Bakkens Hvile er det sidste syngeetablissement i Danmark, og de sjældne dyr på savannen skal vi jo passe på.
Det tyder på, at det snart bliver taget alvorligt. Der lyder heldigvis fornuftige toner fra et af regeringspartierne. Socialdemokratiets Mogens Jensen udtaler i Jyllands-Posten 28. marts 2024,
”Vi overser let de dele af vores kulturarv, som ikke er så synlige i medierne eller har stærke kommunikationsplatforme, og ofte er det også vores fysiske kulturarv, som løber med opmærksomheden og ressourcerne. Bakkesangerinderne er levende mennesker og levende kulturarv af i dag, der holder en mere end 100-årig kultur i live til glæde for os allesammen. Lad os sammen bakke op om dem.”
Tak for det, Mogens Jensen. Du har set helt rigtigt hér. Jeg håber, at resten af kulturordførerne ser det samme som dig.
Vi har i Bakkesangerinderne og deres dygtige tekstforfattere et helt kalejdoskop af politisk, fræk og kærlig underholdning, hvor ytringsfriheden og de rappe replikker fyger hen over scenen.
Der ligger en vigtig og måske lidt overset kvindehistorie i syngepigernes liv og levned, på godt og ondt
Det er både kulturradikalt og frihedshigende på den sjove og kærlige måde. Det er nærmest også en slags ligestilling, for de tager sig nemlig også kærligt af ’mænnerne’.
Der ligger en vigtig og måske lidt overset kvindehistorie i syngepigernes liv og levned, på godt og ondt.
Dette råder historiker Gry Jexen bod på i DR’s programserie om Bakkesangerinderne på DR. Det er en rejse fra nutiden tilbage i tiden og hjem igen. Herligt.
Intro i 2024 var ’Vær lidt fræk’, som handlede mest om at gøre en indsats i livet. At turde at turde – bare tag springet - gør noget! Og det gælder i alle livets forhold. Tak for opfordringen.
Så kom en ’Publikumsvejledning’ – og der var mange novicer til premieren. Det var Flemming Jensens lyrik, som altid er sjov og med fine rim. Han har en hilsen til Stine Bosse, som vakte latter i salen. Det var noget med syngepigernes udseende, og hvor godt de holder sig.
Kortere arbejdsdag, store bededag, overvågningssamfund, ejendomsvurderingen, og ’Vi må leve med det’
Tina Grunwald sang ’Send mig en mand, for det er ikke alt, kvinder kan’ som en kærlig hilsen til mænd. Tekstforfatter Karen-Marie Lillelund sender lige feminismen en realitetsorientering, at mænd måske kan bruges til noget, trods alt.
Ann Farholt gentog en tidligere succes med Wendt, Tind & Engholms ’Jeg er sur, bare for en sikkerheds skyld’, der handlede om danskernes yndlingsbeskæftigelse; at være lidt sur og huske sig selv på at brokke – og altid lede efter noget at blive sur over. Så kan man jo næsten blive – øh – glad, hvis det lykkes.
Sus Mathiasen fremførte næste nummer med stor humor ’Det må vi ikke… for Mette’, som fra Flemming Jensens hånd og ånd lige bliver en kærlig hilsen til Mette F. om alt det, vi ikke må. Kortere arbejdsdag, store bededag, overvågningssamfund, ejendomsvurderingen, og ’Vi må leve med det’ – geniale rim.
Snart synger du med
Og så kommer den længe ønskede afbrydelse, som er, når publikum sender drikkevarer til scenen med personlig hilsen fra bordene. ’Solskin kan man altid finde, bare der er nogen man holder af.’
’Så kan De vel tænke Dem’ en tur i kapervogn ved Kenneth Sichlau, som har 30-års jubilæum hér i 2024. Her er refrænet klart til at synge med på allerede anden gang, det forekommer.
Flot skruet sammen. Og de smittende melodier har alle lette og fængende omkvæd. Snart synger du med.
’Bakkevalsen’ – Så tager vi ud i den grønne skov – endnu en klassiker, som syngepigerne fremførte sammen.
Ann Farholt er suveræn og meget troværdig i sin ’Der er noget galt – globalt’, som handler om klimakteriets kvaler, set med klimaforstyrrelsesbriller. Klimaforandring i Anns krop. Hylemorsomt.
Så kommer sangen ’Bakkesangerinden’. Ren nostalgi. Syng med. Jeg drømmer mig tilbage til den gamle pavillon. Dot sang den med stor indleven.
Sus ønsker at være Kong Frederiks den 10. Så må der jo have været 9 før Sus
’Herlig er sommernatten’ af Robert Arnold en af de gamle revyforfattere, som bliver sunget stadigvæk.
’Ikke uden os’ var en fællessang med en hyldest til jubilar og kapelmester Kenneth Sichlau. Det gav blomster på scenen. Tak til Kenneth.
