Annonce

Lykketoft: Thorning-regeringen var mere blå end SVM

”Selv om SF indgik i Thorning-regeringen, og Venstre indgår i SVM-regeringen, så var SRSF-regeringen mere blå, end den nuværende SVM-regering,” mener den tidligere S-udenrigsminister
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Mogens Lykketoft, tidl. formand for Socialdemokratiet, tidl. finans- og udenrigsminister
Tidligere S-formand, tidligere udenrigsminister og finansminister Mogens Lykketoft, er ikke enige med dem, der sammenligner Mette Frederiksens SVM-regering med Helle Thorning-Schmidts SRSF-regering tilbage i 2011-2015.

Det mener jeg er en forkert sammenligning

“Det mener jeg er en forkert sammenligning. Selv om SF indgik i Thorning-regeringen, og Venstre indgår i SVM-regeringen, så var SRSF-regeringen mere blå, end den nuværende SVM-regering,” siger Mogens Lykketoft til Netavisen Pio og konkretiserer:

“Der stod jo direkte i Thorning-regeringens grundlag, at den i al væsentlighed skulle videreføre den hidtidige borgerlige, økonomiske politik.Og man accepterede med SRSF-grundlaget en forringelse af dagpengesystemet og en reel likvidering af efterlønnen. Den slags finder man ikke noget af i SVM-regeringsprogrammet.”

det synes jeg var en meget høj pris at betale

“Det at acceptere en videreførelse af den borgerlige, økonomiske politik, det synes jeg var en meget høj pris at betale. Så altså Thorning-regeringens program blev mere blåt, end det regeringsprogram SVM er dannet på.”

Vestager ydmygede S og SF

Hvad gik efter din mening galt i Tårnet, hvor S, De Radikale og SF tilbage i 2011 forhandlede et regeringsgrundlag på plads?

“Min vurdering er, at det blev mere ydmygende end det behøvede at have været. Og derfor var SRSF-regeringen næsten dømt til ikke at blive genvalgt.”

“Jeg har personligt aldrig forstået - uanset Margrethe Vestagers senere velanbragte talenter - at hun ville fremtvinge en så markant ydmygelse af de to øvrige regeringspartnere (Socialdemokratiet og SF, red.). Fordi det gjorde jo, at SRSF-regeringen fik en uheldig start.”

SRSF-regeringen fik en uheldig start

“Hun (Margrethe Vestager, red.) fik en masse med i regeringsprogrammet. Til gengæld fik hun en dårligt fungerende regering.”

“I sidste ende vandt hun ikke noget ved at stå så hårdt. Det handler jo om at indgå kompromisser, som alle parter kan se sig selv i.”

Ikke alt er groet i den socialdemokratiske have

Om SVM-regeringen siger Lykketoft:

“Når man er nødt til at inddrage borgerlige partier i regeringen, så er der også noget af det, man stod for i S-regeringen, som man ikke får med, og andre ting, man skal acceptere. Der er selvfølgelig noget på økonomi- og fordelingspolitikken, som ikke er groet i den socialdemokratiske have. Men igen: SRSF-regeringensprogrammet var efter min mening mere blåt end SVM-programmet.”

Sådan står der i SRSF-regeringsprogrammet

Sådan står der i SRSF-regeringsprogrammet, 'Et Danmark, der står sammen', fra oktober 2011 om den økonomiske politik (Side 9, afsnittet 'Helhedsløsning for dansk økonomi'):

"Udgangspunktet for regeringen er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand, herunder genopretningsaftalen og forårets aftaler herunder tilbagetrækningsreformen."

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Jeg er enig i, at Thorning Regeringen førte blå-politik, tag bare forringelserne af efterlønsordningen...

Og ja, selvfølgelig er SVM-Regeringen nød til at bæje sig mod hinanden, da de tre politiske partier, har forskellig politiske tankegange, sådan er det...

Men alt i alt, er SVM-Regeringen indtil i dag, ikke ligefrem kommet godt afsted, så interessant at se, hvilken reformer der fremkommer fra SVM-Regeringen...

Uanset hvad så er begge regeringer fortrinsvis blå ….. mørkeblå 🤔

Lykketoft har da ret, men der var brug for reformer, der var krise, men Vestager overspillede sin rolle og Radikale kan du aldrig stole på.Og den med efterlønnen i en krisetid, skulle hun have haft tæsk for, det skete ikke Thorning tog tævene. Men hun tabte kun magten med et mandat og det var fordi sf og R førte elendig valgkamp, thorning gik frem til 26,5. Og at Løkke fik magten skyldtes ene og alene at han solgte formandsstolen i folketinget til Pia K og DF. Det betalte han prisen for fire år efter.
At han så er blevet klogere og er indgået i en midterregering, som jo både er rød og blå og lilla, det er jo det mest retfærdige, og så kan yderfløjere komme med hvor deres politik flukter.

