Pandora hævder, at afskedigelserne skete som led i en generel nedskæring. En thailandsk domstol har derimod fastslået, at Pandora har krænket fabriksarbejdernes ret til at organisere sig.
Ansatte på fabrikken fortæller onsdag til det undersøgende netmedie, Danwatch, at de nu er bange for at kritisere ledelsen.
Mediet fortæller, hvordan 'Dara', der på det tidspunkt havde arbejdet otte år på fabrikken, en dag i februar 2018 blev kaldt til samtale på kontoret. Under samtalen fik hun at vide, at fabrikken måtte skære ned, og at hun var blandt de fyrede. Først foregik mødet i en venlig tone, men det ændrede sig:
”Men pludselig behandlede de mig som en kriminel. To vagter fulgte mig hele vejen ud af fabrikken, mens en tredje var blevet sendt ned til mit skab og havde brudt låsen op for at hente mine ting,” siger hun til Danwatch.
Få dage forinden havde Dara og andre ansatte stiftet en fagforening på Pandora-fabrikken. 'Dara' var blandt andet med til at rekruttere kolleger til fagforeningen via opslag og invitationer på Facebook.
I løbet af en uge blev 44 medlemmer af den nye fagforening fyret
I løbet af en uge blev 44 medlemmer af den nye fagforening fyret.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg blev fyret på grund af mit engagement i fagforeningen,” siger hun.
Udover de 44 fagforeningsmedlemmer blev også 29 andre ansatte fyret. På den baggrund hævder Pandora, at fyringerne skete som led i en generel omstrukturering, og at afskedigelserne var begrundet i de ansattes individuelle arbejdsindsats.
”Alle fyringer var baseret på objektive, mål- og dokumenterbare kriterier som for eksempel performance reviews (præstationsvurderinger, red.),” skriver Pandoras pressechef, Johan Melchior, i et mailsvar til Danwatch.
Thailandske myndigheder konkluderede få måneder, at fyringerne var ulovlige
Thailandske myndigheder konkluderede få måneder, at fyringerne var ulovlige, og at de fyrede burde genansættes, skriver Danwatch.
Pandora ankede afgørelsen til arbejdsdomstolen. Mens sagen gik sin gang ved domstolen indgik virksomheden forlig om kompensation med de fleste af de fyrede. Året efter afgjorde domstolen, at fagforeningsaktiviteterne var medvirkende årsag til, at de pågældende blev fyret. Derfor måtte Pandora nu også udbetale kompensation til resten af de fyrede.
Opdateret 04.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis
Danskejede Pandora, som har hovedsæde i København. Pandora er én af verdens største producenter af smykker. I 2017 havde Pandora en årsomsætning på 22,8 milliarder kroner. Alle Pandoras smykker bliver produceret på to fabrikker i Bangkok og Chiang Mai i Thailand. Mere end 13.200 af Pandoras i alt 26.000 ansatte er thailændere. Kilde: DanwatchMilliardvirksomhed med 26.000 ansatte
Kommentarer
Fint, så ved man da hvor man ikke skal handle. I øvrigt ville det klæde det faglige fællesskab at invitere til en generel boykot af firmaer som optræder sådan. Gerne internationalt.
Jeg er også blevet truet til at skifte fagforening, op til flere gange, 3F er ret usympatiske i deres tilgang til andre fagforeninger, men de bliver ret tamme når man går i dialog med dem, 3F vil jo i bund og grund skide på deres medlemmer!