Annonce

Danmark køber russisk gas som aldrig før

Dansk indkøb af russisk naturgas er eksploderet, og det undrer socialdemokraten Nick Hækkerup
Dansk indkøb af russisk naturgas er eksploderet de seneste fem år, hvor Ruslands statskontrollerede energiselskab Gazprom har noteret en seksdobling af salget til Danmark.

Det viser en opgørelse fra Gazprom, som nyhedsbureauet Ritzau er kommet i besiddelse af. Det skriver Berlingske.

Væksten i det danske gaskøb er sket i samme periode som Rusland har annekteret Krim-halvøen fra Ukraine og øget presset massivt på andre af sine nabolande - heriblandt de baltiske lande Estland, Letland og Litauen, hvor der for nyligt er blevet udstationeret danske soldater.
Det er underligt og det er forkert

Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører, Nick Hækkerup, er forundret over, at Danmarks indkøb af russisk gas er steget så massivt

”Det er underligt, og det er forkert, for energipolitik er i høj grad også udenrigspolitik,” siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Han peger på, at den danske gasproduktion i Nordsøen gør, at vi ikke er afhængige af gas fra Rusland, så vi ikke som Ukraine kan trues med at lukke for hanen.

”Men når vi har danske soldater i de baltiske lande, og vi har sanktioner i forlængelse af Krim, så er det selvfølgelig underligt, at Danmark er med til at stimulere russisk eksport af gas,” siger Nick Hækkerup.
Ørsted: Vi har en aftale

Det er energiselskabet Ørsted - det der tidligere hed Dong Energy - der står bag langt størstedelen af de russiske gaskøb.

Her forholder man sig ikke til kritikken, men henholder sig til, at selskabet har en aftale med Gazprom.

”Vi indgik i 2006 en lang gaskøbsaftale med Gazprom. De gasmængder, vi aftager år for år, svarer til det, som blev aftalt dengang. Det meste af den gas, vi køber, sælger vi videre til andre lande i Vesteuropa,” skriver Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo, i en mail til Ritzau.
Kremls forlængede arm

Gazprom er et aktieselskab, men den russiske stat ejer 50,1 procent af aktierne og Kreml kontrollerer derfor selskabet, som sidder på 25 procent af verdens samlede naturgas-reserver.

Gazprom er tidligere blevet kritiseret for at sælge gas billigt til nabolande som Ukraine, Georgien og Hviderusland, mod at disse lande tonede deres kritik af Rusland ned. Kritik af Rusland førte til, at priserne steg.

Gazprom blev også voldsomt kritiseret for dets rolle under gaskrisen i 2009 med Ukraine. Krisen førte til afbrydelser af gasforsyninger til europæiske forbrugere. Omkring en fjerdedel af EU's gas kommer fra Rusland.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet