“Det gælder både i hverdagen og i de ekstreme situationer, de nogle gange befinder sig i,” forklarede justitsministeren.
“Jeg er derfor glad for, at vi på min vagt etablerer en ordning, som hædrer de mænd og kvinder, der hver dag er med til at sikre, at vi kan føle os trygge i Danmark.”
Men to og et halvt år senere er ordningen hverken etableret eller medaljerne uddelt.
Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) er man nemlig fortsat i gang med at “udarbejde retningslinjerne for administration” af medaljerne, ligesom indkøbet af dem er sendt i udbud (en proces som først ventes færdig til november).
Jeg ser meget frem til den første medaljeoverrækkelse
“Der er derfor endnu ikke blevet uddelt nogen medaljer, men jeg ser meget frem til den første medaljeoverrækkelse,” skriver Nick Hækkerup til Folketingets retsudvalg.
Medaljeordningen kom efter, at Søren Pape Poulsen året forinden havde været til stede ved en en ceremoni i Justitsministeriet, hvor seks danske politibetjente fik overrakt den franske medalje for intern sikkerhed, "Médaille de la sécurité intérieure", af den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray.
Betjentene modtog medaljen for deres indsats ved attentatet ved Krudttønden og ved den jødiske synagoge i København i februar 2015, og justitsministeren forklarede efterfølgende, at han længe havde ment, at “vi også i Danmark bør være bedre til at anerkende og hædre politibetjentes indsats og offer.”
Ved attentatet angreb Omar Abdel el-Hussein et debatarrangement om ytringsfrihed i Krudttønden, hvor blandt andre den svenske Muhammedtegner Lars Vilks holdt en tale.
Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev dræbt, og fire betjente blev såret.
Ved synagogen i Krystalgade dræbte Omar Abdel el-Hussein senere samme dag den 37-årige Dan Uzan og sårede to betjente, før han selv blev dræbt af politiet på Nørrebro.
I dag kritiserer både Politi- og Fængselsforbundet, at det nu på andet år trækker ud med at få uddelt medaljerne til deres medlemmer.
“Det har godt nok været en langstrakt proces, og jeg kan ikke forstå, at det tager så lang tid,” siger formanden for Politiforbundet, Heino Kegel, til Netavisen Pio.
“Så ved jeg godt, at der været forskellige omstændigheder, som har gjort, at det har trukket ud. Men når man melder noget så bombastisk ud, burde det også kunne løses inden for en overskuelig fremtid. Så det er for dårligt. Der er nemlig nogle, som gerne vil have medaljen - og det kan man godt forstå.”
Medaljerne skal efter planen tildeles efter indstilling fra politi- og fængselsbetjentenes arbejdsgiver og vil også kunne gives for for hændelser og indsatser, som har fundet sted, før ordningens etablering.
Få det ud over rampen
Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet, mener derfor, at “vi skal se og få det ud over rampen.”
“Vi har stort set ingen muligheder for at påskønne enestående indsatser,” siger han til Netavisen Pio.
“Derfor er tiltaget velkomment, så hvad venter vi på?”
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen.
Medaljeordningen består af fire medaljer, som alle uddeles af justitsministeren.
Kilde: Justitsministeriet
Kommentarer
Hej Kim-
Har læst din artikel om medaljer til politi og fængselsbetjente. Jeg er pensioneret vicepolitikommissær og er nu 82 år, og har været udsendt i missioner i Congo og Cypern og ønsker i den forbindelse gerne medaljen for anderkendelse og hædring for indsatsen.
Er der nyt i sagen, som åbenbart trækker ud, og for mange af os bliver det måske for sent. med venlig hilsen Torben
Hej Kim-
Har læst din artikel om medaljer til politi og fængselsbetjente. Jeg er pensioneret vicepolitikommissær og er nu 82 år, og har været udsendt i missioner i Congo og Cypern og ønsker i den forbindelse gerne medaljen for anerkendelse og hædring for indsatsen.
Er der nyt i sagen, som åbenbart trækker ud, og for mange af os bliver det måske for sent. med venlig hilsen Torben