2. sæt begynder med ’Piger i trøjen’ , som handler om kvinder i hæren med en sjov koreografi, som efterfølges af en sang om Kong Frederik, ’Kong Frederiks d. 10’,
Sus ønsker at være Kong Frederiks den 10. Så må der jo have været 9 før Sus. Ordspil og finesser.
Tina Grunwald synger sin sang igen om ’Freddy’, som faktisk ER Tinas mand. Der er omskrivninger, og der er lidt nyt og lidt gammelt fra sidste gang.
Skønt med genkendelse og fornyelser. I år var det wegovy, Freddy er gået på.
Her skal du huske sedler til strømpebåndene eller busteholderen
Den helt store publikumssucces var ’Vi elsker refræner’ med en hilsen til tidligere stjerner på Bakkens Hvile gennem tiden Cleo, Inger-Lise Gaarde, Dagmar Hansen, Beate, Else Herholdt – og naturligvis Liva Weel med sangen kendt fra filmen ’Odds 777’, ’Glemmer du, så husker jeg’.
Og i ligestillingens navn nævner de søde syngepiger også de mandlige ”syngepiger”, Hardy Dræby (Mona Lisa), Cæsar og Lille Palle. En herlig rejse gennem de bedste refræner fra Bakkens Hvile.
Og så kommer klassikeren ’Køb blomster, køb blomster’ på en tragisk baggrund, da det tidligt blev forbudt at smide penge på scenen til pigerne, så måtte de jo sælge noget.
Her skal du huske sedler til strømpebåndene eller busteholderen. Tag en halvtredser eller en hund med hjemmefra. Syngepigerne kommer ned i salen. Så får du en rose. Og måske et lille klem. Syngepigerne er ikke fedtede.
I 2022 debuterede Flemming Jensen med ’Formandsfruen’ sunget af Dot om Morten Messerschmidt. Den kom i en version 2023 også, opdateret på fornemste vis med den politiske udvikling og den daværende fremgang.
I 2023 hed sangen ’Min bartender’, som causerede over sammenholdet mellem de to i modgang og medgang.
Den spidder og går tæt på med stor kærlighed og humor. En sød og nærgående tekst på den provokerende og kærlige måde. Stor underholdningsværdi.
Og i 2024 hedder sangen så ’Ny bartender’, hvor Dot endnu en gang spekulerer, om Morten nu også er den rigtige for hende. Og så kommer der forslag til andre MF’ere, hvor Dot måske så kan blive kulturminister, hvis Alex Vanopslagh bliver ny kæreste og statsminister.
Hun kommer frem til, at Alex måske er mere van’d’ end opslag’h’, og konklusionen er så, at Morten nok alligevel er den sødeste. I må selv tage ud og høre, hvem de andre kandidater som Dots nye kæreste skulle være.
’Ud på flisen for Frk. Farholt’ synger Ann om at fange mænd på flisen med frække og dristige ordvalg.
’Fyr og flamme’ føres sikkert frem af Tina med et rocknummer, hvor hendes tørvetriller af mand har fået hende til at lave en Tinder-profil, som netop gør hende ’fyr og flamme’.
Åbne forhold er det der du’r, åbenbart, med tekst og musik af Sigurd Barrett.
Lige efter syng med klassikeren ’Gå med i Lunden’ kommer sangen om at gøre mændene tilfredse, bare ’Giv dem, hvad de vil ha’, og uden brok, ellers finder de bare en anden, som er knap så sart.
Afslutningssangen er gengangeren ’Vi siger godnat, men ikke farvel’ med tekst af Sune Gylling Æbelø og musik af Mickey Pless.
Det stemmer vi for. Gensyn til alle. Vi kommer igen.
Dot Wessman står i spidsen for de fire syngepiger i den dygtige trup. Kulturarven er umistelig. Se dem og nyd dem.
Stor ros til instruktør Michel Castenholt, som med sikker og professionel hånd har ført syngepigerne frem til perfektion. Og for musikken står dygtige Kenneth Sichlau, som improviserer sammen med og spiller flot op til syngepigerne.
Igen en vidunderlig aften. Du får 147 års dansk kulturhistorie og nostalgi. Og så er der som altid servering ved bordene med skønne, skøre drinks til ligeledes nostalgiske priser. Vi ses på Bakken. Der ER noget om snakken, der er sjovere på Bakken.
Bakkens Hvile spiller frem til 9. september 2024. Der er først ledige billetter til august, men hold øje på hjemmesiden med pludselige ledige pladser.
Kapelmester Kenneth Sichlau / Instruktion Michel Castenholt / Koreografi Sus Mathiasen / Harmonika Øyvind Ougaard / Blomsterkurv Tage Frandsen / Syngepiger Ann Farholt, Tina Grunwald, Sus Mathiasen og Dot Wessman / Kostumer ved Tina Grunwald, Kenth Fredin, Henrik Hvid & Tinus / Sidste opførelse 9. september 2024 /
Kommentarer
Dansk kultur, der forhåbentlig lever mange år endnu. Hvis der ikke er nogen, der udfordrer bogerskabets (dobbelt)moral, så dør kulturen og demokratiet. Og så bliver her virkeligt kedeligt.