Annonce

Overenskomst på plads for 150.000 butiksansatte

Der er flere penge på vej ned i de butiksansattes lommer, og så afskaffes omdiskuteret ansættelsesform.
Foto: Siine Fiig
Arkivfoto
Dansk Erhverv og HK Handel er nået til enighed i overenskomstforhandlingerne.

En ny to-årig overenskomst for de butiksansatte er dermed på plads.

Aftalen betyder, at mindstetimelønnen sættes op med 4,5 kroner i timen de næste to år. Dermed kan butiksansatte og andre i handelssektoren se frem til en lønstigning.

Aftalen glæder Mette Høgh, der er formand for HK Handel, der understreger, at der er tale om en minimalløn, og det betyder, at forhandlingerne efterfølgende flyttes ud på de enkelte virksomheder:

"Vi har fået flere penge direkte ned i vores medlemmers lommer, men det helt store slagsmål om løn bliver afgjort ude på arbejdspladserne ved lokale lønforhandlinger. Derfor har vi også kæmpet for at få nogle bedre værktøjer til vores tillidsrepræsentanter, så de kan hjælpe medlemmerne til at forhandle individuelle tillæg," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Ved at afskaffe nultimerskontrakterne har vi styrket de ansattes rettigheder og givet dem et sikkert indtægtsgrundlag.

Det er også aftalt, at den såkaldte fritvalgskonto hæves med to procent i samme periode.

Med fritvalgskontoen kan lønmodtagerne selv beslutte, om de vil bruge pengene på ferie, løn eller pension.

Ligesom i industri-overenskomsten ændres der også på pensionsfordelingen. Fremover betaler arbejdsgiverne to procent mere ind til pension. Til gengæld betaler lønmodtagerne to procent mindre.

Slut med nul-timers kontrakter

Der opfindes også en helt ny form for fleksibel deltidsansættelse, som erstatter de omdiskuterede nultimerskontrakter, som har været benyttet i store dele af detailhandlen.

"Det er en stærk aftale, vi har landet. Ved at afskaffe nultimerskontrakterne har vi styrket de ansattes rettigheder og givet dem et sikkert indtægtsgrundlag. Derfor er jeg meget stolt af, at vi sammen med arbejdsgiverne nu tager et endeligt opgør med den type kontrakter, siger Mette Høgh.

Fleksibel deltidsansættelse betyder, at visse grupper såsom unge under 18 år, bijobbere og studerende fremover ansættes på enten 8-15 timer eller 13-20 timer om ugen.

Det betyder, at de ansatte får en sikkerhed for, hvad de som minimum vil tjene hver måned samtidig med, at de automatisk bliver omfattet af funktionærloven og derigennem får ret til løn under sygdom og længere opsigelsesvarsel.

Aftalen skal nu forbi HK Handels medlemmer, der skal stemme for eller imod.

Vil kræve kompensation for bededag - næste gang

Der er i den nye overenskomst ikke taget højde for, at folketinget tirsdag besluttede at afskaffe store bededag.

Men emnet vil komme på forhandlingsbordet ved de næste overenskomstforhandlinger i 2025. Det fortæller Mette Høgh, der er formand for HK Handel, til TV 2.

"Store bededag eksisterer i overenskomsterne lige nu. Men i går kunne jeg høre, at den bortfalder. Og det tager vi op i 2025," siger hun.

Transport og byggeri mangler

De igangværende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked omfatter 600.00 lønmodtagere.

Industrien, der omfatter cirka 225.000 personer, faldt på plads midt i februar, mens overenskomsten for detailhandlen har direkte betydning for cirka 150.000.

Onsdag faldt overenskomsten for finanssektorens 40.000 medarbejdere også på plads, og dermed er 2/3 af det private arbejdsmarked forhandlet færdig.

Det betyder, at særligt to store områder udestår, nemlig transportområdet og byggeriet.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Studerende: Nul-timers-kontrakter er en bombe under min generations fremtid"

Lyder det på politikken af en ung https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8373863/Nul-timers-kontrakter...

Men det er forhold, som de unge selv fremmer med raketfart. De overenskomst bærende fagforeninger styrtbløder. Ikke mindst fordi unge finder det bekvemt at undlade et medlemsskab. Men der findes ikke noget gratis måltid - Som en liberalistisk vending siger det. Samtidig skulle der ikke mere end et par smarte dansetrin på TikTok for at Liberal Alliance gik fra 3% til 10% af stemmerne. Igen hopper de unge på liberalisternes vogntoget, som har til formål at smadre velfærdsstaten under manipulerende lovninger om "frihed". Frihed til at klare dig selv. Frihed til selv at være kriger i dit eget liv. frihed til at skabe dine egne rettigheder, helt fri fra resten, helt fri for fællesskab, helt fri for solidaritet.

Et par dansetrin på TikTok og de unge sætter frivilligt deres fremtid over styr. Hvor naiv kan man lige være?

Det er ikke de ældre generationer, som spænder ben for ungdommen, som de har så travlt med at påstår. Det gør de selv.

Jeppe Lindholm - har du nu igen røget fjolletobak?

Det er p.... ligegyldigt hvad du mener om forholdene i Danmark i og med at du ikke er dansk statsborger.