Annonce

Minister giver forslag kold skulder

Reformkommission foreslår en række ændringer af de videregående uddannelser, bl.a. at fjerne SU for kandidatstuderende.
Reformkommission har i dag fremlagt en række anbefalinger til de lange videregående uddannelser, opkvalificering og erhvervslivets rammebetingelser.

Kommissionen foreslår bl.a. at man laver flere muligheder for at tage en kandidatuddannelse, alt efter om den studerende sigter på en forskerkarriere eller vil ud i erhvervslivet.

Den foreslår også bedre inddragelse for erhvervslivet og ændring af den måde uddannelserne finansieres på.

Kommissionen vil desuden ændre på den måde de studerende optages på, så der fremover vil være individuel vurdering af ansøgere med en karakter over 9,0.

Endelig foreslår kommissionen også, at fjerne muligheden for at få SU for studerende på kandidatuddannelsen. Samtidig foreslår den at forkorte den samlede tid, studerende kan modtage SU fra 70 til 54 måneder.

Det betyder, at det bliver muligt at modtage SU i fire et halvt år.

Ikke på mit tegnebræt

Anbefalingerne bliver generelt pænt modtaget på Christiansborg, men forslaget om at omlægge SU på kandidaten til lån, får en kold skulder fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

"Reformkommissionens første rapport er udgivet. Det er ikke et udspil fra regeringen. De rejste problemstillinger om uddannelse, arbejdsmarked, optagesystem mv. fortjener overvejelse og debat," skriver han på Twitter, hvor han samtidig fastslår:

"Det kendte forslag om omlægning af kandidat-SU til lån er ikke på mit tegnebræt."

placeholder

Fagbevægelsen: Rammer plet

Reformkommissionen foreslår ogsået nyt digitalt efteruddannelsesoverblik for alle voksne danskere og desuden en række justeringer af eksisterende regler og betalingsvilkår på voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet.

Og det får roser fra dansk fagbevægelse.

”Kommissionen kommer med en række anbefalinger, som rammer plet. De har både gode forslag til, hvordan man lettere kan gå fra ufaglært til faglært, og hvordan vi får løftet de 600.000 danskere, som har svært ved at læse, skrive og regne," siger Lizette Risgaard, som er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

FH-formanden tilføjer dog, at hun savner endnu mere ambitiøse svar fra Reformkommissionen på den store udfordring; livslang læring.

”Forslagene går i den rigtige retning, men vi havde gerne set, at de var endnu mere ambitiøse i forhold til at løfte lønmodtagernes kompetencer gennem hele arbejdslivet – tænk på, at de unge skal være på arbejdsmarkedet til de er +70 år. Derfor er det altså afgørende, at de kan uddanne sig gennem hele arbejdslivet," siger hun og understreger  behovet for bedre muligheder at kunne skifte spor arbejdslivet, f.eks hvis man bliver nedslidt eller hvis ens job forsvinder.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

DE "UPERFEKTE"
Der glemmes i de akademiske "konklusioner", at der er efterhånden er kommet rigtig mange 'udstødte-kasser', med "uperfekte" "fejl"-mennesker, der fravælges på arbejdsmarkedet (eller fællesskabet), og som sorteres fra pga. Danmarks forbandede perfektheds-kultur og samfundets negative syn, hvor ingen længere må have "fejl og mangler", og helst skal fikses (eller tilpasses). (Og liberalisterne ser helst at du skal passe perfekt ind i Cepos excel-arket med optimal VÆKSTværdi og afkast, fordi ellers er du som en ubrugelig møtrik der ikke passer korrekt ind i maskineriet).
Der er mange efterhånden der er blevet tilføjet "udstødte"-kasserne: Du er for gammel. Du må ikke ryge. Du må ikke være indadvendt. Du må ikke være for "grim" eller for tyk. Har du ingen børn og er alene-voksen, så er du i "ligegyldig-kassen" og ikke en del af "FamilieDanmark" og velfærdens sikkerhedsnet. Og nu pga. Corona er dem med ellers velbehandlet kroniske sygdomme, nu også også blevet tilføjet som de "uperfekte" mennesker.
Læs mere her i tidl. kommentar:
https://piopio.dk/ledige-sorteres-fra-paa-grund-af-alder-men-nu-strammer...

