Annonce

25. april for evigt: Portugals fredelige revolution blev starten på en opblomstring

Nellike-revolutionen i 1974 var et fredeligt opgør med 48 års diktatur i Portugal. Socialistpartiet, som har haft regeringsmagten i mange år, kan desuden fejre sit 50-års jubilæum i år.
Foto: Britta Thomsen
25. april er årsdagen for Nellike-revolutionen i Portugal.
I dag kan portugiserne fejre 49-års jubilæet for Nellike-revolutionen, som ikke bare satte en stopper på 48 års fascistisk diktatur – den blev også afslutningen på Portugals 500 år gamle koloniimperium.

Revolutionen i 1974 fik sit navn, fordi en blomstersælger gik rundt og satte nelliker i soldaternes geværløb.

Det blev hurtigt et symbol på det fredelige militærkup, som blev udført af unge kaptajner i hæren, der ville undgå, at der blev løsnet skud.

Regimets institutioner overgav sig uden kamp og statsministeren Marcello Caetano og præsidenten Américo Tomás blev sendt til Brasilien med en enkeltbillet.

Kun fra det frygtede hemmelige politi, PIDE´s hovedkvarter blev der skudt på folk, som havde taget opstilling udenfor, mens de råbte ”Død over PiDE”. Det kostede 5 mennesker livet.

Befolkningens glædesrus

Da det gik op for befolkningen, at diktaturet var faldet, blev der festet i gaderne i flere dage i træk og i Lissabon deltog mere end 500.000 mennesker i 1. maj optoget, som havde været forbudt indtil da.

Befolkningens glædesrus kan nok bedst sammenlignes med den stemning som opstod i Europas byer, da tyskerne overgav efter 2.verdenskrig.

De seks EU-lande skreg på arbejdskraft i 1960erne

På daværende tidspunkt var Portugal et af Europas fattigste lande med den højeste grad af analfabetisme, og løsningen for mange portugisere for ikke at gå sultne i seng var at rejse til udlandet og søge arbejde.

De seks EU-lande skreg på arbejdskraft i 1960erne, og snart var der over en million portugisere som tog til i Frankrig for at arbejde og den dag i dag udgør portugiserne stadig den største indvandrergruppe i landet. I dagens Portugal bor der 10,5 millioner mennesker.

Ikke den eneste fejring

Men portugiserne fejrer ikke kun Nellike-revolutionen i disse dage, for Socialistpartiet har også fødselsdag og fylder 50 år.

Det portugisiske Socialistparti blev grundlagt 19. april 1973 i Bad Munstereifel i Tyskland under ledelse af den senere statsminister og præsident Mario Soares.

Hvorfor lige i Tyskland? 

Jo, det tyske SPD og deres fond Friedrich Ebert Stiftung har været en stor økonomisk og politisk støtte for mange socialdemokratiske partier, der var i sin vorden rundt omkring i verden.

Portugal ligger i dag den høje ende i Europa, hvad angår befolkningens uddannelsesniveau

Ikke mindst på den iberiske halvø har de spillet en stor rolle i forbindelse med demokratiseringsprocessen.

Francos diktatur i Spanien faldt som bekendt få år efter Salazar-diktaturet i Portugal. Begge lande blev medlemmer af EU 1. januar i 1986 og har siden opnået stor fremgang på mange områder.

Portugal ligger i dag den høje ende i Europa, hvad angår befolkningens uddannelsesniveau. Allerede tilbage i 2008 indførte portugiserne 12 års obligatorisk skolegang, og landet er samtidig blevet Europamester i at bekæmpe frafald i skolen.

Finanskrise og pandemi

Både Portugal og Spanien blev ramt hårdt under finanskrisen med eksplosion i arbejdsløsheden og store offentlige nedskæringer.

Da den værste økonomiske nedtur var overstået og landene igen var begyndt at komme på fode kom Covid-19, som også fik store konsekvenser for samfundsøkonomien.

Pandemien fik Portugals statsminister António Costa til at kræve en genopretningsfond i EU.

I første omgang blev det hårdnakket afvist af ikke mindst Tyskland, men da Olaf Scholz blev finansminister i Merkels regering i 2018, kom der nye boller på suppen.

