Det betyder, at de kan have behov for at tale med en bistandsadvokat, inden de kontakter politiet for at anmelde den seksualforbrydelse, de har været udsat for.
På samme måde kan ofrene have behov for at tale med en bistandsadvokat efter en retssag for at få gennemgået forløbet.
Det giver lovgivningen ikke mulighed for i dag. Men et flertal bestående af regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet mener, at dette bør ændres.
Derfor er de fem partier enige om at styrke rådgivningen for ofre for seksuelle overgreb. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
”Vi skylder ofre for voldtægt og andre seksuelle overgreb et langt bedre møde med retssystemet, så de trygt tør anmelde de forbrydelser, de har været udsat for. Derfor er jeg glad for, at et flertal af Folketingets partier er enige om at styrke rådgivningen for ofrene. Det er endnu et vigtigt skridt i vores fælles kamp mod seksuelle overgreb,” udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen om aftalen.
Aftalen er en udløber af sidste års finanslovsaftale, hvor partierne blev enige om, at ofre for seksuelle overgreb skal have bedre støtte og vejledning gennem retssystemet.
”En styrket retssikkerhed for voldtægtsofre var et afgørende krav for Enhedslisten ved finanslovsforhandlingerne,” siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund og fortsætter:
“Derfor er vi rigtig glade for, at det er lykkedes os at sikre ofre for voldtægt ret til bistandsadvokat allerede inden første afhøring og hele vejen gennem forløbet. Fordomme og victimblaming fylder desværre stadig meget i voldtægtsofres møde med politi og retssystem.”
Når man er blevet voldtaget, er man meget sårbar.
Også retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF er tilfreds:
”Når man er blevet voldtaget, er man meget sårbar. Derfor er det afgørende med en bistandsadvokat, som kan hjælpe offeret i mødet med retssystemet. Vi ved, at når man har en bistandsadvokat, så fører det oftere til dom,” siger hun og tilføjer, at hun mener, at næste skridt må være at sikre hjælp til at søge erstatning samt gratis psykologhjælp til ofrene.
Konkret er partierne blevet enige om en model, hvor ofre for seksuelle overgreb skal have ret til at få vejledning fra en bistandsadvokat, før overgrebet anmeldes til politiet, samt en opfølgende samtale med en bistandsadvokat efter retssagen.
Ordningen skal fungerer som et supplement til den eksisterende ret til beskikkelse af en bistandsadvokat efter anmeldelse af sagen til politiet.
Kommentarer
Det burde også gælde voldsoffer.
På fyn kommer offeret først ind i retten når
voldsmand/kvinde har afgivet forklaring
og sider der,, når offer skal give forklaring,
og offer får ikke lov at høre hvad voldsmand/kvinde
har sagt
så det er kun den kriminelle der kender begge sider af sagen
og offer har ingen mulighed at kunne sige om der er udsagen
der ikke er sandt og dermed måske også kunne bevise eventuelle løgne