Annonce

Akademiske free-ridere vinder også på nedslidningsdiskussionen

Nedslidningsdebatten har for længst båret frugt: Arbejdstilsynet er reddet, seniorpensionen er indført og arbejdsmiljøet tages nu alvorligt.
Selvom differentieret tilbagetrækning endnu ikke er blevet realiseret, så har ideen allerede skabt markante forbedringer på det danske arbejdsmarked.

Nedslidningsdiskussionen har gavnet både de regulært nedslidte danskere og de knap så nedslidte akademikere

På trods af at akademiker-foreningerne har forsøgt at spænde ben, Dansk Folkeparti drømmer om at fjerne fokus fra sit gigantiske valgnederlag og  Berlingskes lederskribenter påstår at ikke-eksisterende tidsfrister skulle være udsat, så er der allerede nu, mange vundet mange sejrepå tidligere tilbagetrækning.

Nedslidningsdiskussionen har gavnet både de regulært nedslidte danskere og de knap så nedslidte akademikere.

Nedslidningsagenda har sat arbejdsmiljø i centrum

Tilbage i januar 2019 var hverken pensionsalder, nedslidning eller arbejdsmiljø emner, som for alvor havde erobret den politiske dagsorden. Spurgte man de politiske kommentatorer, så ville tiden op til folketingsvalget være præget af temaer som sundhed, indvandring eller uddannelse.

Et emne som arbejdsmiljø har været en lukket fest for faglige feinschmecker

Særligt et emne som arbejdsmiljø har været en lukket fest for faglige feinschmecker. Men siden Socialdemokratiets udspil om ret til tidligere pension ramte gaden den 22. januar, så er der kommet seriøst ”fut i fejemøget”. De vilkår som vi arbejder under, blev pludselig et politisk samtaleemne.  

Det betød frem til valget at Løkke-regeringen - efter en årrække med massive nedskæringer og drømme om ekstra høj pensionsalder - pludselig var presset til at indgå brede forlig.

Det sikrede Arbejdstilsynet 460 millioner, sanktionerne på arbejdsmiljøreglerne blev strammet, det psykiske arbejdsmiljø fik sin helt egen bekendtgørelse, det er blevet nemmere for ældre at få førtidspension, visitationen bliver taget fra kommunerne, sporskifteordningen bliver opprioriteret og der er flere penge til virksomheder, der vil forebygge nedslidning.

Meget er vundet på vejen mod vejen mod endemålet

Den helt store afledningsmanøvre fra Løkke-regeringen blev indførelse af Seniorpensionen, som ikke hjælper de nedslidte på arbejdsmarkedet, men hjælper de mange, der allerede i dag er så syge, at de ikke kan passe et arbejde.

Meget er vundet på vejen mod vejen mod endemålet: Differentieret pensionsalder.

Akademikernes free-riding

Bedre arbejdstilsyn, stramning af regler og sporskifteordning er alt sammen tiltag, der står højt på ønskelisten hos de traditionelle LO-forbund, men det gavner bestemt også magistrene, djøf’erne og andre af de veluddannedes fagforeninger, som ellers har bekriget tanken om differentieret tilbagetrækning.

Men faktum er at djøfere og magistre har fået en gratis omgang. Akademikerfagforeningerne har snyltet og free-ridet sig hele til bedre forhold for deres medlemmer. Jeg har selv en lang videregående uddannelse og har mødt mange med-djøfere, som ikke har følt sig godt repræsenteret i en diskussion, der handler om at sikre et mere retfærdigt og bæredygtigt pensionssystem for alle danskere.

Men faktum er at djøfere og magistre har fået en gratis omgang

De nuværende sejre ændrer ikke på, at der står meget på spil for Socialdemokratiet og LO-fagbevægelsen.

Kun de små kampe er vundet, mens det endelig slag venter ude i horisonten. Differentieret tilbagetrækning er stadig den eneste retfærdige løsning i et samfund, hvor de nedslidningstruede danskere alt for længe har været glemt og gemt.  

Man kan kun håbe, at de allerede opnåede sejre kunne få de akademiske benspændere på andre og bedre tanker, når den endelige model for tidlig folkepension engang præsenteres.

Lønmodtagerne, høj som lav, har brug for en fagbevægelse der udviser massivt sammenhold i kampen for et arbejdsmarked, hvor der er plads til alle.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja Rom bygges ikke på en dag, tro mig Mette F når målet, men det vil tage lidt tid, der er jo mange sager p.t. der skal løses. og de penge Løkke påstod der var, er der ikke, så løsninger skal findes, så løfterne kan indfries mest muligt.
De gode tiltag som forslaget indtil nu harmedført er da super godt. bare fortsæt.