Annonce

Lad os få en plan for et asbestfrit Danmark

Ærgerligt, at finansloven ikke afsætter penge til det forebyggende arbejdsmiljøarbejde, skriver formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.
Der var jubel fra de faglige organisationer på velfærdsområdet, da finansloven for 2022 blev præsenteret i mandags. Og med god grund.

For selvom det samlet set var en stram finanslov, der blev indgået, blev der sat midler af til både personalet i sygehusvæsenet, sænkelse af klasseloftet, handicapområdet, ældreplejen og fødselsområdet.

Alle vigtige områder, hvor midlerne uden tvivl falder på et alt for tørt sted efter mange års besparelser.

Men mens vi glæder os over forbedringerne på velfærdsområdet, så ærgrer vi os i Blik- og Rørarbejderforbundet samtidig over, at der ikke er afsat én krone til det forebyggende arbejdsmiljø på resten af arbejdsmarkedet.

For eksempel på asbestområdet, hvor omkring 300 personer hvert år mister livet på grund af de dødelige fibre, som findes i en tredjedel af vores bygninger.

Håndværkerfradrag kunne have været en del af løsningen

Finansieringen af finansloven for 2022 er blandt andet fundet ved at fjerne det såkaldte håndværkerfradrag, som har givet boligejere og lejere mulighed for at få fradrag for eksempel energirenoveringer.

Der er ikke afsat én krone til det forebyggende arbejdsmiljø på resten af arbejdsmarkedet

Med fjernelsen af fradraget risikerer vi, at energirenoveringen i private boliger bliver sat på hold. Det er ærgerligt, når vi har en ambition om, at flere skal udskifte for eksempel deres oliefyr med varmepumpe eller fjernvarme.

Ekstra ærgerligt, fordi håndværkerfradraget kunne have været en del af løsningen i kampen mod asbesten.

Vi har i Blik og Rør tidligere foreslået, at man i stedet for helt at fjerne håndværkerfradraget kunne omlægge fradraget, så man kunne bruge det til at få kortlagt og fjernet asbest fra sin bolig.

Den mulighed blev nemlig fjernet i 2018 under den borgerlige regering.

Håndværkerfradraget kunne have været en del af løsningen i kampen mod asbesten

Flere pengene kunne været kommet ud og arbejde for at gøre hverdagen mere tryg for den enkelte dansker - samtidig med at det ville have forbedret arbejdsmiljøet for mange tusinder af håndværkere i Danmark.

To ud af tre S-vælgere vil have asbest prioriteret

Det er dog ikke kun os VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, der efterspørger handling, når det kommer til asbestproblemet.

I en stor befolkningsundersøgelse foretaget af Electica i september 2021, svarede 65 procent af Socialdemokratiets vælgere, at de mener, at politikerne i højere grad skal prioritere at fjerne asbest fra ejendomme og bygninger.

Tag problemet alvorligt og få lagt en plan

Det samme gør sig i øvrigt gældende for 66 procent af SF’s vælgere, 72 procent af Enhedslistens vælgere og 49 procent af Radikale Venstres vælgere.

Der skal derfor herfra lyde en kraftig opfordring til både regeringen og støttepartierne på Christiansborg om at tage problemet alvorligt og få lagt en plan for, hvordan vi kan bane vejen mod et asbestfrit Danmark.

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Før i tiden stod man med en vinkelsliber og tilskar asbestholdige eternitplader i en sky af små asbestholdige partikler. Det tænker jeg tusindevis af håndværkere har været udsat for op gennem 60'erne, 70'erne og et stykke ind i 80'erne.

Det hører man aldring om. Men sådan var det. Og mange må siden have udviklet lungekræft på den bekostning.

Det ville klæde forbundsformanden for blik og rør, Henrik W. Petersen, hvis han i stedet for et asbestfrit Danmark, koncentrerede sig om et røgfrit Danmark. Der dør årligt ca. 14.000 personer af rygerelaterede sygdomme mod ca. 300 personer med asbestrelaterede sygdomme. Med mit kendskab til håndværkere på byggepladser er der mange som ryger selv om det skader helbredet så mon ikke det er her der skal sættes ind med forbud for rygning og i det hele taget forbud for fremstilling og salg af tobak i Danmark, det kunne redde mange mod en for tidlig død.