Annonce

Firmaer frygter danskernes vrede og trygler om mørklægning: Bistår datterselskaber i Rusland

Aktindsigt: Seks danske virksomheder, som har fået tilladelse af Erhvervsstyrelsen til at yde deres datterselskab i Rusland bistand, tigger i høringssvar om at deres firmanavne ikke udleveres
Foto: The Presidential Press and Information Office/Wikimedia
Ruslands præsident Vladimir Putin.
23 danske virksomheder og en privatperson har pt. fået tilladelse af Erhvervsstyrelsen under Erhvervsministeriet til at yde deres datterselskab/er i Putins Rusland bistand på trods af at EU’s 14. sanktionspakke i princippet forbyder en sådan bistand.

Pakken, der blev vedtaget i forsommeren, skal blandt andet gøre det endnu vanskeligere for EU's virksomheder, herunder danske, at drive datterselskaber i Rusland.

Virksomheder kan dog via Erhvervsstyrelsen søge om tilladelse  til fortsat at yde deres datterselskab/er i Rusland bistand.  

23 danske virksomheder og en privatperson har søgt om - og fået - en sådan tilladelse. Trods EU-sanktionerne.

Det oplyser Erhvervsstyrelsen over for Netavisen Pio.

Netavisen Pio har bedt styrelsen udlevere navnene på de 23 virksomheder

Netavisen Pio har bedt styrelsen udlevere navnene på de 23 virksomheder og den ene privatperson, der har fået lov til at yde deres datterselskab bistand af forskellig art.

Fem af af virksomhederne og den ene privatperson har dog hver især bedt om, at navnet på deres virksomhed og identiteten på privatpersonen ikke oplyses over for Netavisen Pio.

Det fremgår af høringssvarene fra de fem virksomheder og privatpersonen, som styrelsen - i anonymiseret form - har givet Netavisen Pio aktindsigt i.

Kan resultere i “økonomisk skade”

De seks, pt. ukendte, virksomheder og privatperson, slår alle i hvert sit høringssvar på, at offentlig medieomtale af, at virksomhederne har et eller flere datterselskaber i Rusland - som moderselskabet i Danmark har fået særlig tilladelse til fortsat at yde bistand trods EU's sanktioner - vil skade virksomhedernes image.

virksomhederne vil lide økonomisk skade

Dårlig medieomtale vil yderligere betyde, hedder det i høringssvarene, at virksomhederne vil lide økonomisk skade. Derfor beder de styrelsen om, at deres firmanavne fortsat hemmeligholdes. Og således ikke udleveres til Netavisen Pio.

Medieomtale kan resultere i at virksomhedens omdømme i offentligheden forringes, og det kan "resultere (i) økonomisk skade for X”, hedder det i et af høringssvarene.

“Det er min klients opfattelse, at enhver oplysning om det russiske datterselskab, herunder min klients ejerskab, skal undtages Aktindsigten. Det er således selve min klients ejerskab af det russiske datterselskab, der har væsentlig økonomisk skadevirkning,” hedder det i et andet høringssvar.

Stor uvilje i den danske offentlighed

I et tredje høringssvar hedder det:

er der risiko for, at der vil blive skriverier i pressen

“Hvis det bliver offentligt kendt i DK, at min klient har et datterselskab i Rusland, er der risiko for, at der vil blive skriverier i pressen, og at min klient i den forbindelse vil skulle svare på diverse spørgsmål om dette datterselskab, da der i Danmark er en stor uvilje mod danske virksomheder, der fortsat er repræsenteret i Rusland.”

Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel skriver på vegne af en privatperson, at “udlevering af X-navn vil eksponere X for unødig offentlig opmærksomhed og eksponere forhold om X’ arbejdsliv, som kan skade X’ professionelle omdømme og fremtidige karrieremuligheder. X kan risikere at blive genstand for personlige angreb.”

I et fjerde høringssvar anføres det, at “en offentliggørelse af vores navn i sammenhæng med en ansøgning om eksporttilladelse vil medføre betydelige skadevirkninger for X-virksomheds omdømme og dermed også økonomisk”.

som kan skade X’ professionelle omdømme og fremtidige karrieremuligheder

I dette tilfælde drejer det sig om et datterselskab i Rusland med 136 ansatte.

Pt. 14 kendte danske virksomheder

I sommer fik onlinemediet DetailWatch aktindsigt i navnene på dengang 14 danske virksomheder, som på det tidspunkt havde fået tilladelse til at yde deres datterselskaber i Rusland bistand på forskellig måde - på trods af de vedtagne EU-sanktioner.

De 14 virksomheder tillod, at Erhvervsstyrelsen offentliggjorde navnene på deres virksomheder.

  • Janssen-Cilag A/S

  • H. Lundbeck A/S

  • Takeda Pharma A/S

  • Ecco Sko A/S

  • Chr. Hansen A/S

  • Novo Nordisk

  • Alcon Nordic

  • Leo Pharma

  • Swedisk Orphan Biovitrum

  • Lego System

  • Unomedical

  • FLSchmidt

  • Radiometer MEdical

  • Ambu

Medio juli var der yderligere tre danske virksomheder, som havde fået tilladelse til at yde et eller flere datterselskaber i Rusland bistand, men som havde bedt Erhvervsstyrelsen om, at deres firmanavn blev hemmeligholdt.

En anmodning som styrelsen imødekom.

I mellemtiden har i alt 23 danske virksomheder og en dansk privatperson fået tilladelse til at yde et datterselskab i Rusland bistand.

Heraf har fem virksomheder og en privatperson anmodet Erhvervsstyrelsen om, at virksomhedens navn og privatpersonens identitet ikke udleveres til Netavisen Pio.

Netavisen Pio vil i et høringssvar blandt andet anføre, at det er i offentlighedens interesse at have fuldt indblik i, hvilke danske virksomheder, som har fået en dansk myndigheds tilladelse til fortsat at yde et datterselskab i Rusland bistand af forskellig art.

Tilladelser, som er givet på trods af at EU’s 14. sanktionspakke netop skal vanskeliggøre det for virksomheder i EU at drive datterselskaber i Rusland.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet