Annonce

Fagforening efterlyser flere penge til forsvaret

Forsvarsministeren vil gøre noget ved problemerne med ISS. Men fagforening frygter, at Trine Bramsen bare vil flytte rundt på dem ved at spare andre steder
Hærens Konstabel og Korporalforening (HKKF) advarer om, at den lovede løsning på problemerne med rengøringskoncernen ISS’s rengøring, forplejning og bygningsservice ikke må resultere i besparelser andre steder i forsvaret.

Advarslen kommer, efter at forsvarsminister Trine Bramsen (S) har lovet at finde en løsning på problemerne i kølvandet på, at forsvars- og ISS-ansatte har kritiseret både mad, rengøring og arbejdsforhold under forsvarets udlicitering af service og drift til rengøringskoncernen.

Senest har forsvarsmediet Olfi beskrevet daggamle og smagsløse sandwiches i kantinerne, urimeligt lange ventetider på simple serviceopgaver og museefterladenskaber i køkkenskabene.

Når man vil spare så mange penge, så kan det ikke ske uden omkostninger

 

”Selvfølgelig er jeg glad for, at forsvarsministeren erkender, at noget er galt, og at der er en politisk vilje til at få gjort noget,” siger Kurt Brantner, fungerende formand for HKKF, til Netavisen Pio. ”Når man vil spare så mange penge, så kan det ikke ske uden omkostninger. Derfor frygter jeg også, at man nu vil flytte rundt på problemerne ved at spare et andet sted for at lappe dette hul. Og så kæfter vi op derovre.”

Danmarkshistoriens største kontrakt

ISS indgik i august 2018 Danmarkshistoriens største såkaldt facility management-aftale med forsvaret. Aftalen, som koster staten tre milliarder kroner, betød, at ISS indtog kaserner og garnisoner og blev ansvarlig for alt fra arealpleje over rengøring og vedligehold til kantinedrift.

To år senere står det imidlertid klart, at rengøringskoncernen har mere end svært ved at leve op til brugernes forventninger.

Kritikken hagler ned over ISS for standarden på den mad, der bliver serveret i Forsvarets kantiner og cafeterier. Det sker blandt andet i gruppen “Til kamp mod ISS", som på få uger har fået over 4.600 medlemmer.

Advarede mod udlicitering

”Forsvaret har gjort to ting forkert,” siger Kurt Brantner i dag. ”Dels har man simpelthen udliciteret for meget. Og dels har man efterfølgende ikke villet lytte til organisationerne, hvilket gælder os alle sammen. Vi har simpelthen råbt og skreget fra starten: Har I set faldgruberne? Ved I, hvad der falder mellem to stole? Er I opmærksomme på ditten og datten? Vi afleveret notater og afholdt møder. Men man har simpelt hen hældt os ned af brættet. Man har valgt slet ikke at ville lytte til os.”

Trine Bramsen erkender, at der er “et åbenlyst forbedringspotentiale”, når hverken soldater, forsvarsansatte eller for den sags skyld ISS’s egne ansatte er tilfredse.

”Jeg er allerede gået i gang med at se på, hvad vi kan gøre. Det er bestemt ikke en let opgave,” skriver Trine Bramsen i en mail til Fagbladet 3F .

Skyklapper

Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan forsvarsansatte sidste år sendte 6289 officielle klager over den service, ISS leverede i forsvaret.

Det er næsten dobbelt så mange, som Forsvarets Ejendomsstyrelse (FES) modtog året før i 2018, da selskabet 1. februar overtog al servicedrift i forsvaret i en kontrakt om såkaldt “facility management”. Samtidig er antallet af uenigheder mellem FES og ISS om, hvordan en opgave skal løses mere end ti-doblet.

Hvis alle gør det med skyklapper på, så skal det gå galt

 

”Det fortæller mig, at udliciteringen har været en bunden opgave,” siger Kurt Brantner. ”Få det gjort! Men hvis alle gør det med skyklapper på, så skal det gå galt. Det er så godt, at alle i dag erkender, at det er gået for vidt, at det er galt – og at det skal vendes. Men mange af dem er sådan set dem, som vi forsøgte at råbe op.”

FES har allerede besluttet at fremrykke decentraliseringen håndteringen af budgettet i forsvaret, sådan at det igen bliver den enkelte garnisonskommandant, der kan beslutte, hvad pengene skal bruges på.

Det var ellers et af formålene med udliciteringen, at ensarte den service, man som ansat i forsvaret kunne blive mødt med over hele landet.

Et andet formål med udliciteringen var at spare penge: Da ISS vandt kontrakten foran konkurrenten Sodexo i 2017 var det med et tilbud, der var “markant billigere” og med en målsætning om at spare 30 procent over seks år.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis der er noget sted man kan spare er det forsvaret. Forsvarets budgetter kommer aldrig i spil når der forhandles. Mange tusind hænder kan blive frigivet i forsvaret til mere fredelige og nyttige ting. At lære unge mennesker at dræbe er ikke noget positivt, man kan bruge til noget. Danmark gør ingen forskel i verden på den front.

Det er jo så en holdning, men langt fra faktuel. Behøves blot at tænke på den støtte Søværnet måtte give søfarten omkring det Afrikanske Horn, og mange andre eksempler kunne fremdrages.

Tommy Sørensen, en nedlæggelse af våbenindustrien og millitæret ligger lige for, jeg har ikke kendskab til at de førte krige i de sidste hundrede år har været til gavn for klimaet og slet ikke for miljøet. Du kan måske påvise en krig som har gavnet klimaet og miljøet. Kan man ikke undvære krige, kunne man gøre dem mere "miljøvenlige" ved at genindføre sabel og sværd til soldaterne, det har den fordel at generalerne kan gå forrest og soldaterne kan se hinanden i øjnene inden en af dem får hovedet hugget af. Det vil også gavne genbrugstanken, sabel og sværd skal bare rengøres for blod, så kan de bruges igen og igen og mon man ikke kunne finde et landområde hvor soldaterne og generalerne kunne få lov at kæmpe uden indblanding fra civilbefolkningen.