Indsatte i danske fængsler kan opleve at blive spærret inde i celler, hvor der ikke er plads nok. Det er konklusionen efter, at en optælling foretaget af Kriminalforsorgen viste, at på en tilfældig dag i september, var hele 67 enmandsceller beboet af to indsatte.
Europarådets torturkomités minimumstandard for en celle, der skal husere to fanger, ligger i dag på ti kvadratmeter.
I flere tilfælde herhjemme har der dog boet to indsatte i celler helt ned til syv kvadratmeter og det kan have konsekvenser for fangernes psykiske helbred.
At være spærret inde kan påvirke psyken kraftigt
Det fortæller Jens Modvig, der er læge og afdelingsleder i Dignity, Dansk Institut mod Tortur..
”At være spærret inde kan påvirke psyken kraftigt. Om det så er bedre, at man er to, afhænger af, hvilket forhold man har. Men min forestilling er, at det kan gøre det værre at være to,” siger han til DR Nyheder.
Flere fængselsbetjente fortæller desuden til DR, at to indsatte på enmandsceller ikke bare sker på enkelte dage, men godt kan vare flere uger.
Torturkomiteens anbefalinger er blot anbefalinger, og der eksisterer ingen lov om, hvor mange kvadratmeter, som en indsat skal have til rådighed.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tager dog med jævne mellemrum stilling til cellestørrelser i enkeltsager, men altid som del af en række andre afsoningsforhold.
Det er uholdbart, at Kriminalforsorgen systematisk placerer flere indsatte i cellerne for at løse sine kapacitetsproblemer, lyder det fra Fængselsforbundet.
“Dobbeltbelæg bør være en nødløsning. Det må aldrig være en generel måde at håndtere belægget på. Cellerne er simpelthen ikke indrettet til flere personer,” siger han i en pressemeddelelse.
Efter to år med overfyldte fængsler er de midlertidige løsninger desværre ved at være permanente
Han mener, at dobbeltbelægget er blevet en fast del af hverdagen i fængsler og arresthuse.
“Da belægget steg for et par år siden, blev der talt om et akut pres, som krævede akutte løsninger. Efter to år med overfyldte fængsler er de midlertidige løsninger desværre ved at være permanente”.
Hos Kriminalforsorgen, der foretog optællingen og står for driften af landets fængsler, anerkender direktør Thorkild Foged, at forholdene ikke er ideelle, men han mener samtidigt, at der en nødvendighed i øjeblikket.
Det er i øjeblikket mange der skal afsone i de danske fængsler, og derfor vil de indsatte skulle leve med indimellem at bo lidt tæt, siger Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus til DR:
I en periode, hvor der er pres på systemet, der kan man ikke helt undgå det
”Vi kommer ikke uden om, at i en periode, hvor der er pres på systemet, der kan man ikke helt undgå det. Det sker i et meget begrænset omfang, og det må de indsatte leve med”.