Hos både amerikanske New York Times og på CNN har man haft historier om den danske beslutning og bragt interviews med flygninge der står til udvisning. Også britiske The Guardian, The Telegraph og Financial Times samt Al Jazeera, et Qatar-baseret engelsksproget medie, har haft historien, alle med en kritisk dækning.
På sociale medier kan man hurtigt finde eksempler på danskere, som mener at omtalen af den danske udlændingepolitik kan få negative konsekvenser for Danmarks omdømme i udlandet og skade både dansk eksport og vores turisme.
At færre i udlandet vil købe danske varer eller besøge Danmark på grund af vores negative holdning til udlændinge.
I forbindelse med vedtagelsen af den meget omtalte smykkelov i 2016 var der også kritik af Danmark i udenlandske medier. Også i et større omfang end der indtil nu har været i forbindelse med beslutningen om at revurdere de syriske flygtninges sag.
Og dengang lød advarslen, fra blandt andet DI's daværende direktør Karsten Dybvad, at dansk eksport kunne tage skade af den negative omtale.
"Omdømme betyder meget. Det gør det for en virksomhed, og for et land. På lang sigt kan et dårligt omdømme få konsekvenser for, om vi kan eksportere, tiltrække arbejdskraft osv., så vi er selvfølgelig optagede af, hvordan omverdenen ser på os," sagde han.
Også erhvervsmanden Jørgen Huno Rasmussen, tidligere direktør i FLSmidth, mente, at det ville påvirke dansk økonomi.
"Det kommer til at smitte af på, hvordan man som virksomhed bliver modtaget og respekteret ude i verden. Og dermed påvirker det indirekte vores eksportmuligheder," sagde han til Berlingske Business.
Hvordan gik det så med advarslerne dengang? Smykkeloven blev vedtaget i januar 2018 og det gav efterfølgende en del udenlandsk omtale, mest kritisk eller negativ.
Den danske eksport af varer steg i 2016 fra 49 milliarder kroner til 54 milliarder kroner.
Flere advarede også om at turismen vil tage skade.
Tal fra den danske turismeorganisation VisitDenmark viser dog at antallet af udenlandske overnatninger steg fra 24,7 millioner i 2015 til 26,1 millioner i 2016. I januar 2017 konkludede Ritzau på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at det havde været et rekordår for dansk turisme.
Danmarks omdømme eller brand, som det hedder på nydansk, havde heller ikke taget skade af omtalen.
Det var konklusionen i en undersøgelse af medieanalysevirksomheden, Infomedia, foretaget i midten af 2016, der målte Danmarks omdømme i USA, Storbritannien, Sverige og Norge.
I undersøgelsen svarede 11 procent af de adspurgte borgere i repræsentative rundspørger, at de havde fået et bedre indtryk af Danmark. Knap 7 procent svarede, at de har fået et dårligere indtryk. 75 procent svarede at deres syn på Danmark var uændret.
Det er endnu uvist om den aktuelle kritik af dansk asyl- og udlændingepolitik vil få konsekvenser for eksport og turisme. Men kritikken i udenlandske medier af smykkeloven fik ingen konsekvenser for dansk eksport og turisme.
Kommentarer
Man skal være ualminelig kynisk for at lade Danmarks humanitære tiltag være afhængige af om det gør noget for eller imod brandet Danmark - så er der kun kapitalens moral tilbage, hvilket vi ved kun leder et vist sted hen.
Japan og Singapore har ingen økonomiske problemer rundt omkring i verden. Hvor mange syriske migranter forsørger de passivt? Danskerne er nogle små pleaser masochister der tror, at hvis vi ikke påfører os selv pinsler, så kommer resten af verden og bomber os. Det tror jeg ikke på.
Den dårlige omtale på flygtningeområdet vi får i CNN og andre internationale medier, er da en guds gave til landet. Inger Støjberg gjorde forarbejdet med lagkagerne. Politiken kolporterer det gerne videre i den tro at det er skadelig omtale. Det er det ikke. Ingen seriøse politikere i Vesten, og ingen seriøse borgere i Vesten, jubler over at islam fyger over hegnet.
Nu har Tesfaye skaffet os en spændende makker i Centralafrika. Interessant at se hvad det udvikler sig til.
Tjekkiet er da endnu smartere. De slipper helt for både problemerne og for kritikken af forsøg på brandslukningen, blot ved ikke systematisk at have masseimporteret muslimer fra mellemøsten og Afrika i hundredetusindvis til deres land. Det er jo bare os, der er for dumme.
"Det er jo bare os, der er for dumme."
Snak for dig selv...
Skader kritik af flygtningepolitik Danmarks eksport og turisme?
Svaret er naturligvis et klart nej. Det er ren ønsketænkning i visse kredse, men virkeligheden er, som det så ofte er tilfældet med den slags, en helt anden. Mennesker i andre lande er jo ikke så vanvittigt forskellige fra danskere, så i formentlig langt de fleste andre lande ville et flertal nok foretrække en politik tæt på den danske også for deres eget land.
Der er love og regler for flygtninge - ligeså vel der er love og regler for danskere...
Og de skal overholdes...
Det kan godt være, at de ind imellem er "mærkelige", men staten har styr på det...