Det er nogle af de resultater, der lørdag er forhandlet plads i det overenskomstforlig, der dækker omkring 30.000 skraldemænd, godschauffører, lager- og terminalarbejdere, eksportchauffører og flyttemænd.
Det skriver Fagbladet 3F.
Det er især de høje lønstigninger, der glæder Kim René Busch, der har været chefforhandler for 3F Transport.
"Vi forventer, at vi får indhentet tabet af realløn fra 2022 og sikret reallønnen i 2023 og 2024," siger Kim René Busch til Fagbladet 3F.
Det er 3F Transport og arbejdsgiverforeningen ATL, Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik , der er en del af Dansk Industri, som har indgået lørdagens forlig.
Hos arbejdsgiverne er man glade for aftalen, som man kalder "ansvarligt":
"Jeg er glad for, at vi sammen er lykkedes med at indgå et ansvarligt forlig, som begge parter kan se sig selv i, og som rummer elementer tilpasset vores branche," siger Lars William Wesch, der er direktør i ATL - Transportens Arbejdsgivere, i en pressemeddelelse.
Denne overenskomst flugter på rigtigt mange måder med den såkaldte fællesoverenskomst på transportområdet, der faldt på plads torsdag i sidste.
Lønstigningen på mindst 3.150 kroner om måneden over de næste to år er det samme og det samme er konceptet med mere arbejdsgiverbetalt pension og mindre lønmodtagerbetalt pension.
Dertil kommer 700 kroner på den særlige opsparing, som svarer til fritvalgskontoen, hvor man kan vælge mellem at få penge, frihed eller pension.
En forskel er dog, at de ansatte på dén her overenskomst fremover får udbetalt godt halvdelen af deres særlige opsparing sammen med lønnen. Det skyldes, at langt de fleste foretrækker pengene i hånden.
Kim René Busch forklarer til Fagbladet 3F at man selvfølgelig stadig kan vælge at bruge pengene til ekstra pension eller til at købe frihed for. Men at det kræver nu et aktivt tilvalg.
Den samme opfattelse har man hos arbejdsgiverne:
"Det er mit klare indtryk, at mange i branchen har efterlyst en model, hvor mere udbetales synligt sammen med lønnen, og det bliver nu tilfældet, med mindre medarbejderen ønsker det anderledes," siger Lars William Wesch.
Også mejeriansatte fik tidligt lørdag morgen nye overenskomster, da et forlig landede på mejeriområdet. Det samme gjorde en overenskomst for funktionærer ansat inden for handel, viden og service.
Det betyder, at det nu især er byggeriets overenskomst, hvor der stadig forhandles, der mangler.
Når alle overenskomsterne er på plads, skal de til urafstemning blandt fagbevægelsens medlemmer, der kan stemme ja eller nej.