Annonce

Fagforeninger tilfredse med kritik af borgmester: Sundt arbejdsmiljø er hendes ansvar

HK og Djøf er glade for at Økonomi- og Erhvervsudvalget i Helsingør har udtalt kritik af borgmester Benedikte Kiær i sag om grænseoverskridende adfærd.
Foto: Helsingør Kommune
Benedikte Kiær, borgmester, Helsingør Kommune
De to fagforeninger HK og Djøf er tilfredse med, at Økonomi- og Erhvervsudvalget i Helsingør Byråd fredag aften har udtalt kritik af byens konservative borgmester Benedikte Kiær i en længerevarende sag om mulig grænseoverskridende adfærd.

En sag hvor en advokatundersøgelse bestilt af kommunen i første omgang frikendte hende.

Den advokatundersøgelse blev i sidste uge kraftigt kritiseret af HK og Djøf. Fagforeningerne mente blandt andet ikke, at undersøgelsen var uvildig. På baggrund af den kritik har Økonomi- og Erhvervsudvalget nu valgt at komme med deres egen kritik af Benedikte Kiær. Og det vækker som sagt glæde hos HK og Djøf.

”Vi anerkender, at Økonomi- og Erhvervsudvalget på baggrund af vores rapport har fundet grundlag for at udtale kritik af borgmesteren, ligesom udvalget har fastslået, at det er borgmesterens ansvar som den øverste leder at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for medarbejderne,” lyder det mandag i en fælles henvendelse fra Kia Phillip Dollerschell, afdelingschef i Djøf og Søren Rex, faglig chef i HK Kommunal Hovedstaden.

Økonomi- og Erhvervsudvalget kritiserer, at der har været en uhensigtsmæssig kommunikation fra borgmesterens side

Kritiseret af sine egne

Alle byrådets otte partier, og dermed også Kiærs eget, står bag kritikken, der landede efter et langt og sent møde fredag.

Her lød det:

"Udvalget finder, at uanset, at der ikke er grundlag for retlig kritik, havde det været hensigtsmæssigt, hvis borgmesteren havde afholdt sig fra at dele sin opfattelse af håndteringen af sagen med medarbejdere på Rådhuset.”  

”Økonomi- og Erhvervsudvalget kritiserer, at der har været en uhensigtsmæssig kommunikation fra borgmesterens side overfor medarbejderne i whistleblower-enheden. Det er borgmesterens ansvar som den øverste leder at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for medarbejderne.”

Begyndelsen på det hele

Sagen begynder med, at Helsingør Kommunes whistleblower-enhed i september modtager et anonymt brev med en række anklager om dårligt arbejdsmiljø og kritik af Benedikte Kiærs ledelsesstil.

Indholdet af det brev blev også genstand for en advokatundersøgelse af advokatfirmaet Horten.

Det var, ifølge Politiken, i forbindelse med den undersøgelse, at de tre ledende medarbejdere, som har ansvaret for kommunens whistleblower-ordning, skulle have udtalt sig, og på den baggrund være blevet udsat for den påståede grænseoverskridende adfærd af borgmester Benedikte Kiær, som førte til advokatundersøgelse nummer to.

Advokatundersøgelsen foretaget af Horten har også frikendt Benedikte Kiær.

Benedikte Kiær har hele tiden holdt fast i, at hun ikke kunne genkende anklagerne.

Kiær frikendt

For nyligt frikendte en advokatundersøgelse foretaget af Bech-Bruun borgmesteren for at have udvist grænseoverskridende adfærd og konstaterede, at der ikke var begået noget retligt forkert over for tre ledende medarbejdere.

De tre sygemeldte medarbejderes fagforeninger HK og Djøf kritiserede dog for en uge siden undersøgelsen kraftigt, som de blandt andet, ikke mente var troværdig, da Bech-Bruun, som stod for undersøgelsen og kommunen allerede var i et klientforhold.

Det er på den baggrund, at Økonomi- og Erhvervsudvalget nu kritiserer borgmesteren.

Vi bekræfter hermed vores samlede tilfredshed med, at Økonomi- og Erhvervsudvalget har nuanceret sin opfattelse af sagen

Proces for at få sygemeldte tilbage på arbejde

De tre medarbejdere er stadig sygemeldte, men ifølge HK og Djøf starter nu en proces for at få dem tilbage på arbejde:

”Vi bekræfter hermed vores samlede tilfredshed med, at Økonomi- og Erhvervsudvalget har nuanceret sin opfattelse af sagen som følge af de yderligere oplysninger, medarbejderne i Fælleshenvendelse nr. 3 har bibragt kommunen.”

”Økonomi- og Erhvervsudvalgets stilling medfører, at vi på vegne af vores tre medlemmer kan bekræfte, at medlemmerne ser positivt på, at der nu indledes en dialog om de nærmere rammer for, at medarbejderne kan genoptage deres arbejde, og at konfliktløsning er en del af denne ramme.” 

Mere hensigtsmæssig kommunikation

Benedikte Kiær tager kritikken fra udvalget til efterretning, men understreger det faktum, at hun ikke har begået noget retligt forkert.

”Jeg vedkender mig fuldt ud den rapport fra advokaterne i Bech-Bruun, som understreger, at jeg ikke har truet nogen eller begået noget retligt forkert eller været grænseoverskridende, men som også klart siger, at det havde været bedst, hvis jeg havde kommunikeret mindre uhensigtsmæssigt, og hvis jeg ikke havde delt min frustration omkring forskellige ting,” sagde Benedikte Kiær fredag til Helsingør Dagblad.

Hun fortæller til avisen, at hun håber på at de tre ledende medarbejdere snart kan vende tilbage til arbejdet.

Flere artikler om emnet