Det er helt korrekt, hvad Mogens Lykketoft skriver. Jeg er ved at være færdig med en bog, hvor jeg har den samme konklusion. Og som nogen måske husker, blev Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev, udskældt for at kalde Bjane Corydon for "Blå Bjarne" - selv om det var korrekt. Bjarne Corydon havde påtaget sig opgaven som finansminister at videreføre den blå økonomiske politik, der var indskrevet i regeringsgrundlaget. Det var hoverende af de Radikale og næsten en ydmygelse af socialdemokraterne.

Lige netop det med efterlønnen og Thorning regeringen 2011 - Så var der ikke andre muligheder det var en bunden opgave hvis hun skulle danne regering - området var fastlåst med aftalen om tilbagetrækningsreformen fra 2011 - Som VK regeringen indgik med DF og Radikale -
Det betød udover forringelserne på efterløn også store forringelser på dagpengeområdet -
Som der rigtig nok bliver skrevet her på tråden - måtte Thorning tage alle tævene også på dagpengeområdet selv om forslaget var et DF forslag ved forhandlingerne om tilbagetrækningsreformen -

Lykketoft har altid kloge ord&a aflyser. .(har også læst Lykketoft,s erindringer..📕mange kloge ord..
Det er korrekt. Jeg ser også regeringen med Sf &de radikale..som "værre "🙃naturligvis er samfundet, satiuon &poliforandret..Mette F er en bedre leder&statsminister der forstår og samle &"stå fast til fair politik..der er bedst for Danmark 🚩.
God weekend

Det kan sagtens være rigtigt, men er det relevant?
Ville det ikke give mere mening at holde regeringens politik op mod, hvad vælgerne ønsker sig, fremfor hvad en tidligere regering gjorde?

Hvad vælgerne ønskede - dér er du åbenbart selvudnævnt ekspert.
Jeg ved ikke hvad 'vælgerne' ønskede. Men jeg ved hvad de stemte.
Og vælgerne sammensatte ikke et Folketing, der kunne bære en arbejdsdygtig 'rød regering'. Og så sammensætter den dygtiste af de tilstedeværende den mulige regering.

Det var også flot da man pissede på Den danske model og lærerne !

Nu er Mette Frederiksen jo helt af sig selv endnu mere BLÅ end Blå Bjarne nogensinde har været, så hun behøver ikke nogen radikal til at ydmyge sig. Det klarer hun helt af sig selv.
Lad mig i øvrigt minde om, at det var Lykketoft, der kom med det første og hidtil største angreb på efterlønnen.
Så han bør også gå rundt med et blåt slips!

At efterlønsordningen blev ændret i 1998 var rettidig omhu, alternativet ville være at hæve skatterne, der var simpelthen ikke finansiering til at ordningen kunne fortsætte uændret.
Efterløn blev indført af Svend Auken som arbejdsminister i 1979 under regeringen Anker Jørgensen, for at afhjælpe den stigende ungdomsarbejdsløshed der var opstået efter oliekrisen i 1973. Det betød at ældre "nedslidte" på arbejdsmarkedet kunne gå på efterløn med højeste dagpengesats som gradvis blev aftrappet til folkepension når de blev 67 år.
Man må ikke glemme at dem som kunne gå på efterløn i 1980 havde været på arbejdsmarkedet i 45 år (fra de var 14-15 år) med en ugentlig arbejdstid på h.h.v. 48 timer til 1960 hvor den blev sænket til 45 timer og gradvis til 1976 blev sænket til 40 timer. Når det gjaldt ferie, var det først i 1938 der indført 14 dages ferie med løn som derefter gradvis blev hævet til først 3 uger, så 4 uger o.s.v.
Man kunne også havde fortsat efterlønsordningen hvis man først kunne gå på efterløn, hvis man havde været 45 år på arbejdsmarkedet med samme antal arbejdstimer, som dem der gik på efterløn i 1980, men så var der vist ikke mange som kunne komme på tale inden de nåede folkepensionsalderen.
Ordningen blev ødelagt fordi alle følte de havde krav på at gå på "pension" når de fyldte 60 år, men semfundet havde simpelthen ikke råd til at flere og flere kunne gå på efterløn for at dyrke bl.a golf, yoga og andre fritidsinteresser, så tak til Lykketoft og Nyrup for at ændre ordningen. Man må heller ikke glemme at fagforeningernes kritik af Nyrup for at ændre efterlønnen medførte at V og K, som ved valget i 1998 ville afskaffe efterlønsordningen, fik regeringsmagten i 2001 med Anders Fogh Rasmussen som statsminister alene p.g.a. fagforeningernes kritik af Nyrup, især anført af Poul Erik skov Christensen, daværende formand for SID.

