Der har været en positiv udvikling med investeringerne i erhvervsskolerne, hvor 900 millioner kroner blev øremærket til nye materialer som følge af lærlingeoprøret. Men trods denne indsats ser vi ikke et tilsvarende løft i antallet af elever på erhvervsuddannelserne.
Hvor skal alle de ekstra hænder komme fra?
Den grønne omstilling stiller enorme krav – både økonomisk og samfundsmæssigt. Selvom vi måske kan skaffe midlerne til at give de unge en relevant uddannelse, står vi over for et andet problem: Hvor skal alle de ekstra hænder komme fra?
Arbejdsgiverne peger på udenlandsk arbejdskraft, men det tror jeg ikke er løsningen. Vores europæiske naboer står over for samme udfordringer, og efterspørger de samme typer arbejdskraft. Vi skal derfor uddanne en væsentlig del af fremtidens arbejdskraft selv.
Det er afgørende, at dette problem prioriteres højere på samfundets dagsorden. Hvis vi ensidigt satser på udenlandsk arbejdskraft, risikerer vi at underminere den danske model.
Lad os handle nu, inden det er for sent!
Jeg foreslår derfor konkret, at vi indfører et lærlingefradrag på 8 procent svarende til det fradrag, som for nylig blev indført for unge under 18 år for at motivere dem til at tage et fritidsjob.
Et lignende fradrag for lærlinge vil skabe et økonomisk incitament til at vælge en erhvervsuddannelse. Det har vi både et akut behov for nu og i mange år fremover.
Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling – og ikke mindst vedligeholde de grønne anlæg i fremtiden – er det nødvendigt at tiltrække flere faglærte hænder.
Det kræver konkrete og målrettede tiltag, der skaber værdi for både de unge og samfundet. Lad os handle nu, inden det er for sent!