Sådan skriver Frederik Vad, der er forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, i et debatindlæg i Politiken i weekenden, hvor han kommer med en ganske skarp kritik af Socialdemokratiets økonomiske tilgang til den grønne omstilling, som han beskylder for at sidde fast i en dogmatisk, økonomisk tankegang.
Frygten for at blive kaldt økonomisk uansvarlige af højrefløjen betyder, at skibet bevæger sig for langsomt frema
Hos Socialdemokratiet hilser man debatten om klimaregningen velkommen, men man er endnu ikke klar til at lægge sig fast på noget mere konkret.
Ifølge DSU-formanden er der tre muligheder for at skaffe finansiering til den grønne omstilling: Enten gennem højere skatter, nedskæringer på velfærdsstaten eller en tredje model, hvor man låner pengene til den grønne omstilling.
Vad peger selv på den sidste mulighed - trods risikoen for at blive beskyldt for økonomisk uansvarlighed.
”Frygten for at blive kaldt økonomisk uansvarlige af højrefløjen betyder, at skibet bevæger sig for langsomt fremad, og at vi ikke har besluttet os for at kigge seriøst på en tredje mulighed: En tredje klimavej, der bygger på at afvikle klimagæld frem for offentlig gæld frem mod år 2030,” skriver han blandt andet i debatindlægget.
Alternativet til at låne pengene er, at politikerne i de kommende år kommer til at træffe et valg mellem velfærdsstat og klimamål. Og her vil højrefløjen (inklusive De Radikale) vælge klimaet frem for velfærd, lyder advarslen fra Frederik Vad:
”Hvis de partier virkelig vil gøre alvor af den prioritering, så er det ikke bare lidt bureaukrati eller en håndfuld eksterne konsulenter, der skal fjernes i den offentlige sektor for at finansiere dette årtusindes største samfundsforandring. Så er det de største nedskæringer i generationer på velfærden, der venter forude, og så vil vores velfærds- og arbejdsmarkedsmodel blive ofret på klimaomstillingens alter.”
Udmeldingen fra den socialdemokratiske ungdomsformand bliver pænt modtaget af Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen:
”Først og fremmest er det godt at se, at DSU og formand Frederik Vad virkelig kræver handling af os på klimaområdet. Et enormt vigtigt område - særligt for de unge.
”Jeg er glad for at se, at de unge fra DSU kommer med visionære indspark på klimaområdet, og samtidig holder et skarpt øje på, at vi også leverer på de ambitiøse målsætninger, vi har sat os i forhold til klima” siger han til Netavisen Pio.
Men selv om finansordføreren er enig med DSU-formanden om ambitionerne, så er han ikke parat til at lægge sig fast på den ene eller den anden finansieringsmodel for den grønne omstilling.
Det er klart, at der kommer en regning, når vi skal tackle klimaforandringerne
Regeringen er nemlig fortsat i gang med det forberedende arbejde til de klimahandlingsplaner, der skal føre klimalovens målsætninger ud i livet:
”Det, som Frederik Vad og DSU konkret peger på i forhold til finansieringen, er dog stadig for tidligt i processen at blive helt konkret på. Det er klart, at der kommer en regning, når vi skal tackle klimaforandringerne, men hvordan finansieringselementerne konkret skal håndteres, er for tidligt at sige. Men jeg kan selvfølgelig slå fast, at regeringen er klar til at håndtere og løfte både klimaindsatsen og finansieringen af den,” siger han.
At Socialdemokratiet skulle være fanget i en dogmatisk økonomisk logik, der hersker på store dele af Slotsholmen, afviser finansordføreren til gengæld:
”Jeg opfatter det mere som, at Frederik Vad efterspørger konkrete planer for den grønne omstilling, og det glæder mig, for regeringen arbejder hårdt for at levere resultater i forhold til den ambitiøse klimalov og de grønne mål, som vi har forpligtet os at levere på,” siger Christian Rabjerg Madsen.
Regeringen har meldt ud, at den regner med at forhandle klimahandlingsplanerne færdigt i løbet af 2020.
Kommentarer
Det har jo altid lagt i Socialdemokratiets DNA at bruge flere penge end der er, Nyrup viste vejen, med et gældsat land, med en offentlig sektor kørt helt i sænk!
Skrigeskinken når det formodentligt ikke på de små fire år hun får ved magten!
Rigtigt godt indspark fra DSU. Regeringen lovede at se på finansministeriets regnemodeller, men der er brug for et langt mere grundlæggende opgør med den neoliberale økonomiforståelse som er totalt dominerende som grundlag for de politisk besluttede budgetlofter og økonomistyringen i den offentlige sektor. Læs f.eks. følgende kronik om alternativer til den neoliberale model:
https://www.altinget.dk/energi/artikel/naestformand-har-vi-raad-til-at-r...