Annonce

Hillarys udfordring fra venstre

Det virkede som en given sag, at Hillary Clinton bliver demokraternes næste præsidentkandidat, men en snart 74-årig jødisk, socialdemokrat fra miniputstaten Vermont giver hende kamp til stregen.
Hillary Clintons status som Demokraternes formodede præsidentkandidat udfordres.

En ny meningsmåling fra Franklin Pierce University som den amerikanske avis Boston Herald bragte tirsdag viser, at den demokratiske senator Bernie Sanders, nu står til at vinde næste års primærvalg i New Hampshire foran den tidligere førstedame, senator og udenrigsminister Hillary Clinton. Bernie Sanders ligger i målingen syv procent foran Hillary Clinton.

Sanders står til 44 % mens Hillary Clinton står til 37 %. Vicepræsident Joe Biden, der stadigvæk overvejer om han vil være kandidat, står til 9 procent, mens de tre øvrige kandidater der har annonceret at de stiller op, Martin O’Malley, Jim Webb og Lincoln Chafee, alle ligger på mellem 0 og 1 procent.

Sanders tiltrækker stort publikum
Det er i den grad overraskende. Ikke kun fordi alle politikere og kommentatorer forventede at Hillary Clinton vil cruise imod nomineringen, men også fordi Sanders ligger længere til venstre for midten end hvad man normalt ser i amerikansk politik. Han er erklæret demokratisk socialist og hele hans kampagne handler om at bekæmpe uligheden, finansinstitutionerne på Wall Street og global opvarmning. Traditionelle mærkesager for europæiske socialdemokrater.

Den gode meningsmåling er den foreløbige kulmination på en virkelig god sommer for Sanders, der gang efter gang har trukket fulde huse af mennesker overalt i USA. Det startede så småt før alle gik på sommerferie, med en række - efter årstiden - velbesøgte rallys i Iowa, Colorado, Wisconsin, hvor et par tusinde mennesker dukkede op.

Men på den senest tur ned af den amerikanske vestkyst dukkede først 15.000 op i Seattle, 20.000 i Portland, Oregon og senest dukkede hele 25.000 mennesker op for at høre ham i Los Angeles. Til sammenligning, så er det største antal mennesker der på nuværende tidspunkt er mødt op for at høre Hillary Clinton var de 5.500, der så hende skyde hendes kampagne i gang i New York City.

Skidt sommer for Clinton
På den politiske front har det ikke været en god sommer for Clinton-kampagnen, der stadigvæk kæmper med at lukke låg på sagen om Hillarys private e-mailkonto fra hendes tid som udenrigsminister. En sag som bare ikke vil gå væk. Historien er, at Hillary Clinton i tiden som udenrigsminister, ved siden af sin officielle email-adresse, også har haft en privat emailadresse, som medier ikke kunne søge aktindsigt i. Nu går diskussionen på om de skal udleveres til en tredjepart til gennemsyn og hvem den tredjepart i så fald skal være. Det er ikke en stor sag, men det skaber støj i mediebilledet, der skygger for hendes andre budskaber.

Så selv om Bernie Sanders lige nu er ”the talk of town” og ham som har de mest entusiastiske tilhængere, så er Hillary Clintons kampagne fortsat i front på tre helt afgørende punkter, hun har samlet absolut flest penge ind, hun har opbakning fra stort set alt hvad der kan krybe og gå af politikere og celebrities og hun har fortsat et stort forspring i de nationale målinger og ligger også fortsat foran i delstaten Iowa, der stemmer først.

Hillary Clinton har desuden en "hemmelig reserve" som hun kan sætte sin lid til. Hun er fortsat, ligesom Bill Clinton var det, superpopulær blandt sorte vælgere og dem er der ikke mange af i Iowa og New Hampshire, men de udgør en meget stor del af primærsvælgerne i de efterfølgende primærsstater som for eksempel South Carolina. Derfor er hun også stadigvæk favorit til at vinde nomineringen, men Bernie Sanders tilstedeværelse kan tvinger hende længere mod venstre.

Derfor bliver det også meget interessant, når alle fem demokratiske kandidater mødes til deres første tv-debat. Den bliver holdt i delstaten Nevada den 13. oktober og ville blive vist på CNN.  

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet