Det har skabt stor debat, særligt på de sociale medier, at en fem-årig dreng i udrejsecenterets cafeteria angiveligt nægtes et stykke kogt broccoli og en kogt kartoffel.
Men det viser sig nu, at de kartofler og broccoli, som den fem-årige dreng gerne vil have, i virkeligheden er usaltede grønsager og kartofler, som alene er forbeholdt spæd- og småbørn under to år som et ekstra kosttilskud til den kost, som spæd- og småbørnene i øvrigt får på udrejsecenteret.
Samtidig viser det sig, at den fem-årige fik tilbudt dagens retter, nemlig lam og suppe. Et tilbud som drengen takkede nej til. Derfor endte drengen i stedet med at få en banan og noget salat.
Samtidig viser det sig, at den fem-årige fik tilbudt dagens retter, nemlig lam og suppe
Episoden med broccolien er optaget på video, og heri kan man se, at en mandlig beboer på Sjælsmark forsøger at få kogte kartofler og broccoli til sin søn. Det siger cafeteriepersonalet på udrejsecentret nej til. Det sker med den begrundelse, at broccolien og kartoflerne er forbeholdt mindre børn på to år. Det høres tydeligt på videoen.
I et opslag på Facebook 2. januar skriver frivilligorganisationen ”Sjælsmarks Venner”:
”Den lille dreng fyldte 5 år et par dage før jul. Udlændingestyrelsen mener, at han er for stor til at få en kogt kartoffel og et stykke broccoli.
Er det DIT Danmark der behandler børn på den måde?? Hos Sjælsmarks Venner kan vi sige at det er IKKE vores!!
Del meget gerne opslaget.”
Sjælsmarks Venner linker til YouTube-videoen. Og så eksploderer sagen ellers i forargelse, særligt på de sociale medier. Indlæggene går især går på, at børn på Sjælsmark tilsyneladende ikke må få grøntsager. Nogle antyder - bl.a. i debattråden til Facebook-opslaget fra Sjælsmarks Venner - at børnene på Sjælsmark måske sulter.
I en skrivelse fra Kriminalforsorgen til Ombudsmanden – dateret 15. marts 2018 - , nævnes det direkte, at de kogte grønsager, herunder broccolien, og kartoflerne er et kosttilskud, særligt fremstillet til småbørn:
”derudover bliver småbørnene tilbudt ekstra kogte grønsager og kartofler uden salt til frokost- og aftensmaden,” hedder det side fem i skrivelsen, som Mandag Morgens fakta-tjek-afdeling, TjekDet, fremlagde forleden.
Det forklares i skrivelsen fra Kriminalforsorgen til Ombudsmanden, at der ikke er tilsat salt til grøntsagerne til småbørnene, da institutioner, ifølge den seneste version af Sundhedsstyrelsens “Anbefalinger for den danske institutionskost”, bør være varsomme med at tilsætte salt i maden til småbørn under 2 år.
Ifølge Sjælsmarks menuplan, som TjekDet har fået indsigt i, var der ganske udmærkede mellemøstlige retter på menuen Nytårsdag, hvor videoen med broccoli-episoden blev optaget.
Nytårsdag stod aftenmenuen blandt andet på ”Harira-suppe med cremefraice og fladbrød” og ”Tagine med lam, fennilkel og kikærter, dolmados-vinblade med ris.”
Kriminalforsorgen oplyser over for TjekDet, at drengen som alternativ til kartofler og broccoli – der altså er forbeholdt småbørn under to år – også blev tilbudt disse retter. Men drengen takkede nej tak hertil.
Også på andre dage er der ganske udmærkede retter på menuen i cafeteriet på udrejsecenteret. Menuen for denne uge, ser således ud:
Mandag den 7. januar:
Arabisk fladbrød med oksekebab og tzatziki.
Kyllingefrikadeller med stegte ris med chili, ingefær og humus.
Madpakke: Samosas med grøntsagsfyld.
Tirsdag den 8. januar:
Churbat Adas (linsesuppe) med kylling, fladbrød og pesto.
Krydrede lammefrikadeller, stegte kartoffelskiver, fladbrød og aioli.
Madpakke: Focaccia med oksekød.
Onsdag den 9. januar:
Ma’karona bil’ seni’eh (mellemøstlig pastaret).
Stegt Kylling med pommes frites, humus med chili og baguette.
Madpakke: Pølsehorn med kylling.
Torsdag den 10. januar:
Oksekødboller med stegte ris med peberfrugt, porre og broccoli.
Stegt laks med lime, chili, koriander, kartoffelbåde og aioli.
Madpakke: Pirog med oksekød.
Moussaka med auberginer, bulgur med grøntsager og fladbrød
Fredag den 11. maj:
Shakriya (mellemøstlig yoghurtret), ris, blomkål, røde bønner og majs.
Moussaka med auberginer, bulgur med grøntsager og fladbrød.
Madpakke: Pølsehorn med kylling.
Lørdag den 12. maj:
Kefta-kebab, stegte kartofler, humus med chili og fladbrød.
Kalkungryde med mangochutney, kokosmælk, ris og naanbrød.
Søndag den 13. januar:
Adas bi Silke (suppe med linser og spinat) med kebab, ris og fladbrød.
Krydret Bøf Stroganoff med kartoffelmos og bagte gulerødder.
Sjælsmarks Venner skriver i sit Facebook-opslag, at den fem-årige i stedet for kogt kartoffel/grønsager fik noget salat og en banan. TjekDet spørger på den baggrund talsmanden for Sjælsmarks Venner, Marianne Haugaard, om bemærkningen på Facebook skal forstås sådan, at den fem-årige ikke fik tilbudt andet end netop bananen og salaten.
Det svarer Marianne Haugaard benægtende til. Hun understreger desuden, at hun er ”fuldstændig klar over”, at salat og banan ikke var på menuen.
TjekDet spørger også talsmanden for Sjælsmarks Venner om det ikke er fair nok, at en femårig ikke skal spise den mad, der tiltænkt børn under to år:
“Det er helt sikkert helt i orden. Men der sker bare det, at han heller ikke kan få det, som en anden takker nej til. Så derfor er det ikke et spørgsmål om knaphed. Det er et spørgsmål om manglende vilje,” siger Marianne Haugaard.
Kilde: Ombudsmandens redegørelse
Kommentarer
Det ændrer bare ikke på at en 5-årig ikke kan få et stykke kogt broccolig eller en kogt kartoffel, selvom der var kogt broccoli og kogte kartofler til rådighed. Det er det og personalets trusler og overgreb rettet mod faren, der fik sindene i kog.
Man skal ikke blande sig om beboerne deler mad. Det har vagterne ikke kompetence til.
Man skal ikke tage fat i folk, som vagterne gjorde, det har de ikke kompetence til, med mindre de laver en civil anholdelse.
Og man skal slet ikke optrappe konflikten ved at true med at tilkalde politiet, fordi nogle beboere forsøger at dele mad i en meget rigid madordning, der - trods jeres rosende omtale og Sjælsmarks udokumenterede kommentarer - faktisk har fået krads kritik af Ombudsmanden.
Så historien holdt. Det var bare jer, der ikke tjekkede hele historien og lagde ud med at kontakte dem der bragte den.
Havde de ikke holdt fast i at han måtte nøjes med resten af dagens menu - som han takkede nej til - havde personalet fået ørene i maskinen over at de gav baby-maden til andre end babyerne, og dermed risikerede at der ikke var nok. Den kritik er da ren hetz
Det handler om hvorvidt en femårig der står ved en buffet må få det han ønsker fra det præsenterede udvalg. En femårig kan ikke skelne voksenregler, men kun pege på sine ønsker. Selvfølgelig skulle damen have serveret drengens mad for ham, men uanset alternativet, så er det mest påfaldende at Inger Støjberg forsvarer madsituationen med: “hvis man ikke presser folk nok, så rejser de jo aldrig hjem”. Så hun erkender der er et pres. Og det pres kan på videoen ses som havende en negativ effekt på barnets tarv. det er vel nok Staten der har ansvaret for hvad der foregår på en statsinstitution.