Annonce

FN kritiserer regeringens boligpolitik: Grib ind overfor Blackstone

Det er i strid med menneskerettighederne, når kapitalfonde som Blackstone presser beboere ud af deres lejligheder, slår FN fast i et brev til regeringen
Når regeringen tillader, at kapitalfonde presser beboere ud af deres hjem ved at renovere og efterfølgende hæve huslejen markant, så lever man ikke op til de menneskerettigheder, man selv har underskrevet, herunder ‘retten til bolig’.

Det er budskabet i et brev fra FN’s rapportører på boligområdet til den danske regering mandag. I brevet opfordres regeringen til at tage ansvar for udviklingen ved at regulere kapitalfondenes ageren på boligmarkedet.  

Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning

“Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser,” siger den canadiske FN-rapportør Leilani Farha om brevet til Altinget.

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har været meget kritiske over for Blackstone og andre kapitalfondes fremfærd på det danske boligmarked, og derfor fik partierne i februar nedsat en ekspertgruppe uden om regeringen.

I 2017 stod de udenlandske investorer for 71 procent af alle ejendomsopkøb i København

Brevet fra FN bekræfter Socialdemokratiet i, at der er brug for at sikre særligt de københavnske boliger mod at blive opkøbt af spekulanter.  

“Brevet til regeringen bekræfter os i, at det er vigtigt at sørge for, at Københavns boligmarked giver plads til alle. Essensen for os er, at vi har nogle storbyer, hvor alle folk – også folk der ikke tjener så meget – kan bo,” siger boligordfører Kaare Dybvad til Netavisen Pio.

Aggressivt udenlandsk opkøb

Der er ikke bare tale om et par lejligheder hist og pist, som er blevet opkøbt af de pengestærke udenlandske fonde.
I 2017 stod de udenlandske investorer for 71 procent af alle ejendomsopkøb i København. Særligt den amerikanske kapitalfond Blackstone har aggressivt opkøbt lejeboliger i Danmark.

Mere end 2500 lejemål er blevet opkøbt af fonden gennem deres danske partner, ejendomsselskabet 360north, med henblik på at foretage mindre renoveringer og derefter lade lejen stige til det dobbelte eller tredobbelte.

placeholder

Enhedslisten: Fjern loven

Det er muligt for selskaber som Blackstone at hæve huslejen, fordi boligreguleringslovens paragraf 5, stk 2 tillader, at en udlejer hæver huslejen efter en renovering.
Politikerne er dog uenige om, hvorvidt loven helt skal afskaffes eller om der blot skal strammes op.

Enhedslistens Pelle Dragsted ønsker paragrafen fjernet, så det bliver umuligt for kapitalfonde at foretage overfladiske renoveringer og derefter opkræve en tårnhøje husleje. Det forslag har Lejernes LO tidligere støttet.

placeholder

Der skal stadig være et incitament for at renovere, men vi skal finde en bedre balance i, hvor meget ejeren kan lade huslejen stige efter en renovering

S og DF vil stramme op

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti foretrækker dog, at man i stedet strammer op på loven, så det stadig efterlades incitament for at sætte lejeboliger i stand.

”Jeg mener ikke, at man skal afskaffe paragraffen helt, for det vil gå ud over investeringerne i vores pensionskasser. Der skal stadig være et incitament for at renovere, men vi skal finde en bedre balance i, hvor meget ejeren kan lade huslejen stige efter en renovering,” siger Kaare Dybvad, der melder sig klar til at stramme op, når ekspertgruppens anbefalinger ligger klar til oktober.

Også Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen er godt tilfreds med, at ekspertudvalget snart går i gang med at finde redskaber til at stække Blackstone, men for hende er det ikke et spørgsmål om menneskerettigheder.  

”Jeg ved ikke helt, hvad agendaen er med brevet. For mig at se, handler det ikke om menneskerettigheder. Danmark er et lille land, og vi har vores måder og vores traditioner, og det skal vi fortsætte med. Det er for mig lidt skævt, at FN blander sig,” siger Merete Dea Larsen til Netavisen Pio.

Minister afviser problem

Altinget har forsøgt at få en kommentar på brevet fra FN fra boligminister Ole Birk Olesen (LA). Ministeriet oplyser, at de undersøger henvendelsen nærmere, men ikke vil udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

Det bagvedliggende problem er, at der er for mange mennesker, der flytter til København

I en debat med blandt andre Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad, nægter boligministeren at anerkende, at Blackstones opkøb af boliger er et problem, og i stedet henviser ministeren til, at prisstigningerne skyldes, at flere ønsker at bo i hovedstaden.  

“Det bagvedliggende problem er, at der er for mange mennesker, der flytter til København. Det må vi tage hånd om ved at bygge flere boliger,”  siger Ole Birk Olsen ifølge Ekstra Bladet.

Leilani Farha deltog i debatten i København i forbindelse dokumentarfilm-festivalen CPH:DOX, fordi hun er hovedperson i en ny film med titlen ‘PUSH’, der handler om kapitalfonde og boligspekulanternes opkøb af boliger verden over.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet