Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen beskyldes nu for at vildlede om konsekvenserne af kontanthjælpsloft. Det skyldes, at Troels Lund tidligere på måneden skrev i en pressemeddelelse, at kontanthjælpsloftet ikke har fået flere til at flytte.
Tværtimod var der tale om et fald fra 9,8 i 2016 til 9,1 procent i 2016. Men ser man udelukkende på den gruppe, der er berørt af kontanthjælpsloftet, er der faktisk tale om en lille stigning, fra 5,7 til 6,0 procent.
Frans Clemmensen, cheføkonom i Boligselskabernes Landsorganisation (BL), mener derfor, at ministerens udsagn er vildledende: ”Deres egne tal viser jo, at den faldende tendens, der har været, ender brat i 2017, hvis man ser på den gruppe, der er berørt af kontanthjælpsloftet.”
Troels Lund Poulsen fastholder dog sit oprindelige udsagn og peger på, at antallet af flytninger blandt kontanthjælpsmodtagere, der var berørt af loftet i 2017, er lavere i end både 2014 og 2015, hvor loftet ikke var i kraft.
Læs hele historien her.
Kjer til Rusland - Bock bliver hjemme
Kulturminister Mette Bock meddelte mandag, at hun alligevel ikke tager til Rusland for at overvære Danmarks afsluttende VM-puljekamp mod Frankrig tirsdag. Ordførere fra både Venstre og Konservative kritiserede i sidste uge Bocks planlagte tur, som efter deres mening ville
Det er dog ikke politiske grunde, der får Bock til at melde fra til Rusland. Det skyldes i stedet de igangværende medieforhandlinger, som endnu ikke er faldet på plads. ”Medieforhandlingerne er i fuld gang, og der er er stykke vej endnu. Jeg har derfor tilrettelagt et intensivt forhandlingsforløb i den kommende uge,” skriver Bock på Facebook.
Det bliver minister for ligestilling og fiskeri Eva Kjer Hansen, der repræsenterer regeringen under den afgørende VM-kamp.
Bock skjulte TV2-model
Og vi bliver ved kulturminister Mette Bock, som i sidste uge måtte acceptere, at regeringen ikke kommer igennem med sine planer om at sælge en del af TV2.
Nu kan Børsen så fortælle, at en del af forklaringen kan være, at Mette Bock gennem flere måneder har nægtet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at se den model for salg af TV2, hun hævder at have fået godkendt af EU-kommissionen.
”Derfor undrer det os, at det skulle komme som en overraskelse for regeringen, at vi nu siger nej til salget. Vi har faktisk været kritiske over for salget af TV 2, lige siden det første møde, vi havde i Finansministeriet for efterhånden flere måneder siden, og vi har ikke kunnet få overbevisende svar,” udtaler medieordfører Morten Marinus fra Dansk Folkeparti.
Mette Bock fastholder, at hun har fået en model godkendt af EU: ”Vi har ikke kunnet fremlægge det tidligere, for vi har været nødt til at vide, hvem der skulle være med i aftalekredsen,” lyder det fra kulturministeren.
Læs mere her.
Ny minister i Twitter-krig med kommentator
Erhvervsminister Rasmus Jarlov var mandag i sit første samråd som erhvervsminister. Her skulle han svare på spørgsmål i forbindelse med hvidvaskningsskandalen i Danske Bank. Ifølge Jarlov har han brugt det meste af weekenden på at forberede sig. Men der er tydeligvis også blevet brugt tid på Twitter.
Her endte Jarlov nemlig i en ophidset debat med den politiske debattør og kommentator David Trads. Balladen startede, da Trads på Twitter skrev, at ”Rasmus Jarlov er ikke den skarpeste kniv i skuffen.”
”Det gør meget godt for debatniveauet, og det burde ikke ske i et format som besserwisserne, hvor han får lov at sige hvad som helst uden at blive udfordret,” skrev Jarlov tilbage med henvisning til TV2-programmet hvor Trads er deltager.
Det fik igen Trads til tasterne, og han beskyldte Jarlov for ”åbenlyst at true mig på mit levebrød, fordi jeg kritiserer ham.”
Du kan følge hele debatten her:
En minister - ja, det er @RasmusJarlov faktisk - forsøger åbenlyst at true mig på mit levebrød, fordi jeg kritiserer ham. Nu så jeg jo, at @larsloekke ved hans udnævnelse sagde, at Jarlov har en stejl indlæringskurve. Det tør nok siges. Første lektion: Lær lidt om magtens deling. https://t.co/HNvyJMk326
— David Trads (@DavidTrads) 24. juni 2018
Erdogan genvalgt – danske politikere bekymrede
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan vandt søndag det tyrkiske præsidentvalg med 53 procent af stemmerne. Samtidig opnåede hans AKP-parti flertal i parlamentet sammen med et alliereret højrefløjsparti.
Samtidig betyder en grundlovsændring, at præsidenten nu får endnu stærkere beføjelser end tidligere. Det vækker bekymring hos en række danske politikere.
Netavisen Pio har samlet et lille udpluk, som du kan læse her.
Pio Podcast: Arveafgiften under angreb
Arveafgiften er blevet genstand for slagsmål på den politiske kampplads. Er den en urimelig beskatning af døden eller den mest perfekte skat vi har?
Til at grave ned i materien på det følelsesladede spørgsmål har vi fået hjælp af Lars Andersen, direktør i AE-rådet, Kristian Weise, direktør i Cevea, samt Lisbeth Bech Poulsen, erhvervs-, finans- og skatteordfører fra SF. Chefredaktør på Netavisen Pio, Jens Jonatan Steen, er som altid vært.
Lyt med, når eksperter fra tænketankene og det politiske klima bevæger sig i dybden med et af dette års mest diskuterede fordelingsmæssige spørgsmål og bliv klogere på, hvilke argumenter, der oftest bringes frem fra begge sider af debatten.
Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.