Annonce

Coronavinterpakke: En milliard til hospitalerne

”Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de henover vinteren vil være under markant pres,” siger finansministeren om baggrunden for akutpakken
S-regeringen og dens tre støttepartier: SF, De Radikale og Enhedslisten - samt Alternativet og Kristendemokraterne er søndag aften, som en del af finanslovsforhandlingerne, blevet enige om en coronavinterpakke på en milliard kroner til regionerne, der skal styrke hospitalernes robusthed over vinteren.

Baggrunden for coronavinterpakken er, at det danske sygehusvæsen er udfordret af COVID-19 og vintersæsonen med erfaringsmæssigt flere indlæggelser, samtidigt med, at der er opstået en pukkel af udskudte behandlinger blandt andet som følge af pandemien.

Regionerne kompenseres allerede for både ekstraordinære udgifter relateret til COVID-19 samt den ekstraordinære pukkelafvikling, regionerne udfordres af.

Med den midlertidige coronavinterpakke får regionerne et yderligere rygstød, der skal styrke sygehusvæsenets robusthed i de kommende vintermåneder.

Midlerne kan bidrage til fremadrettet at styrke og understøtte aktiviteten, fastholde sundhedspersonale og få sygehusvæsenet gennem en ekstraordinært svær vintersæson til gavn for patienterne og personalet.

Finansminister: Svær vinter 

Finansminister Nicolai Wammen (S) understreger, at landets sygehuse er under et ekstraordinært pres: 

“Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de henover vinteren vil være under markant pres, blandt andet på grund af COVID-19. Derfor er jeg glad for, at vi i dag er blevet enige om en midlertidig coronavinterpakke, hvor vi tilfører vores sygehuse en milliard kroner.”

Nicolai Wammen understreger, at pengene skal gå til “midlertidige initiativer, der kan få vores sygehusvæsen bedst muligt gennem en meget svær vinter til gavn for patienterne og sundhedspersonalet”.

S-finansordfører Christian Rabjerg Madsen håber pengene kan være med til at fastholde sundhedspersonalet:

I kampen mod corona er sundhedsvæsenet afgørende

“Meget tilfreds med, at vi nu afsætter én milliard kroner ekstraordinært til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på sygehusene i en meget presset tid. I kampen mod corona er sundhedsvæsenet afgørende,” skriver han i et opslag på Facebook.

Radikal mærkesag med i pakken

De Radikale er ganske tilfredse med aftalen om coronavinterpakken, men understreger, at sundhedsvæsenets problemer dermed ikke er løst:

“Men vi er tilfredse med, at vi bruger en sundhedsmilliard fra corona-kassen til de akutte udfordringer. Det er sund fornuft at regionerne - der er tættest på - selv kan fordele pengene. Det løser et akut problem - men det efterlader stadig meget uløst,” skriver De Radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, på Facebook.

placeholder

 

En radikal mærkesag - hurtigere godkendelse af udenlandske lægeres kompetencer - er kommet med i vinterpakken: 

Vi sætter pengene af, så den årelange ventetid på autorisationer nedbringes

“Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har taget et godt skridt i dag og giver flere udenlandske læger og andre med sundhedskompetencer adgang til at kunne arbejde i Danmark. Vi sætter pengene af, så den årelange ventetid på autorisationer nedbringes,” skriver Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

“Det er en radikal mærkesag, som vi er glade for, der ikke gik udlændingepolitik i for regeringen. For det giver ikke mening, at de udenlandske læger skal vente tre år på at få lov at arbejde som læger, når nu lægemanglen er så udbredt.”

Hun oplyser, at 1282 udenlandske læger i Danmark venter på at få svar på. om deres kompetencer kan blive godkendt helt eller delvist. Og at flere af dem har ventet på svar i flere år.

SF: Næste skridt er et opgør med uligelønnen

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, skriver på Facebook, at hun med egne øjne har set hvor hårdt, der blive knoklet ude på hospitalerne, og at alt bestemt ikke løses med coronavinterpakken:

Næste skridt er et opgør med uligeløn og en varig styrkelse af arbejdsvilkår

“Men nu tager vi et skridt i den rigtige retning. En nødvendig anerkendelse af personalet på sygehusene, som har været på overarbejde i snart to år. Næste skridt er et opgør med uligeløn og en varig styrkelse af arbejdsvilkår. Her vil vi fortsat presse regeringen.”

Hun nævner, at SF er særligt glade for, at det pensionerede sundhedspersonale kan fortsætte med at yde en coronaindsats uden at blive modregnet i pensionen.

placeholder

 

EL: Vi gik efter to milliarder, vi hev den ene hjem

Hos Enhedslisten - det tredje af S-regeringens tre støttepartier - understreger politisk ordfører Mai Villadsen, at hun først og fremmest er lettet:

“Selvom vi gerne ville have haft mere – og et varigt løft, er jeg lettet over, at der nu kommer en akutmilliard ud til jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen,” skriver hun på Facebook.

Hun sender en særlig tak ikke kun til sygeplejerskerne, men til alle faggrupperne i sygehusvæsenet:

“På grund af jeres benhårde arbejde – fordi I har kæmpet utrætteligt – fordi I har taget ansvar – fordi I har presset på og råbt op, så er det lykkes os at sikre en akutmilliard.”

Hun understreger, at for Enhedslisten er akutpakken kun er et første skridt:

Vi ønsker at sikre flere kollegaer, mindre arbejdspres og retfærdig løn

“Næste skridt er et opgør med konsekvenserne af tjenestemandsreformen. Vi ønsker at sikre flere kollegaer, mindre arbejdspres og retfærdig løn til alle offentligt ansatte, der i dag får mindre, end de fortjener.”

placeholder


 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når jeg rejser til Egypten og Tyrkiet, forlanger myndighederne at jeg har en privat rejseforsikring. Indfør brugerbetaling for udlændinge på danske hospitaler, herunder behandling af skyderier og knivstik.

Det lyder godt. Så håber jeg bare, at regionerne vil bruge pengene med omtanke og fornuft.