Det skriver netmediet A4 Nu.
I stedet tilbyder sundhedsborgmesteren nu færre nattevagter i træk, mindre fysisk belastende arbejde og mulighed for at tage en lille lur op jobbet.
Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem antallet af nattevagter og risikoen for blandt andet diabetes, kræft og hjerte-karsygdomme og arbejdsulykker. Det får SF-borgmesteren til at varsle et nyt og mindre belastende nattevagt-system med færre nattevagter i træk:
Vi har brug for nattevagter, og derfor har jeg et ønske om at gøre det mere sundt at arbejde om natten
”Vi har brug for nattevagter, og derfor har jeg et ønske om at gøre det mere sundt at arbejde om natten,” siger Sisse Marie Welling til A4 Nu.
Hun vil især sætte ind over for de vagtordninger, hvor medarbejderne arbejder syv nætter i træk og efterfølgende har syv dage fri.
Fremover vil alle nyansatte højest få fire nattevagter i træk. De nuværende ansatte vil få tilbud om samme ordning.
Fremover får nattevagterne også ret til at tage en lur - i form af 20 minutters powernap - i løbet af natten.
Det er ikke alle nattevagter, der bifalder borgmesterens plan.
En undersøgelse, som kommunen har foretaget blandt sygeplejersker og sosu'er, viser, at de nuværende nattevagter er glade for deres arbejdstider. Derfor får de nuværende nattevagter mulighed for at prøve de nye fire-dages nattevagter på frivillig basis. Hvis de efter prøvetiden fortsat foretrækker 7-7-vagterne, kan de frit vende tilbage til dem.
Sosu'ernes fællestillidsrepræsentant, Susan McAlden, forklarer over for A4 Nu, at de fleste nattevagter er over 50 år, og har arbejdet i 7-7-vagtskema i mange år. De har indrettet deres liv efter 7-7-vagtskemaet, og føler sig i øvrigt sunde og raske.
Borgmester Sisse Marie Welling forstår sundhedspersonalets skepsis. Hun understreger derfor, at ingen af de nuværende medarbejdere tvinges til at skifte vagtordning.
Sundhedsborgmesteren tilbød i maj alle gravide sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere at blive overflyttet til dagvagter.
Opdateret 30.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis