Sidste år havde en række økonomer nemlig travlt med at erklære Danmark ude af krisen. Men selvom Danmark for nylig endnu engang oplevede et lille fald i arbejdsløsheden, er dansk økonomi er langt fra oppe i de omdrejninger, som mange dengang forventede.
Steen Bocian peger på, at Danmark befinder sig i en reel ”vækstkrise”. Ser man ud over Europa er det ifølge Bocian kun Grækenland, Cypern, Kroatien og Portugal, som de seneste ti år har haft lavere vækst end Danmark. Selv et land som Spanien, der har været hårdt ramt af den økonomiske krise og gennemført omfattende nedskæringer, har klaret sig bedre end Danmark.
Det mest bekymrende er dog ifølge Bocian, at der ikke umiddelbart er udsigt til, at det vil blive bedre. Hans pessimistiske forudsigelser falder i tråd med en ny økonomisk prognose fra AE-Rådet, som også forudser, at der er lange udsigter til, at der for alvor kommer gang i væksten i Danmark.
Der mangler efterspørgsel og investeringer
Problemet i dansk økonomi er ifølge AE-Rådet det samme, som det har været i gennem det meste af den økonomiske krise: Danskerne bruger for få penge og sparer for mange op samtidig med at virksomhederne investerer for lidt. Dermed bliver den samlede efterspørgsel i samfundet ikke stor nok til at trække væksten i gang og øge beskæftigelsen:
”Den største fare for opsvinget på den korte bane er mangel på efterspørgsel. Det går bedre med det private forbrug uden der dog er lagt op til nogen forbrugsfest. Forbrugertilliden er faldet, dankortomsætningen har ikke været imponerende, og samtidig kan vi ikke forvente den samme medvind til det private forbrug fra boligmarkedet, hvor prisstigningerne forventes at geare ned.”, skriver AE-Rådet i en netop offentliggjort økonomisk kommentar.
Under krisen gik staten ind og forsøgte at kompensere for det lave private forbrug ved at øge det offentlige udgifter, blandt andet gennem omfattende fremrykning af offentlige investeringer. I år er de offentlige investeringer imidlertid faldet betydeligt, og det tager luften ud af den samlede efterspørgsel, fordi det private forbrug endnu ikke er højt nok.
”I år får vi en mindre fremgang på arbejdsmarkedet end vi har været vant til. Derfor vil det være god økonomisk politik, hvis man fra regeringens side ikke lod de offentlige investeringer falde så meget, som der er lagt op til. I en situation hvor opsvinget langt fra er selvbærende er det meget uhensigtsmæssigt," udtaler AE-Rådets Erik Bjørsted.