Sat lidt på spidsen, ja, men også en grad af sandhed.

DU MÅ IKKE VÆRE 55+, eller...
Har du har rundet de 45 år, så er du nok allerede digitalt forældet og ikke længere brugbar i dette moderne digitale samfund. Du er ikke længere "frisk fra fad" med nyeste viden fra akademiske finere uddannelser. Din "harddisk"-hjerne og "indre software" er nok udgået og ikke up-to-date. Du er udgået model, ubrugelig, kasseret. Måske arbejdsgiveren synes du ikke længere er omstillingsparat pga alder, på arbejdsmarkedet der kører 180 km i timen.
Desuden er du som en del af den mere ydmyge generation, ikke opdraget eller opvokset med "fake-it-to-you-make-it" strategien, som nogle af de yngre generationer i dag tildels benytter.
Efterlønnen som var backupforsikring-sikkerhedsnettet blev taget fra dig. Du skal arbejde til du (måske) er heldig at blive så gammel som 72 år, velvidende at du (vi) godt ved, at Danmark kommer til at stå med en masse arbejdsløse 60-70 årige i fremtiden, som samfundet ikke ved hvad de skal gøre med, andet end parkere dem på ussel sølle alene-kontanthjælp, som alene-mennesket overhovedet ikke kan leve af.

Tænker bare: Hvis nu både arbejdsgivere og politikere gad åbne øjnene op, og gad sørge for at uddanne og opdatere den voksne del af befolkning, ledige som ansatte, løbende med sidemandsoplæring, kurser og efteruddannelse. At arbejdsløse fik flere tilbud og muligheder til at kunne "bygge ovenpå" CV (ikke kun i forkælede København og Århus) (og ikke kun til minkavlere og enlige mødre).
Hvor dem der bor helt alene som voksen, uden børn, bliver husket, at de rent økonomisk ikke bare lige kan hoppe på SU, og tage ny uddannelse/efteruddannelse, hvis det skulle blive nødvendigt. Dem der bor helt alene er ofte mere sårbare på økonomien, hvis de væltes omkuld.

Stillingsopslag der nærmest kræver 3 uddannelser i 1 stilling fra det krævende arbejdsmarked og en digitalisering hvor menneskeheden skal kunne følge med, hvis de da ikke når at brænde sammen forinden. Det er jo kun de højtlønnet og politikere der har "tænkepauser" og fri tilgængelig stress-orlov i flere måneder til at "lade batterier op" uden risiko for fyring.
Arbejdsgivere har en forkælet forventning om, at danskere er færdigdrejet via uddannelser, men gider ikke selv hjælpe til med at "uddanne, oplære og vedligeholde" den danske arbejdstyrke. Det kunne da være rart, hvis de var villig til feks "sidemandsoplæring", måske ligefrem også de arbejdsløse, hvor kurser/efteruddannelse ikke findes i hele landet.
Og desværre, så tyr arbejdsgivere også bare til billig udenlandsk arbejdskraft som de selv kan forme BILLIGT med underbetaling, fordi udenlandsk arbejdskraft ikke stiller forventninger til pension, overenskomster, arbejdsmiljø, et vis lønniveau, mv, og måske ligefrem er villige til at indgå deltidskontrakter med sorte aflønninger ved siden af, fordi østeuropæere er vant til korruption og sort arbejde. Det er trods alt lidt besynderligt, at arbejdsgivere ivrigt gerne "hjælper/oplære" ukrainere, men ikke danskere.

Working poor ønsker de blå liberalister, Cepos lobbyisme-sekten, og den blå rige elite er åbenbart ikke tilfredse med deres velhaver-liv og velbehag omgivet af luksus, før velfærden er afskaffet, og alle andre danskere, de danske arbejdere og "undersåtterne" bor i husvogne, ligesom i det overfladiske "friheds"-USA (som i øvrigt har masser af censur og herboende amerikanere føler pudsigt nok mere frihed i Danmark. Ligesom danskere i USA skyndte sig hjem i Corona-tiden fordi en respirator-tur ville blive for dyr, og derved ville de pludselig hjem til trygge Danmark, sørme så).

Der bliver kun investeret i unges uddannelser som eneste fokus hos politikerne, men ikke til voksne uddannelser til danskere og de arbejdsløse. Men okay, erhvervsmagt og storby-unge råber også ekstrovert op, konstant. Vi vil have, vi vil have, vi vil have.
(Fornuftigt er det dog, at der nu kommer uddannelser flere steder i landet, så de stille og rolige unge der elsker landsbyerne, naturen og lokale nære venskaber også får muligheder. Måske der ligefrem også vil komme nogle flere voksne der hopper på ny uddannelse, hvis de da har en mand/hustru der hiver fast indtægt hjem ved siden af, så det derved kan lade sig gøre. Eller enlige mødre der via deres børn har økonomiske ekstra-velfærdsforsikring og flere muligheder).

Ps.

Kommunerne (de offentlige arbejdspladser), som burde være "mangfoldige", fører an i udstødelsen af rygere, der ikke længere er velkommen som ansatte.

Uddannelsessteder udstøder de unge rygere, som måske derved dropper uddannelse fordi de smides hjem pga rygning (jeg går i øvrigt ind for at udfase lorte-tobak med den der 2010+ ordning så kommende børn/unge ikke begynder at ryge det lort, men hold op med at udskamme og udstøde de eksisterende nikotinafhængige og sæt den urimelige skyhøje skatteafgift ned som rygere bliver straffet med økonomisk, selvom de intet ulovligt gør, men blot er afhængige og ikke "bare lige kan stoppe").

Arbejdsgivere bør være behjælpelige og blive bedre til at "sidemandsoplære", frem for at forvente (forlange) 3 uddannelser i 1 stilling.

Samt flere uddannelser bør have fokus på "sidemandsoplæring" frem for kun boglig akademisk læring (ellers mister vi f.eks. de visuelle og de kreative typer, og de bliver tabt på gulvet).

Der skal være bedre muligheder (udenfor København) for kurser/efteruddannelse for voksne, både ansatte og især som ledig, så de kan følge med udviklingen i det efterhånden meget krævende arbejdsmarked, desværre, i dette digitale moderne samfund – på turbo.

Måske virksomheder ligefrem kan hjælpe hinanden med sidemandsoplæring af hinandens ansatte eller ledige.

Alle burde have ret til 3 måneders sammenlagt betalt "fri-orlov" hver 5. år, så der var tid til en længere sammenlagt pause, så hjerne og "batteri" kan blive ladet op. Det ville være sundt for menneskeheden.

Alene-danskeren (uden børn), de glemte, der bor helt alene, og derved alene om alle udgifter, skal have bedre "økonomisk sikkerhedsnet", generelt, hvis livet vælter omkuld. "Velfærdssamfundets såkaldte sikkerhed og tryghed" er blevet til – tja kun – til dem der har født børn. Fordi... Har du børn kan du få, har du ingen må du gå.

Fagforeninger/uddannelsesteder skal blive bedre til at tilbyde online-kurser og online-efteruddannelse, som derved vil give muligheder for dem, der ikke lige bor i København

Jeg mener at ungdommen er bedst tjent med at der indføres en tentamen dvs. bestået/ikke bestået. I Stedet for det dybt skadelige karakterræs.
gode hilsner Jørgen Mørkholdt