Alt tyder på, at regeringen vil indføre en helt ny gymnasieretning, epx, som skal målrettes de unge, der sigter mod en erhvervsuddannelse eller en professionsuddannelse som for eksempel pædagog eller lærer.
Og skal vi tro ministerens foreløbige udmeldinger, bliver der investeret massivt i den nye uddannelse, så der kan skabes supergode ungdomsmiljøer og masser af ressourcer til opdaterede udstyr, værksteder og materialer.
Hvis det bliver en realitet, så er det særdeles positivt. Masser af unge har i årevis garanteret valgt det almene gymnasium, stx, alene fordi festerne var bedre og ungdomsmiljøet bedre end på de andre ungdomsuddannelser.
I fremtiden vil de unge nu kunne vælge en gymnasieretning mod erhvervslivet og velfærdsfagene, hvor studiemiljøet og festerne topmatcher det almene gymnasium på alle parametre - og endda uddanne de unge til de faglige områder, vi har så hårdt brug for de kommende mange år.
Hvis jeg tolker det rigtigt, så er det sådan et scenarie regeringen foreslår. Det er jeg glad for. Når den nye uddannelse så samtidig giver mulighed for at læse videre, hvis nogle skulle have lyst til det, er vi på den helt rigtige vej.
I 3F mener vi, at EPX naturligt skal placeres erhvervsskolerne
De unge 16-årige afskærer sig ikke nogen muligheder videre i livet ved at vælge epx-vejen – tværtimod!
I 3F mener vi, at epx naturligt skal placeres erhvervsskolerne, og at det kun er i geografiske nødstilfælde, at der må indrettes epx i tidligere gymnasier. Det mener vi fordi, gymnasier ikke har alt det nødvendige udstyr og den praksisfaglighed, der skal til med epx.
Det vil kræve langt større investeringer at løfte gymnasieskoler til epx-standard end at løfte erhvervsskolerne til epx-standard.
Der er naturligvis stadig en del spørgsmål, der står åbne. Det lader for eksempel til, at der skal være et karaktermæssigt adgangskrav til epx, der er mindre end til det almene gymnasium. Men er kravet højere end til de nuværende erhvervsuddannelser?
Hvis det er højere til epx end til erhvervsuddannelserne i dag, stiller det spørgsmålet, om hvad de elever, der ikke har snittet til epx, så skal gøre.
Omvendt, hvis karakterkravet bliver som til erhvervsuddannelserne i dag, vil nogle elever have vanskeligt ved at nå eventuelle høje gymnasiale niveauer på epx. Det ser jeg i den kommende tid frem til at drøfte med ministeren.
Hvor går de hen i fremtiden, når der ikke er hf, som vi kender det?
Jeg mener, at der skal være en direkte vej til erhvervsuddannelserne for de meget målrettede og afklarede folkeskoleelever. Der er faktisk en del elever, der bare ved, at de skal være for eksempel tømrere eller landmænd, og de ønsker ingen svinkeærinder – den mulighed skal bevares.
Og så er der spørgsmålet med de voksne. De voksne skal selvfølgelig kunne starte direkte på en erhvervsuddannelse i forhold til, hvor meget de kan i forvejen. Men der er også voksne, som i dag tager en hf, for at blive klar til en videregående uddannelse med en erhvervsuddannelse i bagagen.
Hvor går de hen i fremtiden, når der ikke er hf, som vi kender det? Og findes vuc-tilbuddene i regeringens fremtidsplaner?
Alt det bliver vi klogere på tirsdag her formiddag. Men i 3F er vi overordnede positive i forhold til regeringens planer. Vi mener, at der er behov for at give mange elever mere tid før et mere erhvervsrettet valg.
Vi er spændte på at være med til at udvikle og forhandle de nye tanker fra regeringen
Vi tror, at en nye bredere ungdomsuddannelse vil gøre det sjovere og udviklende at være ung, og vi er sikre på, at det vil få endnu flere til efterfølgende at vælge en de mange spændende, grønne og fremtidssikre erhvervsuddannelser.
Vi er spændte på at være med til at udvikle og forhandle de nye tanker fra regeringen. Vi tror på, at hvis vi indretter epx på den rigtige måde, så vil den i fremtiden få flere til at vælge en faglært uddannelse eller en professionsuddannelse.
Kommentarer
Det ser faktisk meget gennemtænkt og lovende ud. Det skal blive spændende at følge.
Jeg hæfter mig især ved at man giver denne reform tid til at udvikle sig over de næste 5- 6 år før den skal være fuldt implementeret i 2030 - Fremfor at presse den igennem her og nu kun for at vise handlekraft - hvilket det med tidligere reformer har vist sig at være en dårlig løsning -
Jeg synes absolut også, at Regeringen har fat i den lange ende her.
Og en lille tommelfinger-regel; - Jo mere, de Radikale er imod (og store dele af den veletablerede uddannelses-"mafia", som lever højt på status quo), jo mere bevæger Regeringen sig den rigtige vej....!
Enig. Det er fremtiden , det er et guldæg regeringen har lagt, glæder mig til at følge udviklingen her.
Lav det hele om til den norske VGS model - den er fin med en start på CGS grundlinje og herfra tager man så en beslutning om de næste tre år. Håndværk - handel eller gymnasie