mulighed to, er at finde en lidt yngre løsning, som så til gengæld kan vokse ind i opgaven. Den mulighed virker mindre sandsynlig, fordi processen bliver meget forhastet.
Blandt de lidt ældre forbundsformænd kunne Mona Striib (62) fra FOA være et godt bud. Hun har godt nok allerede sagt, at hun ikke er kandidat, men flere peger på, at den beslutning ikke nødvendigvis er endelig.
Den tidligere hjemmehjælper fra Kolding, har ikke været lige så synlig i medierne som forgængeren Dennis Kristensen, men hun får gode karakterer for evnerne til at placere sit forbund politisk rigtigt i svære diskussioner - og for at have en balanceret tilgang til hvor meget den offentlige sektor skal fylde.
En som kunne være spiselig for både de store offentlige forbund og for mange LO-forbund er Socialpædagogernes mangeårige formand Benny Andersen (62).
Benny Andersen har et godt netværk på Christiansborg, virkelig gode kontakter til skiftende regeringer, men til tider kan begejstringen for Socialdemokratiet kamme lidt over, hvilket kunne være et “rødt flag” i forhold til især nogle af FTF-forbundene.
Han anses for at have en pragmatisk tilgang til tingene. F.eks. har han har været mindre på barrikaderne i forhold til f.eks. lønstrukturkommissionen, end især BUPL og sygeplejerskerne, hvilket giver point i bogen hos de private forbund.
Endelig nævnes i denne gruppe Ole Wehlast (63), der har været forbundsformand i Fødevareforbundet NNF siden 2004. På hans resultatliste står især Arne-pension, som var en stor sejr for NNF, men den bager-uddannede Wehlast, har en em af gammel fagforeningsmand over sig.
Hvis FH alligevel vælger, at det er tid til et generationsskifte, så er der også en række navne, som kunne komme i spil.
En som flere peger på, er Søren Heisel (59), der er forbundssekretær i 3F, hvor han sidder med uddannelsesområdet.
Heisel beskrives som værende ekstremt god til at sætte sig ind i detaljer. Han har en pæn og ordentlig fremtoning, men mangler noget personlig gennemslagskraft og vilje. Der stilles dog spørgsmål ved om Søren Heisel kan se sig helt fri for at være plettet af Per Christensen-sagen, som sidste år ramte 3F.
Den tømrer-uddannnede 3F’er er desuden mangeårigt kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i Gentofte Kommune, så partibogen er i orden eller i vejen - alt efter hvem man spørger.
Megen opmærksomhed er der på Henrik W. Petersen (52), der lige nu er forbundsformand i Blik og Rørarbejderforbundet og som også var nævnt på rygtebørsen, som næstformand i FH op til den seneste kongres i 2022.
Henrik W. Petersen kommer fra et af de lidt mindre tidligere LO-forbund, som i de senere år har haft medlemsfremgang. Han har vist, at han har formået at sætte asbest på dagsordenen.
Spørgsmålet er dog, om en bramfri blikkenslager fra et forbund med 99 procent mænd i kedeldragter i medlemsskaren er spiselig for en række af de store offentlige forbund?
En anden af de lidt yngre, der nævnes, er Kasper Palm (43), der lige nu er forbundssekretær i Dansk Metal, hvor han bl.a. sidder med uddannelsesområdet. Han bliver omtalt som ekstremt respekteret og meget ordentlig. Og han har talent for både det politiske og det faglige.
Lige nu ligner han den mest oplagte afløser til at blive den næste Metal-formand, når Claus Jensen stopper. Spørgsmålet er, om Metal vil undvære ham? Og om han vil undvære Metal?
Så er der selvfølgelig også Morten Skov Christiansen (40), der lige nu har posten som fungerende formand for FH. Han har været næstformand i FH siden 2015, men kommer oprindeligt fra Dansk Metal, hvor han har været faglig sekretær.
Morten Skov Christiansen har haft arbejdsmiljøet som sit område. Et politikområde, som er vigtigt for fagbevægelsen, men som ikke rummer helt de samme konflikter som f.eks. tilbagetrækning eller beskæftigelsesområdet.
Der er konsensus om, at Morten Skov Christiansen er i en slags prøveperiode, og at han er en af dem, som især kan blive ramt, når den førnævnte advokatundersøgelse kommer.
En sidste, der nævnes som en mulighed, er 3F’s nyvalgte hovedkasserer Kenneth Hove (50). Han var indtil sidste år formand for 3F’s lokalafdeling Vest i Lemvig. Det vil dog være et ordentligt skridt op ad rangstigen for en, som har været under et år i et forbund.
I mange interesseorganisationer, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer etc, har man de senere år haft en tendens til at hente topfolk ind fra politik og centraladministration.
Den mulighed vurderes til at høre til blandt de meget usandsynlige. Men skulle man tænke ud af boksen, så nævnes direktør i Sex & Samfund, Majbrit Berlau (46).
Hun er tidligere næstformand i FH, men trak sig før sidste FH-kongres, og før det, forbundsformand hos Socialrådgiverne, som er et tidligere FTF-forbund. Hun har desuden en fjern fortid som kortvarigt folketingsmedlem for Enhedslisten, hvilket for mange vil være et no-go.
Et andet bud, i den mere spekulative afdeling, kunne være den nuværende børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (42), der jo er uddannet murer og har en fortid i 3F.
Endnu er der ikke sat en tidsplan op for, hvornår den ekstraordinære kongres skal være. Ligeledes vides det heller ikke, hvornår advokatundersøgelsen resultat foreligger, men meldingen er, at den skal være færdig inden sommerferien.
Kommentarer
Vælg en der sætter klimakrisen højt på dagsordenen. På det emne er fagbevægelsen for klassisk orienteret. Det kan der siges meget mere om. Appellen til de unge er måske særlig tydelig.
Jeg synes det er mere aktuelt at sætte krige og ødelæggelser på dagsordenen, for at få klarlagt hvilken påvirkning våbenindustrien og militæret, med de deraf følgende krige og ødelæggelser, har på jordens klima og miljø.
Hvor er Gretha Thunberg og klimaaktivesterne henne når det gælder modstand mod våbenindustrien og militærets ødelæggelser af klimaet og naturen, stilheden er larmende.
Engang skulle en LO-formand kunne slå en proper næve!
Man må derfor vælge en kandidat af en vis højde!
Ellers bliver selve mindre stød til slag under bæltestedet, uanset om medkombattanten står en face eller bagvendt!
Den fysiske konstitution bliver næppe ligegyldig!
Et hårdt håndtryk eller et hårdt knus fra en smed virker helt anderledes end en blød HKer med touchdown-screen-fingre!
Underfundige smil og lange pauser i talerækken kan virke i timiderende på unge og nye i organisationen!
Helst skal vedkommende have let fremoverbæjet holdning og iagttage egen iPhone 95% af tiden!
Ellers kan sexchikane-anklager i de mest almindelige samværssituationer nemt forekomme!
Det multi-facetterede forbund får svært ved at acceptere et menneske der kan repræsentere alle de mange erhvervsgrupper, køn, etniciteter, aldersgrupper, Facebook-grupper, osv., osv.
Fagbevægelsens fejlfindingskultur taber alligevel til en Mette Frederiksen der definerer land og rige og dit og dat!
Lev med det!
Store Bededag blev lakmusprøven på det nye LOs ligegyldighed!
Solidaritet, fagbevægelsens indflydelse, de røde faners flugt over hemmelvælvet bestemmes og defineres ene og alene af fru Mette Frederiksen!
Lev med det!
I fik 1000 kroners rabat i skatten ved et medlemsskab!
Resten må i leve med!
Flertals-Mette styrer og regerer!
Treparts-forhandlinger betyder Mette, Lars og Lose!
Hvilken kandidat fagbevægelsen stiller med har kun en betydning!
Det Mette Frederiksen i virkeligheden ikke vil!
En Tesfaye betyder at den stramme indvandringspolitik blot var et “som om”!
Og i den betydning passer Tesfaye fint som LO formand!
Vi lader som om LO Thomas har betydning!
Men Mette bestemmer!
Nu godt hjulpet af Lose!
Kort sagt!
Engang havde fagbevægelsen krammet på Socialdemokratiet!
Men Mette Frederiksen har for længst kysset de røde faner og fagforbundene farvel!
Hun vil hellere i Cirkusrevuen og lade sig parodiere!
Dronninger har deres eget setup!
Selv Mogens Jensen er faldet tilbage som parodist for at få gennemslagskraft i Socialdemokratiet!
Desværre har manden kun korpus til “uld i mund” og ikke “klar i spyttet”!
Dansk kulturliv trives som i de glade tressere!
“Maren å æ wogn” er tilbage på sin plads, Cirkusrevuen har stof til tre årgange, og Alex Vanopslagh har fået sin egen “Jesus Christ Superstars” rolle, alt imens fagbevægelsen indtager de ledige biroller i #metoo-farcerne!
Foråret er over os!
Inflationen er over os!
Kun et job internationalt kan dække rouletten!
Selv Messi vil optræde hos de endnu fossil-producerende!
Tragi-komikken scorer kassen!
“Maren å æ wogn” titter frem hver dag!
Afklædt, nøgen, men med sin helt egen patina!
Og folk elsker hende!
Så sparer du Store Bælts bro prisen!
Og der er lidt til inflationen!
Oplevelsen er sikkert den samme!
Om Socialdemokratiet tilbyder Anette Lind i en Lind strøm af sympati for fagbevægelsens manglende ledelse, ja, så dækker Lind-cv’et over “Medlem af Nordisk Råds Grænsehindringsråd fra 2022.”
FHs grænser bliver altafgørende!
At få skovlen under Mette Frederiksen bliver udfordringen!
At kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl, har altid været jysk første-prioritet!
Engang var Holstebro revyernes højborg!
“Maren å æ wogn” symboliserer nu tidernes tilstand!
Og den repræsenterer en værdi tæt på Messis!