Stort norsk medie bringer Mette Frederiksen i spil til Nato-toppost. Mette Frederiksen kan overtage Jens Stoltenbergs stilling som generalsekretær i Nato, skriver et norsk medie.

Det kommer ikke som en overraskelse. Tværtimod. Nu giver det god mening Mette Frederiksen svigter de Socialdemokratiske værdier og brækker Danmark ned. Hun har planlagt at forlade dansk politik til fordel for en international top post. Om bare et halvt år kan hun være væk.

Mon ikke snart vi ser vice statsminister Ellemann tilbage fra stress nu, hvor posten snart bliver ledig?

"Mon ikke snart vi ser ..."

'vi', jamen Jeppe Lindholm bosiddnde i NZ - ikke dansk statsborger - hvad rager det dig???

Jeg tror Lykketoft (igen) har ret men med forbehold for hvad det er der reelt sker med Ane Plus og Seniorpension. Det virker meget lidt socialdemokratisk.
Jeg tror at det var godt med en regering uden Radikale. Ja, de overspillede de uventede mange mandater som BTs usympatiske skattehetz og strategisk stemmeafgivelse gav det lille parti.
Og vedr Mette som emne til at efterfølge Stoltenberg. Ja, hun har slesket utiltalende for USA ala Fogh. Men jeg tror ikke Norden kommer til at få lov til at have tre Natochefer på stribe. Selv om USA sikkert er mest tryg ved det.

Ane HALSBOE Jørgensen vil have pensionister tilbage i arbejdstøjet!

Lykketoft med de røde seler er klar til at overtage statsministerposten i en periode, indtil erfaringsgrundlagets er udbygget for den næste socialdemokratiske statsministerkandidat!

Lykketoft har endnu ikke fået fuldbyrdet sine ambitioner!

Og en god læremester for beskæftigelsesminister Ane HALSBOE Jørgensen.

Om beskæftigelsesministerens forslag om pensionister tilbage på arbejdsmarkedet bevirker at Marianne Jelveg og andre udødelige politikere skal tilbage i arbejdstøjet sammen med Lykketoft, ja, så bliver forslaget nok med uld i mund!

Poul Nyrup Rasmussen slog jo med længder Lykketoft!

Mette Frederiksen har haft ro på bagsmækken i et halvt årti!

Måske det var årsagen til den fulde beskæftigelse!

Og LO Thomas er for længst sat ud af spillet!

Arbejdsmarkedets parter er mere samarbejdsvillige end nogensinde!

På grund af den fulde beskæftigelse!!

Thomas Nielsen stoppede som formand for LO i 1982 og døde i 1992 - så han er vel lovligt undskyldt for at være "sat ude af spillet".

Jeg har da normalt stor respekt for Lykketoft som vismand på sidelinjen, men dette indlæg bidrager godt nok ikke til konsolidering heraf.
Hvad skal vi, fra en forhenværende finansminister, med en løse kvalitative påstande som:
"Selv om SF indgik i Thorning-regeringen, og Venstre indgår i SVM-regeringen, så var SRSF-regeringen mere blå, end den nuværende SVM-regering". Det er jo kun falbelader.
Lykketoft har om nogen indsigten og evnen til at kvantificere sådanne påstande, f.eks. kunne han udtale sig med stor vægt, om den veritable slagtning af pensions systemet for nedslidte er værre eller bedre end den delvise slagtning af efterlønnen, og han kunne især udtale sig om, hvor meget de indtil nu fremsatte forslag til besparelser (herunder Bededag), når man fratrækker de beløb, der et spredt ud på skattelettelser, bidrager til råderummet. Det jo er et heftigt fremført argument, når "vi alle skal yde lidt mere" af hensyn til klimaet, Ukraine og velfærdssamfundet, men det er da mærkværdig formulering af en realitet, hvor råderummet ikke øges markant mere, end der sjattes ud til overklassen.
Det kan da være en udmærket funktion for partiet, at forsøge at dæmpe kritikken, men den forekommer nu ganske berettiget, når man betænker den oppustede retorik, der er ført i marken.
Senest har man hørt, at Gini koefficienten ikke er et præcist mål for uligheden. Den sang har vi hørt fra Konservative og Liberal Alliance (sekunderet af Cepos) til ulidelighed. Men denne regnestørrelse er da lavet for i hovedsagen at give et billede af netop uligheden, og når den over en kort periode er steget fra 22 til 30, må man sige hele begrebet er til grin, hvis det ikke netop betyder at uligheden er steget markant.
Den samme fornærmelse af tilhørernes intelligens hørte vi, da Mette Frederiksen markedsførte slagtningen af seniorpensionen som en Arne+, selvom det betød en reduktion af pensionsmuligheden før pensionsalderen med noget i retning af 75%. Det er der ikke meget + over, tværtom er det et rovmord på ordningerne, der sagtens kan måle sig med fjernelse af efterlønnen.