Fonden betyder store investeringer i mange lande, men pengene er øremærkede til forskellige formå som f.eks. grøn omstilling, digitalisering og boliger

De rigere europæiske lande var klar over, at sydeuropæernes økonomi ikke kunne klare endnu en hestekur, og derfor skiftede de mening under Covid-19-krisen, og Europas statsministre blev så på topmødet i juli 2021 enige om at etablere den såkaldte genopretningsfond.

Fonden betyder store investeringer i mange lande, men pengene er øremærkede til forskellige formå som f.eks. grøn omstilling, digitalisering og boliger.

Et socialt Europa

Socialistpartierne i både Portugal og Spanien er stærke fortalere for den franske socialist Jaques Delors tanker om et socialt Europa.

Derfor er det ikke tilfældigt, at det var under det portugisiske formandskab på topmødet i Porto i maj 2021, at regeringslederne vedtog at sætte mere fart på den fælles europæiske socialpolitik med forskellige minimumsrettigheder for borgerne.

det lykkedes socialisterne at opnå absolut flertal ved valget i januar 2022

Det portugisiske socialistparti har i flere år haft regeringsmagten under ledelse af statsministeren António Costa. Han regerede først i seks år med støtte fra venstrefløjen, som væltede regeringen to år inde i perioden i 2021.

Det straffede befolkningen og det lykkedes socialisterne at opnå absolut flertal ved valget i januar 2022 med 120 mandater ud af parlamentets 230 medlemmer.

Nye problemer

Men parlamentarisk flertal og hjælp fra genopretningsfonden gør det ikke alene.

Flere af regeringens medlemmer har været indblandet i skandalesager og især har pressen og oppositionen krævet regeringen til regnskab for overbetaling af direktører i det statslige flyselskab TAP.

Der er boligmangel i de store byer i Portugal og priserne stiger med raketfart

Netop nu strejker skolelærerne, fordi de vil have højere løn og boligsituationen er ude af kontrol.

Der er boligmangel i de store byer i Portugal og priserne stiger med raketfart samtidigt med, at mange lejligheder står tomme.

Det forsøger regeringen nu at råde bod på med nye lovgivninger, som vil pålægge ejerne at leje de tomme boliger ud og lægge et loft over huslejerne.

Prominente gæster

Lige nu fester socialistpartiet med besøg fra nær og fjern.

Den tyske kansler Olaf Scholz er æresgæst og den tidligere formand fra Europa Parlamentet Martin Schulz er også inviteret med, fordi han blev formand for den magtfulde Friedrich Ebert Stiftung efter sit mislykkede forsøg på at blive Kansler i 2017.

Der findes tre stormagter i verden i dag, USA, Kina og Friedrich Ebert Stiftung

Det er han tilsyneladende kommet sig over, for han sagde til portugisisk presse:

”Der findes tre stormagter i verden i dag, USA, Kina og Friedrich Ebert Stiftung.” 

I hvert fald har sidstnævnte været en støtte for demokratiseringen af Portugal siden 1974.

Britta Thomsen er tidligere medlem af Europa-Parlamentet (S). Hun er uddannet cand.mag. i historie og portugisisk med sidefag i spansk fra Aarhus Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og Portugal har næsten ikke shariatilhængende befolkning tilvandret fra MENAPT-landene. Det betyder selvsagt, at terrorangreb, bandekrige, skyderier, knivstikkerier, gaderøverier og voldtægter stort set aldrig forekommer.

Befolkningen er nemlig etnisk homogen, kulturelt europæisk, civiliseret og der er konsensus om, at demokrati og frihed kommer før religion og islam. I kontrast til i Kabulhavn og Sverigestan, hvor en stigende del af indbyggerne mener, at islam kommer først.

Spændende gennemgang af Potugals historie. Men Britta Thomsen glemmer lige vigtig baggrundsinformation som tegner et noget mere mørkt billede af Portugals situation. Boligsituationen er desperat p.g.a. den neoliberale strukturtilpasnings politik og konsekvensen var en langt hurtigere udskiftning af lokale Portugisere fra byernes boligmarked en vi har set i de øvrige Europæiske lande hvor det ellers er slemt nok. Det sammen med den udbredte fattigdom har givet den radikale højrefløj nye vækstbetingelser: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/den-yderste-hoejrefloej-i-portu...