Det er på den barske baggrund, at partiet skal finde en ny formand.
Der var ellers store forhåbninger til den hidtidige formand, Andrea Nahles, da hun i april 2018 blev valgt til posten, men hun holdt kun 14 måneder, inden hun måtte kaste håndklædet i ringen. Nahles afgang skete efter at SPD fik en kæmpe vælgerlussing ved Europa-Parlamentsvalget, hvor det kun blev til 15,8 procent af stemmerne. Mod 27 procent ved det forrige EU-valg. Siden er det kun blevet værre.
Normalt er det partikongressen, der vælger formanden, men der er ingen oplagte kandidater og endnu færre der har lyst, så nu går SPD mere utraditionelt til værks. Valget vil denne gang blive en urafstemning, på samme måde som da Helle Thorning-Schmidt blev partiformand for Socialdemokratiet i 2005.
Inden urafstemningen skal formandskandidaterne først vises frem for medlemmerne – det der på tysk kaldes basis - på hele 23 regionale partimøder.
”For at sikre sig at så mange medlemmer som muligt vil kunne dannes sig deres eget indtryk (af kandidaterne, red.) vil der være op til tre møder i de store delstater,” fortæller den fungerende formand, Thorsten Schäfer-Gümbel, til tyske medier.
Efter kandidatmøderne vil det være SPD’s godt 425.000 medlemmer, der via en urafstemning skal finde en afløser for Andrea Nahles.
SPD’s krise kan også ses i forhold til dem som har meldt som kandidater. I skrivende stund er de eneste erklærede kandidater, som har den nødvendige støtte, parlamentsmedlem Michael Roth fra Hessen, der har været juniorminister for europæiske forhold, som stiller op sammen med Christina Kampmann, som lige nu er menigt medlem af delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen.
Derudover har to andre par meldt deres interesse, men de har endnu ikke fået formalia på plads (Man skal indstilles af en håndfuld lokale partiorganisationer).
I SPD venter alle på hvad en række af partiets absolutte topnavne melder ud. Det handler blandt andet om finansminister Olof Scholz og de to ministerpræsidenter Manuela Schwesig fra Mecklenburg-Vorpommern samt Malu Dreyer fra Rheinland-Pfalz. Ingen af dem virker dog specielt interesserede i at tage depechen videre.
En fjerde af de potentielle kandidater, Niedersachsens ministerpræsident, Stephan Weil, har allerede meldt ud, at han agter at blive hjemme i Hannover. Ingen interesse, lød det fra Weil.
Fristen for at melde sit kandidatur til formandsposten er 1. september.
Den nye formand tiltræder officielt på partikongressen, som holdes i Berlin fra 6.-8. december.