Annonce

Nye tal om erhvervsskoler: "En uddannelseskatastrofe"

Optaget på erhvervsskolerne er faldet med 17 procent.
Erhvervsskolerne styrtbløder elever. Sammenlignet med sidste år er der kommet 17 procent færre elever på grundforløb 2 (som følger efter erhvervsskolernes introforløb).

Det viser tal, som A4 Uddannelse har trukket fra Børne – og Undervisningsministeriets database.

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier understøtter tallene med, at der blev optaget 12.507 i august 2021 på grundforløb 2, mens det i samme måned i 2022 er faldet til 10.427 elever. Det betyder, at der er kommet 2.080 færre elever i 2022, hvilket svarer til et fald på 17 procent.

Skoler mangler penge

”Det er udtryk for en uddannelseskatastrofe,” siger Carl Emil Lind til Netavisen Pio.

Han er initiativtager til Lærlingeoprøret, som kæmper for bedre forhold på erhvervsskolerne. Han er også formand for Metal Ungdom og næstformand i DSU.

Det er udtryk for en uddannelseskatastrofe

Carl Emil Lind mener, at problemet har sin rod i udsultede erhvervsskoler.

”Vi har problemer med gammelt udstyr, lærere, der ikke har tid til at få flere kompetencer, og skoler, hvor bygninger trænger til at blive opfrisket”.

Slidte skoler skræmmer elever væk

Den analyse er forbundssekretær Kim Fusager Balle, der er uddannelsesansvarlig i Blik- og Rørarbejderforbundet, enig i.

”Når der bliver holdt åbent hus, inviterer man afgangsklasserne fra folkeskolen. Det er jo ikke så lækkert at komme ud på en skole, der er slidt, og bagefter tager man over på gymnasiet og ser nogle lækre lokaler,” siger han til Netavisen Pio.

Hvor er politikerne?

Forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, mener, at der mangler politisk handling på området.

"Problemet er desværre ikke nyt, og alarmklokkerne har ringet længe. Men alligevel er den politiske handling udeblevet gennem alt for mange år,” siger han til Netavisen Pio.

Alarmklokkerne har ringet længe

Derfor ærgrer det forbundsformanden, at emnet ikke fylder mere i valgkampen.

”Når klima og manglen på faglært arbejdskraft har fyldt så relativt meget her i valgkampen, undrer det mig, at der ikke har været mere fokus på erhvervsuddannelserne,” siger Henrik W. Petersen med henvisning til, at den grønne omstilling kræver flere faglærte.

”Derfor bør investeringer i erhvervsskolerne stå allerøverst på dagsordenen for en ny regering – uanset partifarve," mener Henrik W. Petersen, som i onsdags også skrev en klumme om, at politikerne og medierne har svigtet erhvervsuddannelserne under valgkampen.

Den kan du læse her.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det har jo ikke skortet på advarsler. Forhåbentlig er handling ikke langt væk.

18% færre på erhversskoler, langt færre på velfærdsuddannelserne som sygeplejeske, pædagoger, socialrådgivere, lærer, SOSU'er. Hvor er de blevet af de unge?

Sabbatår. Aldrig har det været så meget ind blandt unge som nu. Og flere kommer til de kommende år. I det heletaget tror jeg ikke de unge generationer vil finde sig i arbejde fra vugge til grav. 10 år folkeskole, 4-10 års uddannelse, 50 år i trædemøllen, 13,5 år på pension, Kirkegården. Slut. Hvem gider lige det fremover?