Annonce

Bla­ck­sto­ne­-ind­greb stop­per uden­land­ske in­ve­sto­rer

Et lov-indgreb har ført til, at udenlandske investorer “holder sig fuldstændig væk fra de ældre ejendomme” - boligministeren er “stolt”
“Bla­ck­sto­ne­ind­greb stop­per uden­land­ske in­ve­sto­rer,” skrev dagbladet Børsen tirsdag med store dommedags-typer.

Børsens skriver, at Folketingets indgreb 1. juli sidste år har ført til, at de udenlandske investorer "holder sig fuldstændig fra de ældre boligejendomme. I stedet er det mindre private investorer og ejendomsselskaber, der køber OMK-ejendomme”.

Det fremgår, at det såkaldte Blackstone-indgreb - eller paragraf 5.2-indgreb i boligreguleringsloven - har sendt internationale investorers - læs: udenlandske kapitalfondes - interesse for ældre danske udlejningsejendomme ned under frysepunktet.

Med indgrebet ønskede politikerne, at forhindre udenlandske kapitalfonde a la netop amerikanske Blackstone i at spekulere i modernisering

Blackstone-indgrebet forhindrer renoveringer i de første fem år efter overtagelse af lejeboliger. Med indgrebet ønskede politikerne, at forhindre udenlandske kapitalfonde a la netop amerikanske Blackstone i at spekulere i modernisering af den ældre boligmasse – de såkaldte OMK-ejendomme.

I årene op til lovindgrebet opkøbte og moderniserede Blackstone en lang række ældre ejendomme i især København. Blackstone moderniserede dem med det resultat, at huslejen er eksploderet til det dobbelte - ja, der er tilfælde hvor huslejen er steget til næsten det tredobbelte.

“Pressede beboerne ud”

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad erklærer sig stolt over resultatet:

Det her er jeg virkelig stolt af

“Det her er jeg virkelig stolt af,” skriver han på Facebook - mens han samtidig viser Børsens forside frem og fortsætter:

“For et år siden lavede vi det såkaldte “Blackstone-indgreb” sammen med DF, SF, Enhedslisten og De Frie Grønne. Det handlede om, at især udenlandske kapitalfonde opkøbte udlejningsejendomme og pressede beboerne ud. Derefter kunne de renovere lejligheden og hæve huslejen til det dobbelte. I nogen tilfælde det tredobbelte.”

Dybvad forklarer, at hvis den trafik var fortsat, så ville borgerne i de største byer miste mange af de billige lejeboliger:

“Og at vores hovedstad med tiden kun ville være for folk med høje lønninger, sådan som vi ser det i fx London. Derfor gjorde vi det sværere at tjene hurtige penge på at renovere og sætte huslejen op. Vi sænkede også det beløb man kunne hæve huslejen til. Og vi beskyttede lejerne bedre.”

Dybvad erklærer sig stolt over resultatet, som kan læses i Børsen:

Aggressive udenlandske opkøbere går uden om Danmark

“Aggressive udenlandske opkøbere går uden om Danmark. Der sker færre handler og mellem mindre købere.”

placeholder

 

Spådom om kraftigt prisfald holdt ikke

Ifølge Lior Koren, partner hos erhvervsmægleren Cushman & Wakefield Red, har der været en halvering af handelsomfanget siden 2018. Allerede i 2019 “begyndte faldet som følge af den politiske usikkerhed”.

I dag har private investorer i udstrakt grad overtaget markedet.

Cushman & Wakefield Red advarede op til Blackstone-indgrebet om, at indgrebet ville betyde et kraftigt prisfald på de ældre ejendomme på 15-20 procent, men sådan er det ikke gået:

Vi kan dog nu konstatere et begrænset prisfald i niveauet 8-12 pct

“Vi kan dog nu konstatere et begrænset prisfald i niveauet 8-12 pct. på de første OMK-ejendomme, der har været handlet efter det politiske indgreb," siger Lior Koren til Børsen.

Nørrebrogade-lejlighed til knap 20.000

Efter en del negativ omtale i pressen har Blackstones samarbejdspartner i Danmark skiftet navn fra '360 North' til det norskklingende Kereby.

Kereby skriver på sin hjemmeside, at virksomheden i 2019 investerede 500 millioner kroner i opkøb og vedligeholdelse af ejendomme i København. Og at Kereby i dag ejer 2.300 lejemål i Danmark, der udlejes til private.

Det fremgår af hjemmesiden, at Kereby har ledige lejeligheder.

For eksempel kan man leje en 128 kvm. stor leje-lejlighed på Nørrebrogade. Der er tale om en nyrenoveret lejlighed i to etager, oplyses det. Huslejen per måned er næsten 20.000 kroner - mere præcist 19.734 kroner - fremgår det. For at kunne rykke ind i lejligheden skal der så også lige betales et depositum på næsten 100.000 kroner.

Kereby Udlejning tilbyder Nørrebrogade-lejlighed til knap 20.000 kroner i husleje

 

Det er pt. uopklaret, hvad huslejen lød på før Kereby (Blackstones samarbejdspartner i Danmark, red.) opkøbte ejendommen, overtalte den hidtidige lejer til at flytte og renoverede lejligheden efter den gamle 5.2.-bestemmelse.

Opdateret med eksempel på hvad en leje-lejlighed hos Kereby koster i månedlig husleje

Nyistandsat 3-værelses lejlighed

Kereby skriver således på sin hjemmeside om leje-lejligheden:

"Dejlig 3-værelses lejlighed med et pænt køkken og en god planløsning der henvender sig til par og er samtidigt delevenlig. Lejligheden indeholder en god entre med skabsvæg og en flot trappe op til boligens stue/alrum med egen altan, et lyst køkken, to gode værelser samt et pænt badeværelse.

På den aktive Nørrebrogade ligger denne ejendom opført i 1879. Ejendommen er helt centralt placeret på Nørrebrogade, med kun fire minutter på cykel til Torvehallerne og Nørreport Station. Vi glæder os til at byde dig velkommen hjem."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet