Det skriver Fagbladet 3F.
Det fremgår af en afgørelse fra Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse, at tømrermester Jesper Vith ikke længere må have lærlinge. Afgørelsen er på ubestemt tid.
To lærlinge har aftaler med firmaet. Disse to aftaler annulleres. To andre lærlinge får lov til at blive i firmaet til de er færdige med deres lærlingetid. Den ene er tæt på at være færdig med sit forløb, mens den anden er i familie med ejeren af firmaet.
To andre lærlinge får lov til at blive i firmaet til de er færdige med deres lærlingetid.
Repræsentanter for Det Faglige Udvalg vil aflægge firmaet et besøg i løbet af marts eller april for at sikre at lærlinge bliver behandlet ordentligt. Hvis ikke kan lærlingene ikke blive i firmaet.
Det Faglige Udvalg mener dog, at firmaet har sat tiltag i gang, der kan skabe et bedre arbejdsmiljø for lærlingene.
Af aftalen fremgår det, at firmaet kan få lov til at have lærlinge igen “på et senere tidspunkt”, hvis de ansatte gennemfører en række kurser og forløb i, hvordan man skal behandle sine lærlinge. Kurser og forløbene skal dokumenteres.
Derudover skal tømrermester og ansatte i firmaet indvillige i at få “autoriseret rådgivning inden for det psykosociale område” og have professionel hjælp til at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø for alle køn.
Sagen bunder i at den 17-årige kvindelige lærling blandt andet oplevede, at mandlige svende gik bag hende og lavede bollebevægelser, og at der stort set dagligt var kommentarer som “sut min pik” og “du skal bolles bagfra”.
Den kvindelige lærling har efterfølgende haft sagen i Tvistighedsnævnet, som afgør sager mellem elev og praktikvirksomhed.
Her afgjorde nævnet, at der var tale om chikane og sexchikane, og tildelte hende samlet 65.000 kroner i godtgørelse.
3F har netop lanceret tre forslag til, hvordan de mener, der skal tages et opgør med en dårlig kultur, som eksisterer på visse arbejdspladser.
Det sker i lyset af historier om chikane af lærlinge, som historien med den 17-årige kvindelige tømrerlærling er et eksempel på.
Forslagene er:
Det skal være nemmere at fratage virksomheder godkendelsen til at have lærlinge, hvis virksomheden gentagne gange eller i særlig grad ikke kan skabe et trygt arbejdsmiljø for lærlingene
Det pædagogiske grundlag for at have lærlinge skal styrkes. Virksomheden skal i højere grad kunne dokumentere, at de opfylder krav, som gør, at der er tilfredsstillende oplæringsforhold på virksomheden.
Bødestørrelse skal sættes markant op for de virksomheder, der ikke lever op til deres ansvar som arbejdsgivere, når det kommer til at sikre lærlinge eller elever en tryg læreplads.